Nå kommer regnet: – Det kan bli omfattende oversvømmelser

1 week ago 9



Store deler av Østlandet og Trøndelag er preget av flere oransje farevarsel denne mandagen.

– Det er et alvorlig varsel vi har sendt ut, så vi oppfordrer både privatpersoner og kommunene til å gjøre det de kan for å unngå skader, sier hydrolog i NVE, Kristina Tvedalen.

farevarsel vær

FLOMFARE: Søndag hevet NVE farevarselet fra gult til oransje nivå for både flom og jordskred i Innlandet og sørlige deler av Trøndelag.

Foto: NVE

– Like store skader som «Hans»

I 11-tiden melder NVE at det fremdeles er usikkert hvordan været vil utvikle seg, og at de følger situasjonen tett.

Flom og skred vil kunne påvirke fremkommelighet og føre til ødeleggelser på vei, jernbane og bebyggelse, skriver de.

– De områdene som blir truffet av regnet vil kunne få like store skader som ekstremværet «Hans» førte til, sier flomvakt Thomas Væringstad.

Aurdal- og Fagernes-området ble rammet av ekstremværet Hans i august i fjor. Hus, hytter og bygninger ble oversvømt av vann, og det resulterte i store ødeleggelser.

EKSTREMVÆR: Bilde fra «Hans» i fjor. NVE sier at ekstremværet i dag vil «raskt kunne utvikle seg til en alvorlig situasjon, med stor fare for flom og jordskred utsatte plasser».

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Væringstad minner også om at det fortsatt er tid til å forberede seg på været som kommer.

– Rydd stikkrenner, kummer og andre vannveier fri for grus, søppel, kvist og løv. Flytt hagemøbler og verdisaker vekk fra områder som kan bli oversvømt.

– Dette gjelder også eiere av campingvogner, biler, og bønder som har rundballer liggende på utsatte områder, sier Væringstad.

Fare flere steder

Farevarselet gjelder fra i dag, hvor det forventes å bli verst utover ettermiddagen, før det skal avta tirsdag morgen.

Per nå antas det å bli verst sør for Trondheim, nedover Dovrefjell og Østerdalen, og ned til sørlige deler av Innlandet.

Flere steder kan det komme opp mot 80 millimeter på 24 timer, lokalt enda mer. Natt til tirsdag er det også fare for opp mot 20 millimeter regn på én time.

Tvedalen i NVE sier at det er en kombinasjon av kraftig nedbør, og en allerede fuktig grunn fra en veldig våt sommer, som til sammen utgjør alvorlighetsgraden for flomfaren det neste døgnet.

– Det kan bli omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder, forteller hun.

Det er også sendt ut farevarsel for både lyn og styrtregn enkelte steder på Øst-, Vest- og Sørlandet, som begge foreløpig ligger på gult nivå.

Publisert 09.09.2024, kl. 13.58

Read Entire Article