Meteorolog med en siste gladmelding: – Sommeren er ikke helt over!

5 days ago 8



Det ser heldigvis ut til at vi får litt smak av sommer også inn i helgen som kommer, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss i Meteorologisk institutt.

Han mener det er for tidlig å si at sommeren er over.

Spesielt har sommerværet i Sør-Norge vært lite å skryte av, hvor været har vært preget av svingende og ustabile temperaturer. I Nord-Norge derimot har det vært lange perioder med godvær.

Nå har nordlendingene vært bortskjemt med 20 grader i lang tid. Det blir ganske så bra i sør i helgen også. Vestlandet får en litt grå start - før sola dukker opp lørdag. Jeg vil ikke si at sommeren er helt over, selv om vi nå er kommet godt ut i september, sier Gislefoss og konstaterer:

Det er fortsatt mange fine dager foran oss, som meteorologisk sett, er definert som sommerdager!

Dame stuper i vannet på Sørenga i Oslo.

Temperaturen var godt over 20 grader forrige helg. Allerede denne helgen kan Ihne Pedersen hoppe fra brygga igjen på Sørenga i Oslo.

Foto: Emilie Holtet / NTB

Høstværet lusker i bakgrunnen

Den siste uken har Sør -Norge fått en smakebit på hva høsten kan tilby, med et varierende værskifte med kraftig regn på Østlandet og Vestlandet.

– Det blir mer og mer høstlig fremover, der det blir mer typisk høst hvor lavtrykkene begynner å komme fra vest og som vil by på regn og gråvær. Men akkurat denne helgen blir det bra, sier meteorologen.

Betyr det at vi må pakke frem støvler og paraply?

– Det er nok lurt å ha det ikke så langt bak i skapet. Det er mange av oss som slipper å bruke det nå de neste dagene, men plutselig er det mye regn. For vestlendingenes del tror jeg at jeg hadde latt det stå ytterst i skapet, for det er nok her det er mest ustabilt fremover, oppfordrer han videre.

Mennesker med paraplyer går rundt i Karl Johans gate i Oslo.

VÅTT: Den siste uken har været i hovedstaden vært preget av mye regnvær.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Rekordvarme i nord

I sommer har historien handlet mye om søringer fra Østlandet som har måttet legge norgesferien lenger nord i jakten på det klassiske Syden-været.

Og den kjente meteorologen har allerede pekt ut sommerens store værvinner:

– Nord-Norge, og da særlig Tromsø, har satt flere rekorder med høyeste registrerte september-temperatur. I tillegg har Nord-Norge opplevd sin varmeste inngang i september måned, sier han og legger til:

– I Øst-Finnmark har vi blant annet sett det oransje farevarselet for skogbrannfare.

Sjelden tropenatt

Tidligere denne uken opplevde befolkningen i Narvik tropenatt, noe som er veldig sjelden kost på denne tiden av året.

– Narvik kom aldri under 20 grader i løpet av natten - det er det ikke ofte vi ser i september. Jeg kan nesten ikke huske at det har skjedd før, mulig på en og annen kyststasjon langt ute i havet, men det tror jeg vi ikke har sett i Narvik før, forklarer meteorologen.

Slik blir høstferieværet

Når meteorologen kikker på langtidsprognosene, ser det ut som godværet i nord vil fortsette, men sjansen for nedbør øker. Østlandet vil trolig få det mest stabile været i høstferien, mens vestlendingene kan forvente seg mer vått vær.

For de som tenker seg opp i fjells i ferien, er beskjeden tydelig:

– Sjansen for frost øker betraktelig de neste ukene. Sånn at man bør nok gjøre en liten vurdering på hva slags dekk man har på bilen. Det blir nok ikke så veldig mye snø på 1000 meter, selv om det har snødd på Sognefjellet i dag på 1400 meter, så ser det vel ut som at snøgrensa vår er fortsatt litt høyere opp enn det.

Publisert 13.09.2024, kl. 14.58

Read Entire Article