Mener Israels angrep er et klart tegn

1 month ago 21



Etter flere dager med frykt, har Israel nå utført et målrettet angrep i Beirut. Midtøsten-ekspert mener angrepet er et tydelig signal.

 Hussein Malla / AP
ANGREP: Tirsdag utførte Israel et angrep i Beirut i Libanon. Her inspiserer en mann en ødelagt bygning. Foto: Hussein Malla / AP

Publisert 30.07.2024 20:22

Tirsdag ettermiddag bekreftet det israelske forsvaret (IDF) at de står bak et målrettet angrep mot Libanons hovedstad. 

– IDF har gjennomført et målrettet angrep i Beirut, mot kommandøren ansvarlig for drapet på barn i Majdal Shams, og drapene på flere israelske sivile, sier det israelske forsvaret til TV 2.

Israel har tidligere varslet hevn etter et rakettangrep mot de omstridte Golanhøydene, hvor tolv personer – mange av dem ungdommer – ble drept på en fotballbane.

 ANWAR AMRO
ØDELEGGELSER: Det er store ødeleggelser etter Israels angrep i Beirut tirsdag. Foto: ANWAR AMRO

Nå har Israel utført et angrep mot den iranskstøttede libanesiske Hizbollah-militsen, som de mener står bak rakettangrepet som drepte tolv personer. 

Selv nekter Hizbollah for å stå bak angrepet.

– Ikke usannsynlig

Bjørn Olav Utvik, professor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo, venter svar fra Hizbollah etter IDFs angrep.

– Det er klart at sånt utløser at Hizbollah skal vise styrke tilbake. Dette rokker ved bildet av at de er i stand til å beskytte seg, sier Utvik.

Han mener angrepet provoserer Hizbollah.

– De har tidligere sagt at hvis IDF angriper Beirut, så vil de angripe Tel Aviv. Så vet vi at de har et rakettarsenal som kan nå Tel Aviv. Det er ikke usannsynlig at det kommer et forsøk på å slå lenger inn i Israel enn de vanligvis gjør.

I flere dager har spenningene i regionen økt, og mange har fryktet at en regional storkrig kan bryte ut.

Et klart tegn 

Folkerettsekspert Cecilie Hellestveit sier til TV 2 at Israels angrep er et klart tegn på at Israel ikke ønsker å eskalere til storkrig. 

– Dette angrepet var ventet. Når Israel så tydelig går etter den de mener står bak angrepet i Majdal Shams, er det tydelig at dette var et motangrep de mente de var nødt til å gjøre. 

 Jan Helge Rambjør / TV 2
EKSPERT: Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit mener Israels hevnangrep ikke tilspisser situasjonen ytterligere. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

– I denne sammenhengen er ikke angrepet veldig dramatisk. Jeg vil ikke si at situasjonen i Midtøsten er ytterligere tilspisset på grunn av dette angrepet. 

Heller ikke Utvik er bekymret for en eskalering i Midtøsten. 

– Man snakker hele tiden om at dette skal spinne opp til en storkrig, men det betyr ikke nødvendigvis det. 

– Foreløpig tenker jeg at det ikke er noe i dette som gjør at det blir en større opptrapping, men at vi kan få noen angrep fram og tilbake av denne typen det tror jeg, sier Utvik. 

Read Entire Article