Nå er det nye demonstrasjoner mot Israel

1 month ago 50



MALMÖ (Aftenposten): Malmö holder pusten foran kveldens Eurovisionsfinale. Lørdag ettermiddag er det ny demonstrasjon – og dramatikk på flere fronter.

Irlands artist Bambie Thug møtte ikke opp til prøvene lørdag. På Instagram skriver hun at det oppsto en hendelse som arrangøren EBU har tatt på stort alvor. Foto: Martin Meissner / AP / NTB

Publisert: 11.05.2024 14:57

Det er drama i kulissene og på gaten. Ute protesterer folk mot Israels deltagelse i sangkonkurransen. Årsaken er krigføringen i Gaza.

Samtidig stiger Israels vinnersjanser på oddsen. Lørdag formiddag lå de som nummer to, etter Kroatia. Flere har pekt på at Israels deltakelse kan mobilisere støttespillere til å stemme.

På toppen er Nederland kastet ut av konkurransen.

Det er knyttet stor spenning til kveldens finale både på og utenfor scenen. Den kan bli en av de mest dramatiske finalene i konkurransens historie, skriver Aftenpostens kommentator Robert Gjestad.

  • Fjorårets MGP-vinner Alessandra Mele skulle etter planen dele ut Norges jurystemmer. Lørdag ettermiddag trakk hun seg fra oppgaven.
  • Sveits, Hellas og Irland var ikke med i den tradisjonelle flaggparaden lørdag. Irland har heller ikke møtt opp til prøvene. – Jeg håper vi sees i kveld, skriver Irlands artist Bambie Thug på Instagram.

Spontane demonstrasjoner

Torsdag var tusenvis ute i Malmös gater. De krevde boikott av Israel. Lørdag samles igjen propalestinske demonstranter på Stortorget i Malmö.

Det er stor usikkerhet rundt hvordan folk vil reagere hvis Israel skulle vinne hele konkurransen. Politisk sjefredaktør i Sydsvenskan, Heidi Avellan, sa følgende til Aftenposten fredag.

– Det kan bli veldig komplisert om Israel vinner. Da kan det gå over styr i byen.

– Malmö står ikke for dette

Daria (39) og Mikaela Karlsson (32) bor i Malmö og skal gå i demonstrasjonstoget.

– Vi er misfornøyde med at Israel får delta og vi er imot folkemord, sier Daria Karlsson om hvorfor de er kommet.

– Og vi vil vise de som er her for Eurovision at i Malmö ikke står for dette, fortsetter hun.

– Hva om Israel skulle vinne konkurransen?
– Det er ikke så mye å si om det. Det er ikke Eurovision som er viktigst, men situasjon i Palestina, sier partneren Mikaela.

Folk holder seg unna

Krigen i Gaza og konflikten rundt Israels deltagelse i Eurovision, preger både konkurransen og byen.

Nina Wolski driver en kafe i Malmö sentrum. Hun er fortvilet over situasjonen. De har knapt hatt kunder. Det er glissent på fortausrestauranten selv om det er midt på lørdag formiddag. Et kvartal unna gjør demonstranter seg klare til en ny demonstrasjon mot Israels deltakelse i Eurovision.

– Folk har dratt fra byen. Noen er redde. Og i går dukket det opp demonstrasjoner uten tillatelse. Vi måtte stenge og sende hjem personalet, sier Wolski til Aftenposten.

Hun sier at de ikke er alene. Dette var en uke der de trodde de skulle få mange kunder. I stedet har det blitt motsatt.

– Det er for ille.

Holder seg unna

Før helgen gikk demonstrasjonene stort sett fredelig for seg. Den største hadde fått tillatelse fra politiet. Men utover torsdagskvelden dukket det opp uanmeldte demonstrasjoner flere steder utenfor festivalområdet Eurovision Village. Det er svært mye politi til stede for å hindre at protestene skal utarte.

Flere artister som skulle delta på arrangementer i Malmö i Eurovision-uken har trukket seg. I går ble for eksempel kjent at eieren av en food truck som skulle servere mat på festivalområdene, har trukket seg. Årsaken var trusler og hat og påstander om at de sto på feil side i konflikten, ifølge Sydsvenskan. Samme avis meldte at selv ordføreren i byen hadde takket nei til VIP-billett til Eurovision. Hun ville i stedet stikke innom festivalområdet der vanlige folk er.

De som ønsker boikott av Israel, vil arrangere en alternativ sangkonkurranse på en kulturscene i Malmö samtidig med Eurovision. De kaller det en «genocide free song contest».

Read Entire Article