Mushaga Bakenga tildelt Marcus Rashford-pris: – En enorm ære

5 days ago 9



32-åringen fra Trondheim får prisen for sitt arbeid med å bygge en skole i Kongo.

 Bakenga under en konferanse i Oslo Spektrum tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: 13.09.2024 19:41

– Det er en enorm ære å motta denne prisen, ikke bare for meg og familien min, men også for alle de fantastiske menneskene som jobber sammen med oss på skolen i Kongo. Denne anerkjennelsen betyr mye, og jeg håper den kan inspirere flere til å bidra og hjelpe de som trenger det mest, sier Bakenga til VG gjennom sin manager Temar Hagie.

«Marcus Rashford Award» deles ut av FIFPRO – den internasjonale fagforeningen for profesjonelle fotballspillereden internasjonale fagforeningen for profesjonelle fotballspillereFagforeningen representerer spillernes interesser på globalt nivå.. Prisen ble opprettet i Manchester United-spilleren og MBEMBEMedlem av Order of the British Empire, en britisk orden for fortjenstfull innsats for samfunnet.-tildelte Marcus Rashfords navn. Rashford er kjent for sitt arbeid mot barnefattigdom.

Marcus Rashford

Manchester United-spiller, som også er kjent for sitt samfunnsengasjement.

Ifølge World Football Summit, som offentliggjorde prisen fredag, er prisen rettet mot idrettsutøvere, ledere og ansatte i organisasjoner som har vært forkjempere for programmer og tiltak som har en positiv innvirkning på sine lokalsamfunn og driver frem positiv samfunnsendring. Spillere fra hele verden kan nomineres.

De tre finalistene som kunne vinne årets Marcus Rashford-pris, var i tillegg til Bakenga Belgia-profilen Jan Verthongen og William Troost-Ekong (PAOK og Nigeria – og tidligere Haugesund).

Bakenga har vært aktiv i mange år med samfunnsbyggende arbeid både lokalt og internasjonalt. 32-åringen er blitt tildelt prisen hovedsakelig for sitt arbeid med bygging av en skole i Kongo.

Der har han sammen med familien startet en stor skole for barn helt fra grunnskolealder opp til videregående, som huser over 1000 elever.

– Å vinne slike priser er større enn noen fotballpris eller fotballturnering. Dette er på et annet nivå og jeg er rett og slett stolt over arbeidet som gjøres. Nå skal vi bruke dette til å bli enda større og bidra enda mer inn mot barn som trenger det mest i Kongo, skriver Bakenga.

I fjor, da han var Stabæk-spiller, samlet han inn 214.000 kroner sammen med klubben til prosjektet.

– Utdanning er en av de viktigste forutsetningene for en bedre fremtid, derfor startet familien «College Namugunga» i byen Nyangezi øst i DR Kongo, sa Bakenga til Stabæks hjemmeside da.

I 2018 mottok Bakengas onkel Nobels fredspris:

Prisutdelingen finner sted i Sevilla neste uke. Denne sesongen spiller Bakenga for den indiske klubben Punjab. Der starter sesongen mandag, og Bakenga får derfor ikke vært til stede for å motta prisen. Den skal søsteren ta imot for ham, opplyser manager Hagie til VG.

I 2023 gikk prisen til den danske landslagsspilleren Sofie Junge Pedersen (32). Pedersen fikk prisen etter at hun oppfordret medspillere under kvinnenes fotball-VM i New Zealand til å kompensere for flyreisene ved å bidra til blant annet Folkekirkens Nødhjelps klimainnsats i Uganda, ifølge klimaorganisasjonen We Play Green.

Read Entire Article