Moderpartiet mitt har feiget ut i abortdebatten

1 week ago 8



Foto: Mona Hauglid

Hvis ikke Høyre skal ta i de etiske dilemmaene, hvem skal gjøre det da?

Publisert: 11.09.2024 13:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Hvis stortingsflertallet åpner for fri abort til uke 18, vil Høyres programkomité åpne for det samme. Begrunnelsen er at saken snart skal opp på Stortinget. Det er et svakt argument.

Flertallet for 18 uker er på ingen måte gitt. Faktisk kan det bli en av de jevneste voteringene på Stortinget på en stund. Det hele ser ut til å være opp til Høyre og Fremskrittspartiet.

Og nettopp nå, i slike situasjoner, har det noe å si at et så stort parti som Høyre tør å ta et tydelig standpunkt.

I praksis sier man nå at man skal følge posisjonen, bare fordi den er i posisjon. Det er ikke likt et opposisjonsparti som er kampklare for å overta regjeringsmakten om et år.

Etiske dilemmaer ved utvidet abortgrense

Å utvide abortgrensen til 18 uker bringer med seg en rekke etiske dilemmaer.

Eksempelvis at man mellom uke 12 og 14 kan se kjønnet på barnet. Skal man plutselig kunne ta abort basert på hva du har i magen?

Slik lovverket er i dag, får kvinner velge fritt i 12 uker. Det er bra. Loven har fungert godt helt siden 1978. Etter uke 12 må man møte i nemnd. De største motstanderne av nemndene begrunner dette blant annet med at det kun er tre som får nei i året. Men det har aldri vært et poeng at flest mulig skal få nei.

Det er derimot et selvstendig poeng at kvinner får hjelp og støtte når de skal ta et vanskelig valg. Og når valget står mellom liv og død, skulle det bare mangle at noen kan veilede kvinnen som er i en sårbar situasjon og si fra dersom inngrepet for eksempel kan være helseskadelig.

Enring i lov gir endring i normer

Teknologisk utvikling fører også til at abortdebatten må ta stilling til flere etiske dilemmaer enn tidligere.

I dag redder man liv i uke 22. Om få år kan det finnes teknologi som redder barn både i uke 21, 20 og 19. Slik konstruerer vi en etisk gråsone mellom liv og død.

Vi hører veldig ofte at det er relativt få som tar abort etter uke 12. Det kan hende at det fortsatt kommer til å være sånn hvis vi utvider abortloven til uke 18. men det er ingen garanti for det. Lover er normgivende. Endring i lov vil være det samme.

Det kler ikke Høyre å la et slikt stort spørsmål avgjøres av hva andre partier mener.

Hvis ikke Høyre skal ta i de etiske dilemmaene, hvem skal gjøre det da?

Read Entire Article