MDGs regnestykke om kortere arbeidstid er for enkelt.

1 month ago 26



AFTENBLADET MENER: MDGs regnestykke om kortere arbeidstid er for enkelt.

MDG vil prøver ut sekstimers dag i offentlig sektor. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Torsdag la MDG fram utkastet til nytt partiprogram. De vil ha en ekstra uke fri for familier med barn opp til 12 år, de vil ha hentefri med full lønn for barnehageforeldre, prøve ut sekstimers arbeidsdag i offentlig sektor og redusere normalarbeidstiden vår.

MDG argumenterer med at vi må bort fra idealet om stadig vekst, det er ikke bærekraftig. Og de mener at sekstimersdagen både vil få flere til å stå lenger i jobb, gi lavere sykefravær, og få flere inn i jobb. De viser også til prøveprosjekter der like mye blir gjort selv om arbeidsdagen er kortere.

Først: MDG skal ha for å peke på alternative måter å gi folk gode liv på. Men her er det likevel for mange løse tråder.

Helse og omsorg, som er en stor og viktig del av offentlig sektor, har høyest sykefravær av alle grupper. I første kvartal i år lå det på 10,6 prosent, mens gjennomsnittet totalt i landet lå på 6,45.

Én av fem sykepleiere har sluttet i jobben ti år etter endt utdanning. Flere undersøkelser peker på at de savner muligheten til å heve egen kompetanse, og i sykehjemmene savner de fagmiljø og muligheten til å utvikle tjenesten videre.

Det trengs også flere å dele jobben på i helse og omsorgsyrkene. Tillitsvalgte ved vårt eget sykehus, SUS, har i årevis vært opptatt av at vaktlagene er for tynt befolket, det skal for lite til før noen må gå ekstra. Som igjen øker risikoen for at flere blir sykemeldte.

I tillegg har helse og omsorg slitt med å få samme forståelse for at særlig tredelt turnus, der man jobber både dag, kveld og natt, er like krevende som skiftarbeid i industrien.

Det trengs helt klart mer fleksible og bedre arbeidstidsordninger i helse og omsorg. For noe har overlevd fra tidligere tider, der bare en av foreldrene jobbet mens den andre var hjemme, og den som jobbet, helst burde se på det som et kall.

Men det nytter ikke om sykepleieren på dagvakt jobber aldri så effektivt, døgnet har likevel 24 timer, som alle skal bemannes. Det gjelder også i beredskapsyrkene våre, som i brannvesen og politi.

Fra Perspektivmeldingen vet vi at vi trenger langt flere folk i omsorgsyrkene framover, for å klare å gi god omsorg og pleie til gamle og syke.

At særlig småbarnsfasen bør gi rom for fleksible løsninger i arbeidslivet, er også helt klart. Men det er ikke sikkert staten skal ta alle kostnader ved det.

En kortere arbeidsdag kan gi bedre helse, mer overskudd til å stå i jobb lenger, og mer overskudd til egen familie. Som i neste omgang kan avlaste det offentlige.

Men vi klarer likevel ikke se at MDGs forslag kan henge sammen. Det er ikke så enkelt som at totale arbeidstimer også kan tas ned, for å få regnestykket til å gå opp. De timene må tas av andre – altså trengs det enda flere folk. Det har vi ikke.

Publisert:

Publisert: 22. august 2024 21:59

Read Entire Article