Mehl klokkeklar om legalisering: – Skjer ikke med oss i regjering

2 weeks ago 25



Kortversjonen

  • Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer Unge Høyre-leder Ola Svennebys forslag om å legalisere hasj og nedprioritere politiet for å bekjempe gjengkriminalitet.
  • Justisminister Mehl sier det ikke skjer med Sp i regjering.
  • Listhaug argumenterer for at legalisering av hasj ikke vil stoppe det illegale markedet og viser til dårlige erfaringer fra Portugal og Oregon i USA.
  • Hun mener flere politifolk og forebygging rettet mot skoler er nødvendig for å bekjempe gjengkriminalitet.

Mehl gjør det klinkende klart:

– Legalisering skjer ikke med oss i regjering, fastslår hun etter at Svenneby torsdag morgen foreslo flere radikale forslag for å bekjempe den økende gjengkriminaliteten, som spesielt har rammet Oslo de siste månedene.

  • Han vil legalisere hasj/cannabis ved at eksempelvis Vinmonopolet eller apotekene selger det. Slik kan inntektene til gjengene reduseres.
  • Han sa også at mer politifolk ikke vil løse gjengproblemet.

Mehl sier lenger ned i saken at de vurderer lovendring for å stramme inn loven, slik at unge som blir tatt med mindre doser narkotika, faktisk skal straffeforfølges.

Frp-leder Sylvi Listhaug er like fordømmende som landets justisminister.

– Det er en naiv hippiedrøm å tro at gjengkriminaliteten vil forsvinne hvis du legaliserer hasj og nedprioriterer politiet, sier Listhaug.

Foto: Tore Kristiansen / VG

Frp-lederen og Sp-toppen argumenterer overraskende likt.

– Det er fullstendig uaktuelt med hasj eller kokain på Vinmonopolet. Det er naivt å tro at dette vil stoppe gjengene fra å tjene penger på narko. En ting er hasj, men vi ser stadig nye og sterkere stoffer som kommer inn i markedet. Hasj er bare en liten del av det markedet, sier Mehl.

– Bare tull

– Hasj er bare en del – trolig liten – av narkotikamarkedet som gjengene tjener penger på; kokain, morfin, ecstasy, amfetamin, heroin. Du tar overhodet ikke rotta på pengestrømmen til gjengene ved å legalisere hasj, sier Listhaug.

Hun legger til:

– Så er det bare tull at det illegale hasjmarkedet vil forsvinne ved legalisering. Det dreier seg om pris og et illegalt marked vil sikkert kunne konkurrere på pris. Det vil ikke forsvinne.

Listhaug er hverken enig med Unge Høyre-leder Ola Svenneby eller FpU-lederen. Foto: Fredrik Solstad / VG

Mehl lover handling.

– Hasj kan for noen være inngangen til narkotika og jeg må si at jeg er bekymret for den normaliseringen vi hører stadig oftere om, knyttet til økt bruk av narkotika blant unge.

Kokain

Hun sier at spesielt økningen i kokainbruk blant unge, bekymrer.

– Bruken av kokain har økt kraftig de siste årene. Og det er vi nødt til å slå hardere ned på. Det er helt avgjørende at politiet kan slå ned på virksomheten til de kriminelle gjengene, men også følge opp ungdom og andre som bruker disse stoffene.

I 2022 bestemte Høyesterett at rusavhengige ikke skal straffes for mindre doser narkotika til eget bruk og Riksadvokaten sendte i 2022 ut nye retningslinjer som av en del ble tolket som avkriminalisering.

Foto: Fredrik Solstad / VG

Da VG var på Grønland med Unge Høyre-lederen tidligere i uken, ble det solgt stoff på åpen gate.

Lovendring

Mehl lover at en slik liberalisering av holdningene, hvor oppfatningen er at det ikke er farlig å kose seg med litt hasj eller kokain fordi politiet ikke gjør noe med det, skal bekjempes med loven i hånden.

– Jeg hører en stadig sterkere bekymring fra foreldre, fra skoler, fra politiet over at politiet ikke klarer å følge opp overfor ungdom og få dem ut av rus. Derfor vurderer regjeringen nå om politiet trenger flere virkemidler for å kunne være forebyggende aktør overfor unge:

– Vi vurderer helt konkret om politiet har nok virkemidler og hjemler i loven, til å følge opp disse sakene. Et ekspertutvalg skal legge frem sin innstilling i juni hvor blant annet dette tas opp.

– Hva mener du med disse sakene?

– Der hvor unge er involvert i mindre forbruk uten at det blir forfulgt av politiet. Jeg er bekymret over at politiet ikke er en sterk nok aktør i dette arbeidet for tiden, sammen med kommune, skole og helseetatene.

– Lovendring som gjør at de faktisk skal gripe inn og rettsforfølge hvis unge mennesker bruker narkotika?

– Ja.

Klar tale: Ja. Foto: Tore Kristiansen / VG

– Til himmels

Listhaug viser til Portugal som i 2001 gjennomførte en veldig offensiv legalisering, også av kokain og heroin.

– Portugal har blitt brukt som et fyrtårn for dem som vil legalisere, et I Portugal har de svært dårlige resultater etter legaliseringen de har gjennomført. Det er økt narkotikabruk, det er økt bruk på offentlige steder og det har faktisk økt organisert kriminell aktivitet knyttet til narkotika, sier Listhaug.

Hun viser også til den amerikanske delstaten Oregon.

– De avkriminalisere de fleste narkotiske stoffene. Nå har de snudd trill rundt og har gjort det kriminelt igjen. Årsaken er at de så at det ble mye mer bruk og det ble store åpne rusmiljø. Ordføreren i Portland sa avhengigheten og overdosetilfellene gikk til himmels.

Litt mer om denne debatten

Hva er argumentene for og mot økt politistyrke i denne debatten?

Svenneby argumenterer mot økt politistyrke ved å si at det ikke vil løse problemet med gjengkriminalitet alene. Listhaug og Frp derimot, mener at det trengs mer politi for å bekjempe gjengkriminalitet effektivt, og at politiet må ha tilstrekkelige ressurser for å drive forebyggende arbeid, spesielt rettet mot skoler for å fange opp unge som er på vei i feil retning.

Hvordan påvirker denne debatten ungdom?

Debatten berører ungdom direkte da den omhandler tilgjengeligheten av narkotika og hvordan samfunnet skal håndtere narkotikabruk blant unge. Listhaug uttrykker bekymring for at narkotikabruk blant unge har økt, og at de ikke lenger blir tatt for besittelse til eget bruk, noe som kan sende et signal om at det er greit å bruke narkotika.

Hva er legalisering av narkotika?

Legaliseringsdebatten handler om hvorvidt narkotika som hasj og cannabis skal kunne selges lovlig, for eksempel gjennom apoteker eller Vinmonopolet. Dette er foreslått som en måte å redusere inntektene til kriminelle gjenger og bekjempe gjengkriminalitet.

Hvem er Emilie Mehl og Sylvi Listhaug, og hva mener de om legalisering av narkotika?

Emilie Mehl er Norges justisminister fra Senterpartiet, og Sylvi Listhaug er leder for Fremskrittspartiet. Begge er sterkt imot legalisering av narkotika som hasj og cannabis. De mener at dette ikke vil løse problemene med gjengkriminalitet og kan føre til økt narkotikabruk blant unge.

Denne artikkelen er laget ved hjelp av AI-verktøy fra OpenAI, og kvalitetssikret av VGs journalister.

– Du har en leder i FpU, Simen Velle, som selv er dømt for bruk av marihuana, som er enig med Svenneby når det gjelder legalisering?

– Ja, men det er interessant å se at han ble tatt av politiet, som gjorde at han fikk hjelp og sluttet med det. Og tvert om mener Frp og FpU at vi må ha mer politi for å bekjempe gjengkriminalitet.

– På ville veier

Hun viser til at FpU var helt tydelige på sitt landsmøte om at det må flere politifolk til.

– Det som bekymrer meg nå, er at det som har skjedd etter riksadvokatens skriv i 2022, blir ikke denne type bruk jaktet på eller etterforsket av politiet. Da blir ikke unge brukere fanget opp.

Listhaug legger til:

– Det skjer i en tid hvor narkotikabruken blant unge har økt kraftig. De unge opplever at det i stor grad er greit å bruke, de blir ikke lenger tatt for å ha doser til eget bruk. Da er vi på ville veier, sier Listhaug.

Foto: Fredrik Solstad / VG

Hun viser til undersøkelser hvor åtte prosent av elevene på videregående skole i Oslo har brukt kokain det siste året, en tredobling fra 2018.

– Farlig

Listhaug fillerister også Svennebys uttalelser om at det ikke trengs mer politi for å bekjempe de kriminelle gjengene.

– Det er farlig politikk. Vi må ha mer politi og så må de få tilbake myndighet til å ta dem som bruker narkotika. Politiet må ha nok ressurser til å drive med forebygging, spesielt ut mot skolene, slik at vi kan fange opp unge på fart i feil retning. Dette må regjeringen prioritere:

Lisathaug advarer mot at unge går fra alkohol til narkotika. Foto: Rim Hjelde Elmofty/Bastian Lunde Hvitmyhr / VG

– Nå er det på tide at Mehl og regjeringen får opp farten og kommer til Stortinget med et lovforslag som sikrer politiet nødvendig myndighet for å avdekke bruk og besittelse av narkotika, slik at ungdom igjen kan følges opp av politi og hjelpeapparat, sier hun.

– Total uenig

Mehl lover endring.

– Jeg er totalt uenig i det Svenneby sier om at det ikke er behov for mer politi mot gjengene. Det er sterkt behov for spiss innsats for å knuse nettverkene. Så trenger vi mer politi ute i hverdagen, på Grønland, på Tøyen og andre steder i Oslo, fordi det må bygges tillitsrelasjoner med innbyggerne. Derfor vil vi i revidert budsjett bruke mer penger for å få mer politi ute i gatene og lokalt.

Read Entire Article