Matvareprisene steg med 4,9 prosent det siste året

1 month ago 23



Dyrere matvarer i juli er med på å holde prisveksten oppe, skriver SSB. Statsministeren ser med glede på at den underliggende prisveksten avtar.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
MATPRISER: Prisen på matvarer og alkoholfrie drikkevarer har steget med 4,9 prosent det siste året, ifølge SSB. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Publisert 09.08.2024 08:20 Sist oppdatert nå

Konsumprisindeksen (KPI) steg 2,8 prosent fra juli 2023 til juli 2024.

Fra juli i fjor til juli i år var økningen i konsumprisindeksen (KPI) 0,5 prosent. 

Prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer økte med 3,2 prosent fra juni til juli i år, og var en viktig bidragsyter til å holde samlet prisvekst oppe i juli, skriver SSB.

Vanlig med prisvekst i juli 

På 12 måneder har prisen på matvarer og alkoholfrie drikkevarer steget med 4,9 prosent.

Tolvmånedersveksten var 0,2 prosentpoeng høyere i juli enn den vi så i juni.

– Det har vært vanlig at matprisene øker fra juni til juli, blant annet fordi årets jordbruksoppgjør og prisendringer fra leverandørene innfases. Til tross for signaler fra bransjen om at de vil bort fra ordningen med fast tidspunkt for prisforhandlinger, ser vi også i år en sterk og bred prisvekst på mat og drikke i juli, der de aller fleste varegruppene steg i pris, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå.

Støre: – Folk skal få bedre råd

Prisveksten har nå tatt seg gradvis ned fra 7,5 prosent høsten 2022 til 2,8 prosent nå juli, poengterer statsminister Jonas Gahr Støre.

– Folk skal få bedre råd i år. Dagens tall fra SSB er nok et tegn på at norsk økonomi er ved et vendepunkt, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

– Vi ser også at den underliggende prisveksten avtar. Lønningene i Norge øker nå langt mer enn prisene. Det betyr økt kjøpekraft – i år. I tillegg har barnehageprisene gått ned og SFO blitt enda billigere nå i august. Vi holder det vi lover, sier Støre videre.

– Sikrere på rentekutt

– Dette er positive tall. Den samlede inflasjonen er på vei mot målet og betydelig lavere enn Norges Banks anslag, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank.

Han sier det er gledelig at kjerneinflasjonen fortsetter nedgangen og er lavere enn Norges Bank forutså.

– Disse tallene trekker absolutt ned rentebanen og setter press på Norges Bank før neste ukes rentemøte. Disse tallene er siste løypemelding før neste rentemøte. Da må de ta hensyn til at inflasjonen er mye lavere enn de trodde, sier han.

Den svake kronen har imidlertid gjort at inflasjonstallene får noe mindre betydning enn de vanligvis gjør, påpeker Knudsen.

Knudsen sier kronekursen er en skikkelig knipe for sentralbanken, som kan  føre til at Norges Bank venter med rentekutt selv om inflasjonstallene skulle tyde på det motsatte.

Men dagens prisvekst-tall er positive nyheter for et eventuelt rentekutt i år, mener han.

– Dagens tall gjør meg uansett enda sikrere på at det blir rentekutt i år, sier Knudsen.

Read Entire Article