Meteorolog med klar beskjed om resten av sommeren

1 month ago 27



I sommer har nordlendingene kunnet gni seg i hendene og lene seg tilbake i solstolen. For mens det har vært strålende vær og tropedager i nord, har det vært en ... ja, en litt kjip sommer i sør. 

– Sør-Østlandet har hatt mye mer nedbør, byger og skiftende vær i juli enn man er vant til. At man er misfornøyd med juli er innafor, sier Ina Ynnesdal, vakthavende meteorolog i StormGeo. 

Nå ser det imidlertid ut til å snu. 

– Denne uken går lavtrykket lenger nord og da vil Nord-Norge, Trøndelag og Vestlandet få mer nedbør. Sør-Østlandet ligger på lesiden, og vil da typisk få mye fint vær og gode temperaturer, forklarer Ynnesdal.

I sørøst vil det være mye sol alle dagene denne uken, med temperaturer mellom 22 og 25 grader på det varmeste i hovedstaden. 

Og dét har søringene tenkt til å utnytte.

– Utnytte at det er deilig 

Da TV 2 var på Sørenga tirsdag formiddag var romkameratene Live Strandem (19), Helga Sand (21) og Kaisa Bergin (21) allerede ute.

– Vi sto opp og trente litt tidligere i dag, så vi kunne ta frokosten ute. Vi må utnytte at det er deilig å sitte ute, i stedet for å sove til klokken 14, ler Bergin.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
FROKOST: Venninnene og romkameratene Live Strandem (19), Helga Sand (21) og Kaisa Bergin (21) nyter frokosten ute i sola. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Jentene er ikke særlig fornøyd med været så langt denne sommeren.

– Vi har lengtet etter fint vær. Det var veldig fint i mai, så ble det litt piss, sier Strandem.

De siste månedene har hun sjekket værmeldingen hver eneste dag.

– Ser jeg at det er fint vær, så må vi ut. 

Les hva meteorologen har å si om august-været lenger ned i saken. 

Gir vekk vakter for å bade

– Nå skal jeg bade og sole meg så mye jeg kan, for man vet aldri når sola forsvinner, sier Lyly Ngo (17). 

Sammen med søsteren Kelly Ngo (19) og søskenbarna Stian Le (17) og Celina Le (13) har de tatt toget fra Akershus til Oslo for å utnytte sommerdagen.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
FAMILIE: Søskenbarna Lyly Ngo (17), Stian Le (17), Celina Le (13) og Kelly Ngo (19) bader så ofte de kan. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Jeg jobber nesten hver dag denne sommeren, så når det er fint vær pleier jeg å gi bort vaktene mine bare for å bade.

Selv om hun taper penger på det, synes hun det er verdt det. 

– Dette været gjør hverdagen min mye bedre. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
GLEMMER REGNVÆRET: Lyly Ngo (17) glemmer fort sommerens drittvær, når sola først kommer. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Jobbe med «tanlinesene»

– Jeg synes det er luksus at vi kan sitte ute i finværet og kose oss. Man kunne ikke spurt om en så mye bedre sommerjobb enn den vi har, sier livredder Angelica Rahnemoon (20).

For livredderne på Operastranda er det ikke nødvendigvis kjipt å bli satt opp på vakt en solskinnsdag. 

– De dagene det ikke skjer så mye og det er fint vær er det bare å jobbe med «tanlinesene». Hvis du ser her så får man ganske bra skille, sier Alexander Hassefjell (20) og drar trøya til side.

Når det blir for varmt, bytter livredderne på å ta en såkalt brettpatrulje. 

– Vi padler ut med brettet og følger med fra der ute. Da får vi også kjølt oss ned litt. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
BRETTPATRULJE: Angelica Rahnemoon (20) synes det er deilig å ta en brettpatrulje på de varmeste dagene. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Selv om det er deilig å være utendørs når det først er fint vær, blir arbeidsdagen som regel langt mer hektisk når det er sol.

– I går var det på et tidspunkt rundt 200 mennesker her, og det er fullt mulig at det blir det i løpet av dagen i dag også, om ikke mer, sier Rahnemoon. 

– Bare å ligge her

– Man får litt angst av at sommeren snart er over, sier Martine Toftner Olsen (20). 

Hun har fri fra jobb og været er på hennes side. Med få uker igjen av sommeren, synes hun det er viktig å bruke soldagene godt. 

– Jeg kan ikke sitte inne når det først er fint vær, for det går så mye opp og ned.

Selv om sommeren har vist at man bør være forsiktig med å håpe på for mye, satser hun likevel på at sola er kommet for å bli. 

– Jeg håper at vi nå endelig får masse fint vær. At det kanskje slår til i august og bare blir sol.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
UTNYTTER SOLA: Martine Toftner Olsen (20) nyter fridagen på Sørenga i Oslo. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Nedslående beskjed

Toftner Olsen er ikke alene. For mange på Sør- og Østlandet har sommeren vært preget av et håp om at august vil bli så bra at det gjør opp for regnværet i juli. 

Det kan man imidlertid bare glemme. 

– Denne uka her må man virkelig nyte. Kanskje man kan avspasere noen dager fra jobben så man kan komme seg ut. Det er ikke sikkert vi får så mange dager med sånt vær igjen, sier Roar Teigen, vakthavende energimeteorolog i StormGeo. 

 Mathias Kleiveland / TV 2
NORSK SOMMER: Roar Teigen, vakthavende energimeteorolog i StormGeo, spår en ustabil august for sør- og østlendingene. Foto: Mathias Kleiveland / TV 2

Han har ingen tro på en langvarig periode med sol.

– Jeg tror ikke det blir sånn at man glemmer å sjekke værmeldingen. August blir mest fine dager innimellom som man må passe på å utnytte.

Selv om beskjeden er nedslående, betrygger meteorologen med at det mest sannsynlig ikke vil bli like tøft som i måneden vi legger bak oss. 

– Jeg tror ikke det blir så dårlig som det har vært i juli. Mer som en klassisk norsk sommer med noen fine dager, noen grå og noen midt i mellom.

Han kan også glede med noen gode temperaturer:

– Temperaturene vil variere de også, men at det vil være sommerlige temperaturer store deler av august har jeg veldig tro på.

Read Entire Article