Monarkiet hører hjemme i historiebøkene

2 weeks ago 12



Monarkiet er et udatert system som ikke hører hjemme i et moderne demokrati.

 Annika Byrde / NTBI dag er verdier som likheter og rettferdighet viktigere enn noen sinne. Monarkiet står i direkte motsetning til disse idealene, skriver Emma Skarseth Stradbakke i Unge Venstre. Bilde: Kongefamilien vinker fra balkongen under nasjonaldagsfeiringen i Slottsparken i Oslo. Foto: Annika Byrde / NTB
mandag 9. september kl. 15:50

Kongehus-debatten

Dette har skjedd

  1. Støtten til monarkiet har falt fra 81 prosent i 2017 til 62 prosent. Det viser en fersk meningsmåling som Norstat har gjennomført for NRK.
  2. «To negative saker har preget det kongelige mediebildet i denne perioden: Politisaken mot kronprinsessens sønn og det kommersielle oppstyret omkring prinsesse Märtha Louises bryllupsfeiring», sier Tor Bomann-Larsen, historiker og kongebok-forfatter i et intervju med NRK.
  3. Likevel mener flere eksperter at kongen og kongefamilien står fortsatt sterkt blant folket, selv om tilliten til monarkiet som institusjon svekkes.
  4. Kitty Theobald Gjerland i Unge Høyre er blant dem med stort hjerte for kongehuset. I et leserinnlegg i VG skriver hun «Det norske kongehuset har alltid vært en del av landets ryggrad. Gjennom vanskelige tider har de stått stødig, tilpasset seg, og bevart sin rolle».
  5. Jens Aldo Carrizo-Nilsen, 2. nestleder Foreningen Norge som Republikk (NSR), skriver «En mindre kongefamilie kan være et viktig skritt mot en republikk som bedre representerer Norges verdier i det 21. århundre» i et leserinnlegg i VG.
  6. Vil du dele din mening? Send en mail til ungemeninger@vg.no, så snakkes vi!
Bilde av Emma Skarseth StrandbakkeEmma Skarseth Strandbakke

Sentralstyremedlem i Unge Venstre

Den siste tiden har den norske kongefamilien stått i hardt vær.

Kronprinsessens sønn er siktet for kroppskrenkelse, skadeverk og trusler. Og det har vært mye debatt rundt prinsesse Martha-Louise, blant annet etter at hun solgte rettighetene til bryllupet sitt til et britisk ukeblad.

Derfor er det ikke overraskende at støtten til monarkiet er dalende, og er på et rekordlavt nivå.

Det er på tide at vi begynner å stille spørsmål om hvilken styreform vi har i Norge i 2024. Det kler oss rett og slett ikke at enkeltpersoner skal få en så privilegert posisjon, kun på grunn av at de er født inn i en bestemt familie.

 Frederik Ringnes / NTB«Den dalende støtten til monarkiet burde være et tydelig signal om at det er mulig å se for seg et Norge uten kongefamilien». Foto: Frederik Ringnes / NTB

Monarkiet er et udatert system som ikke hører hjemme i et moderne demokrati. Det står i direkte motsetning til grunnleggende prinsipper som likhet for loven og like muligheter for alle.

Kongefamilien nyter en rekke privilegier, som de kun har fått gjennom arv.

Det er på tide å erkjenne at monarkiet ikke lenger spiller den rollen det en gang gjorde. I dag er verdier som likheter og rettferdighet viktigere enn noen sinne. Monarkiet står i direkte motsetning til disse idealene.

Tradisjoner som utfordrer likeverd og rettferdighet hører hjemme i historiebøkene, ikke i fremtidens Norge.

Hva tenker du?Er du for monarkiet?aJabNeicIkke bestemt meg

Monarkiforkjemperne peker ofte på at kongehuset er et samlende symbol for nasjonen.

Realiteten er at man kunne fått til nøyaktig det samme på andre måter, uten å måtte kompromisse med verdier som likhet og rettferdighet.

Med et presidentsystem kunne man valgt en samlende figur som statens fremste representant.

Vedkommende ville også hatt folkets støtte i ryggen, og hatt demokratisk legitimitet.

Hvis folket var misfornøyd, kunne de ha valgt noen andre. Slik kunne demokratiet som vi nordmenn er så stolte av blitt styrket, både i praksis og symbolsk.

Den dalende støtten til monarkiet burde være et tydelig signal om at det er mulig å se for seg et Norge uten kongefamilien.

Et Norge der ingen er hevet over andre på grunn av hvilken familie de er født inn i. Et Norge der vi velger våre ledere gjennom demokratiske prosesser, der vi verdsetter likhet og rettferdighet.

Dette er det Norge jeg vil leve i. Det er på tide å skrote monarkiet.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article