Mehl om trusselen fra svenske kriminelle: – Norge er avhengige av at de lykkes

1 month ago 25



Norge er avhengig av at Sverige lykkes i sin kamp mot gjengkriminaliteten, sier justisminister Emilie Enger Mehl.

Justisminister Emilie Enger Mehl sammen med sin svenske kollega Gunnar Strömmer. Han besøkte ungdomsenheten i Romerike fengsel i sommer. Hittil er svensker under 18 blitt dømt til soning i barnevernsinstitusjon. Nå skal de i ungdomsfengsel. Foto: Jan T. Espedal
  • Ingeborg Moe

Publisert: 21.08.2024 09:34

Kortversjonen

Onsdag møter justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sine danske og svenske kolleger i København. Temaet er gjengkriminalitet.

Den danske hovedstaden har den siste tiden vært rystet av drapsforsøk med én fellesnevner:

Svenske tenåringer er siktet. Politiet tror de er leid inn av danske kriminelle gjenger.

Flere danske politikere har rettet pengefingeren mot Sverige. De mener at en mislykket svensk innvandringspolitikk og kriminalpolitikk får konsekvenser for nabolandene.

– Danske politikere klandrer Sverige for det de nå ser i Danmark?

– Norge og Danmark merker de samme utfordringene og konsekvensene av kriminalitet knyttet til svenske innvandrermiljøer. Det er også noe Sverige erkjenner og tar tak i, sier Mehl til Aftenposten.

Flere ut enn inn

Hun sier at hun har et godt samarbeid med Sveriges justisminister og innvandringsminister. Mehl mener at integrering er en viktig del av arbeid mot gjengkriminalitet.

– Norge og Sverige har historisk hatt veldig forskjellig innvandringspolitikk. Vi har mottatt færre asylsøkere og innvandrere. Vi har også hatt styrt bosetting. Det har vært viktig for å unngå getto-tilstander. I mine samtaler med den svenske regjeringen erkjenner de at de har hatt en feilslått integreringspolitikk. Og de har tatt mange grep, sier Mehl.

Tidligere kunne flyktninger som kom til Sverige, bosette seg der de ville. Derfor flyttet mange til samme sted.

Sverige ligger nå an til det laveste antallet asylsøkere siden 1997. For første gang på 50 år har de netto utvandring, ifølge den svenske regjeringen.

Sverige har gått fra å være mest liberal til strengest i Europa. Norge tok i fjor imot langt flere asylsøkere enn Sverige, men har strammet inn.

– Avhengig av Sverige

I kriminalpolitikken har den svenske regjeringen lovet drastiske grep for å få slutt på gjengkriminalitet. Straffene er blitt lengre. Politiet har fått mer penger og nye verktøy. Det skal opprettes ungdomsfengsler for dem under 18 år.

– Både Norge og Danmark er avhengig av at Sverige lykkes med sin strategi. Også vi ser at svenske kriminelle grupper driver kriminalitet og rekruttering i Norge, sier Mehl.

I det siste har det vært mye diskusjon om økende voldskriminalitet blant tenåringer, særlig i Oslo. I tillegg frykter Kripos at svenske kriminelle aktører vil øke aktiviteten i Norge.

– Er du sikker på at vi ikke vil få «svenske tilstander» i Norge?

– Det er ikke et begrep med en klar definisjon. Men vi skal jobbe med og lykkes med å få norske tilstander i Sverige snarere enn motsatt, sier Mehl.

Ikke bare straff

– Hvor stort problem er svensk gjengkriminalitet for nabolandene?

– Det er et felles problem vi har. Hvis vi skal knuse gjengene, må vi gjøre det i samarbeid. Vi er avhengig av at Sverige gjør nasjonale tiltak. Og samtidig må vi gjøre vårt i våre land, sier Mehl.

Hun nevner mer penger til politiet, kamp mot narkotika og inndragning av gevinst av kriminell virksomhet.

– Vi må også lykkes med forebygging. Vi må slå ned kriminaliteten som eksisterer. Men integrering og motvirkning av utenforskap havner ofte litt i skyggen av det dagsaktuelle. Da er idrettslag, skoler og integreringsarbeid viktig, sier Mehl.

Read Entire Article