Mer politi i gatene

1 month ago 26



Publisert: 26.08.2024 23:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Det er politiledelsens jobb å prioritere innenfor egne ressurser. I vår varslet Oslo politidistrikt at vi setter inn en ekstra innsats i ni utvalgte områder i Oslo, Asker og Bærum, valgt ut basert på grundige analyser hvor også innbyggerne fikk si sin mening.

I Aftenposten 22. august påstår flere aktører i Bydel Grünerløkka at det forebyggende arbeidet i deres område blir nedprioritert på grunn av den nye satsingen.

Forebygging handler ikke bare om bydelsgrenser og antall årsverk. Når politiet klarer å forebygge og oppklare kriminalitet i et område, betyr det også at det er færre kriminelle i gatene ellers i distriktet.

Nærpolitiet har fått mange positive tilbakemeldinger fra samarbeidsaktører og frivillige som har jobbet ute på Grønland i sommer. Når vi er til stede i gatene, klarer vi å gripe inn i slåsskamper, ordensforstyrrelser, narkotikasalg og annen synlig kriminalitet før det utarter. Flere forteller at området er roligere enn på lenge. Arbeidet skal også virke positivt på naboområdene.

Når vi prioriterer ressursene våre, tar vi ikke utgangspunkt i stedsnavn, men i analyser og i kriminalitet. Dersom utfordringene flytter seg, gjør også vi det.

Vi må akseptere at innbyggerne og politiske partier har meninger om hvordan vi organiserer politiressursene våre. Og vi er forpliktet til å fortelle hva vi gjør og hvorfor.

I Enhet sentrum slår vi sammen flere avdelinger for å sikre flere patruljer ute i gatene for å slå ned på kriminalitet, men også for å komme tettere på ungdom som trenger vår oppfølging. Det betyr at vi styrker det forebyggende arbeidet – selv om navnet på avdelingen eller avsnittet kanskje heter noe annet.

Politiet i Oslo skal være mer til stede i nabolagene fremover – både med uniformerte og sivile patruljer. Vi skal styrke innsatsen mot kriminelle nettverk og aktører. Og vi skal prioritere etterforskning og oppfølgning av barn og unge som begår kriminalitet og som utsettes for kriminell aktivitet. Dette tar vi på største alvor.

Ida Melbo Øystese

Politimester, Oslo

Frode Larsen

Leder, Enhet sentrum

Read Entire Article