Mor tiltalt for grov mishandling mot sønnen. Nå har aktoratet lagt ned sin påstand.

1 week ago 8



Kvinnen i 50-årene har de siste seks ukene sittet på tiltalebenken i Hordaland tingrett. I dag la aktoratet ned påstand om to år og åtte måneder fengsel for moren.

De ulike partene ved politiadvokat Camilla Moe (t.v.), statsadvokat May-Britt Erstad og forsvareren til den tiltalte kvinnen, Rolf Knudsen, før den første rettsdagen ble tilbake i februar. Foto: Fred Ivar Klemetsen / Bergens Tidende

Publisert: 26.03.2025 10:52

Rettssaken startet i midten av februar. På tiltalebenkentiltalebenkenTiltalebenken er plassen i rettssalen hvor den tiltalte sitter under rettssaken. møtte en mor tiltalt for grov mishandling av sin sønn gjennom en årrekke.

StrafferammenStrafferammenStrafferammen er den maksimale og minimale straffen som loven tillater for en bestemt forbrytelse. er 15 år i fengsel. Aftenposten har tidligere skrevet om «Gutten i leiligheten».

Nå har aktoratetaktoratetAktoratet er den delen av påtalemyndigheten som fører saken mot en tiltalt i retten. De representerer staten og skal bevise at den tiltalte er skyldig. gått gjennom sin sluttprosedyresluttprosedyreSluttprosedyre er den avsluttende argumentasjonen fra aktoratet og forsvareren i en rettssak, hvor de oppsummerer bevisene og argumentene sine..

De har lagt ned påstand om at kvinnen i 50-årene skal dømmes til to år og åtte måneder fengsel.

Statsadvokat May-Britt Erstad sa i sin sluttprosedyre at aktoratet mener det ikke er noe tvil om at moren har handlet forsettlig.

Aktoratet begrunnet også sin påstand om straffeutmåling i varigheten på krenkelsen, og at oppveksten «åpenbart har påvirket sønnen negativt».

– Fornærmede står helt alene, uten sin mor, sa hun videre.

Aktoratet mener det er en sannsynlighetsovervekt for at den tiltalte moren har vært klar over hva konsekvensene av hennes valg har ført til.

Nekter straffskyld

Kvinnen i 50-årene har ikke erkjent straffskyld etter tiltalen.

Sønnens bistandsadvokat, Beate Hamre, sa før rettssaken ble satt i gang, at sønnen er uenig i tiltalen og ikke føler seg som et offer.

Sønnen har forklart seg to ganger i rettssalen. Hans opprinnelige forklaring ble utsatt, ettersom pressen fikk være til stedet å høre forklaringen. Det ønsket ikke den fornærmede gutten.

Var svært underernært

Aftenpostens sak om Gutten i leiligheten rystet hele Norge da den ble kjent i 2022. Den da 15 år gamle gutten hadde aldri gått på skole eller i barnehage. Han hadde stort sett oppholdt seg i sengen gjennom oppveksten.

I innledningsforedraget gikk statsadvokat Erstad blant annet gjennom guttens fysiske og psykiske tilstand da han ble hentet ut av leiligheten i januar 2022.

Fornærmede veide 39,4 kilo da han ble undersøkt på Haukeland universitetssykehus samme kveld. I verste fall kunne den alvorlige underernæringen ført til hjertesvikt og død, påpekte legene som undersøkte ham.

Ambulansefolkene som hentet gutten ut av leiligheten, beskrev hjemmet som skittent.

Gutten hadde vært inne i leiligheten sammenhengende i underkant av ett år før han ble hentet ut. Det var også ett år siden han sist hadde dusjet.

Gutten hadde også store problemer med tannhelsen da han ble hentet ut av leiligheten. Han anslo selv under tannpleie-utredningen at han ikke hadde pusset tennene på lang tid, minst ett år. Ifølge aktoratet hadde han svært mangelfull kunnskap om tannhelse og tannpleie sammenlignet med andre på sin alder.

En psykolog som undersøkte fornærmede etter uthentingen, vurderte ham som «alvorlig deprimert» og mente det var «stor mistanke om tvangstanker og tvangshandlingertvangstanker og tvangshandlingerTvangstanker er uønskede, påtrengende tanker som kan føre til angst, mens tvangshandlinger er gjentatte handlinger som en person føler seg tvunget til å utføre for å redusere denne angsten.».

Den fornærmede gutten mener selv han ikke er noe offer, og ønsker ikke at moren skal straffes. Foto: Julian Rentzsch

Moren: – Jeg trengte hjelp

I retten forsvarte moren seg med at hun hadde gjort en rekke grep for å bedre situasjonen. Hun har sagt at hun har tatt kurs i psykologi, familiemønstre og psykoterapi, som hun omtalte som en traumeutdannelse.

Hun sa også i sin frie forklaring at hun har takket ja til hjelp fra barnefamiliehjelpen, Bup, barnevernet og ambulansetjenesten.

Likevel ble det vanskelig å håndtere tvangshandlingene, forklarte hun.

Aktoratet la frem i sin bevisføring at moren avslo hjelp minst åtte ganger, og at hun også syv av ni ganger foretrakk hjelp over telefon og ikke ved fysisk hjemmebesøk – som er den vanlige tilsynsmetoden.

Ifølge henne var hun åpen overfor hjelpeinstansene om at hun strevde og problemene de hadde hjemme.

– Jeg sa at jeg trengte hjelp, har den tiltalte kvinnen forklart i retten.

Sønnen bor i dag hjemme hos moren

Moren har nektet straffskyld helt siden tiltalen mot henne ble tatt ut i mai 2024.

Ifølge forsvareren har den tiltalte moren og den fornærmede sønnen et «nært og godt forhold» i dag.

Den fornærmede hadde tilbrakt store deler av livet inne i en leilighet på 84 kvadratmeter, da han ble hentet ut i starten av januar 2022.

Da han ble hentet ut av hjemmet i starten av 2022, plasserte de ham på en institusjon.

Straks han ble 18 år og myndig, flyttet han hjem igjen til moren.

Der bor han fremdeles.

Da saken ble kjent, fikk den store konsekvenser for barnevernstjenesten i Bergen og endte med at byrådet gikk av samme høst.

Read Entire Article