Du har kanskje fått det opp i din TikTok- eller Instagram-strøm.
Videoer av kinesiske tiktokere som hevder de jobber for produsenter for store merke- og luksusvarer som Hermes, Louis Vuitton, Lululemon og andre store luksusvarer.
Brukerne påstår mange av disse amerikanske og europeiske varene egentlig produseres i Kina – og at forbrukere kan kjøpe dem direkte fra fabrikkene.
Eksperter The Independent har snakket med sier at videoene trolig er et forsøk fra produsenter av kopivarer på å utnytte forvirringen rundt tollkaoset for å tjene mer penger.
Den kinesiske tiktokeren hevder her at de fleste luksus-veskene som selges i vesten er produsert i Kina.
Foto: faksimile / TikTok– De prøver å blande sammen de falske produsentene i Kina med de ekte fabrikkene, sier Conrad Quilty-Harper til avisen.
Han er forfatter av Dark Luxury, som er et nyhetsbrev om luksusvarebransjen.
Rekordhøy toll
Siden USAs president Donald Trump innførte de store tollpakkene mot Kina, har markedene vært preget av uro og usikkerhet.
Trumps toll på kinesiske varer er nå på rekordhøye 145 prosent, mens tollen på amerikanske varer som importeres til Kina er på 125 prosent.
Det har fått flere kinesiske tiktokere og påvirkere til å ty til sosiale medier for utnytte situasjonen.
Videoene er ofte filmet ved kinesiske fabrikker der de hevder at varene blir produsert.
Flere av klippene blir avsluttet med adressen til en nettside der du kan få kjøpt varene og lenker til butikkene i videobeskrivelsen.
En TikTok-bruker hevder han er produsent for de fleste luksusmerkene. Videoen har senere blitt fjernet av brukeren, men blir fortsatt delt av andre kontoer på TikTok, X og Instagram.
Foto: faksimile / TikTok– Sjelden på salg
I én video hevder en bruker at han er produsent for de fleste luksusmerkene.
Videoen har senere blitt fjernet av brukeren, men blir fortsatt delt av andre kontoer på TikTok, X og Instagram.
I en annen video påstår en bruker at hun står utenfor en fabrikk som produserer klær for merket Lululemon.
En kinesisk tiktoker hevder her at hun står inne i en fabrikk som produserer klær for merket Lululemon
Foto: faksimile / XIfølge brukeren koster buksene som produseres her mellom 5 og 6 dollar, mens den samme buksen koster 100 dollar i USA.
– Luksusmerker er sjelden på salg, og i hvert fall ikke til dumpingpriser, sier seniorrådgiver i Patentstyret Trine Hvammen Nicholson til NRK.
Hun er også prosjektleder for Velgekte.no. På nettsiden gis det blant annet råd til hvordan man kan avsløre om et produkt er en piratkopi.
Trine Hvammen-Nicholson i Patentstyret råder forbrukere til å stoppe opp, tenke og undersøke, dersom man er usikker på om produkter er ekte.
Foto: © Ilja C. Hendel for Patentstyret– Den enkleste huskeregelen er «hvis prisen er for god til å være sann, så er det lurt å styre unna», sier Nicholson.
Lululemon skriver i en pressemelding at de ikke samarbeider med produsentene som vises i videoene. Louis Vuitton sier til The Independent at de ikke produserer varer i Kina.
NHO: – Kjøp fra kjente aktører
Ifølge OECD er Kina den største produsenten av falske varer.
I 2023 beslagla amerikanske tollmyndigheter falske varer til en estimert verdi av 1,8 milliarder dollar.
NHO Service og Handel sier at man som forbruker ikke har mange av garantiene som du får ved å handle fra en norsk butikk dersom en handler via en influenser uavhengig av land eller en plattform.
– Vi nordmenn har alltid hatt sterk tillit til de aktørene vi handler hos, sier direktør for Handel i NHO Service og Handel Linda Vist til NRK.
To kinesiske tiktokere som hevder at skomerker som Nike, Fila og Adidas produseres i Kina og at du kan få kjøpt de samme produktene fra dem billigere
Foto: Faksimile / TikTok/X– Det innebærer at aktøren har fulgt gjeldende regelverk for produksjon og innkjøp, som blant annet betyr at vi tar for gitt at alt vi kjøper hos en norsk butikk ikke kan være skadelig for oss, eller ikke bryter noen regler eksempelvis innen etisk produksjon, utdyper Vist.
NHO mener det er verdt å sette spørsmålstegn ved om varene er ekte dersom de tilbys på TikTok til 90 prosent rabatt.
– Våre råd er å alltid kjøpe fra kjente aktører. Norske og europeiske selskap har strenge krav til produksjon nettopp av hensyn til forbrukere, sier NHO-direktøren.
Mange av brukerne bak TikTok-videoene hevder at de produserer vesker for merker som Louis Vuitton. Louis Vuitton nekter for dette og sier til The Independent at de ikke produserer varer i Kina.
Foto: ReutersVarer kan komme fra Kina
Det er ikke uvanlig at luksusvarer produserer enkelte deler i Kina før sluttmonteringen skjer i Frankrike eller Italia, ifølge Regina Frei.
Hun er professor i bærekraftige og sirkulære systemer ved University of the Arts London.
En kinesisk tiktoker snakker med en produsent som hevder å produsere varer for store internasjonale luksusmerker
Foto: faksimile / TikTokSelv om enkelte deler av luksusproduktene faktisk kan komme fra Kina, er det ingen garanti for sikkerhet, kvalitet eller kontroll dersom du kjøper dem fra lagerutsalg via TikTok.
– Når det gjelder svært kostbare vesker med mye manuelt arbeid, er det sannsynlig at de delvis blir satt sammen et annet sted, og så ferdigstilt, for eksempel i Frankrike, sier hun til CNN.
Interessert i utenriks? Hør redaksjonens nyeste podkast-episode:
Publisert 17.04.2025, kl. 20.54