Mulig drapsforsøk på Trump: – De kommer til å fortsette å prøve å drepe ham

3 days ago 3



For andre gang på to måneder kan Donald Trump ha blitt siktet på med gevær. Republikanere krever at Trump får samme beskyttelse som president Joe Biden.

Donald Trump snakket på en pressekonferanse i New Jersey 15. august. Foto: Julia Nikhinson, AP/NTB

Publisert: 16.09.2024 19:29

Kortversjonen

Er det bare flaks at Donald Trump fortsatt lever?

På søndag spilte han golf på klubben sin i Palm Beach i Florida. Samtidig skal Ryan Routh ha skjult seg i buskene med en AK-47 i hendene.

Ifølge The New York Times er det takket være årvåkne Secret Service-agenter at Routh ble oppdaget. Han forsøkte å rømme, men er nå pågrepet.

Dette er andre gang på to måneder at en mulig attentatmann kommer i nærheten av Trump.

Dette blir heller ikke siste gang, mener Charlie Kirk, en konservativ aktivist.

– De kommer til å fortsette å prøve å drepe ham. Dette er bare begynnelsen, skrev Kirk på X.

Hvordan er sikkerheten rundt Trump?

Golfbanen er et problem

Den er bedre nå enn den var før det første drapsforsøket mot Trump i juli.

Det sier Ric Bradshaw. Han er sheriff i Palm Beach i Florida og har vært involvert i sikkerheten rundt Trump på golfbanen.

Bradshaw understreker at sikkerheten er større for en sittende president. Hvis Trump var president nå, ville hele golfbanen vært sikret. Nå er det bare de områdene som anses som «mulige» for angrep, som er sikret, ifølge Bradshaw.

Men også da Trump var president, var golfbanen en hodepine for Secret Service.

En FBI offiser jobber utenfor Trumps golfklubb mandag. Foto: Lynne Sladky, AP/NTB
  • Golfbanen ligger ved tre svært trafikkerte veier og nær flyplassen. Det gjør det vanskelig å kontrollere tilgangen og sikkerheten.
  • Det er mange busker og trær rundt banen, som gjør det lett å skjule seg. Da Trump var president, pleide fotografer å luske rundt i buskene for å ta bilder.
  • Trump har en vane med å kjøre rundt i sin egen golfbil. Den er ikke spesielt beskyttet.

Disse faktorene gjør det utfordrende for Secret Service å opprettholde et høyt sikkerhetsnivå på golfbanen, skriver CNN.

Men ingen av disse faktorene er en god nok forklaring, ifølge flere republikanere.

Mener Trump bør beskyttes som Biden

Republikanere sier de er rasende over at Trump havnet i fare enda en gang. Senator Lindsey Graham sier han er «forbannet» over at det kunne skje igjen og mener Secret Service må bruke flere ressurser til å beskytte Trump.

Selv har Trump rost Secret Service-agentene for arbeidet deres på søndag. Likevel krever folkevalgte republikanere at Trump må beskyttes på lik linje som president Joe Biden.

Også Michael Matranga, som jobbet med sikkerheten rundt Barack Obama, mener byrået bør vurdere å gi Donald Trump samme beskyttelse som en sittende president.

Lavt budsjett og lav moral

Attentatforsøket mot Trump i juli førte til mye kritikk mot Secret Service. Det endte med at byråets sjef, Kimberly Cheatle, trakk seg etter kraftig kritikk.

Nå hagler kritikken på nytt. Både demokratiske og republikanske folkevalgte lover å granske hendelsen.

Men det virker ikke som om det er nok for republikanerne.

Mange peker på enorme problemer med ledelsen. Senator Graham er blant flere som sier at ledelsen har «mistet fokus» og er svak. Ifølge ham sliter Secret Service både med lavt budsjett og lav moral.

– De bare jobber. De har ikke et liv, sa han.

Graham mener det går på bekostning av sikkerheten rundt Trump.

Flere har også pekt på at byrået strever med å tilpasse seg et mer voldelig politisk klima.

– Det er en helt unik utvikling vi ikke har sett før. Tilliten er ikke bare tynnslitt, den er helt ødelagt, sier Gjermund Eriksen. Han har laget TV- serie om radikalisering og står bak podkasten «Trump mot verden».

Noen republikanere har også tatt til ordet for at det er demokratenes retorikk som har satt Trumps liv i fare.

Skylder på demokratenes retorikk

Mandag ble Donald Trump intervjuet av Fox News. Han sa at måten Joe Biden og Kamala Harris snakker om ham på er årsaken til at noen vil drepe ham.

– Han trodde på Bidens og Harris’ retorikk, og så handlet han på det, sa Trump.

– Retorikken deres gjør at jeg blir beskutt, selv om det er meg som skal redde landet, og det er de to som ødelegger landet.

Trump mener at demokratenes påstander om at han er en fare for demokratiet, utsetter ham for fare.

Flere republikanere, inkludert kongressmedlem Mike Waltz, mener demokratenes budskap om at «Trump må stoppes for enhver pris» bidrar til drapsforsøkene.

– Fortellingen om at Trump vil bli en diktator og at han er den neste Hitler. Det må stoppe, sa Waltz til Fox News på søndag.

Utsagn som dette viser at republikanerne er villig til å utnytte situasjonen, mener Eriksen.

– Trump blir etterforsket for statskupp. Han prøvde å jukse seg til valgseier. Det er ikke «radikaliserende» å si at han må stoppes for enhver pris.

Read Entire Article