– Jeg har veldig mange gode minner fra barndommen. Jeg vokste opp i et trygt og godt hjem, og vi hadde flere kjekke turer hele familien sammen, sa Martin Ingebrigtsen da han vitnet i tingretten tirsdag morgen.
30-åringen er nummer fire av de sju i søskenflokken. Han bodde hjemme til han var ferdig på videregående.
Han fortalte i retten i dag at han ikke har kontakt med noen av sine voksne søsken, men at han møter foreldrene sine.
– Mine andre søsken har valgt å snu seg bort når vi treffes tilfeldig, hevdet han.
Han beskrev Gjert Ingebrigtsen som en kjærlig far, som alltid stilte opp for absolutt alle.
– Han viste det ikke med å klemme, men å gjøre ting for oss. Men han kunne også ha dårlige dager da han var i dårlig humør.
Aktor Ellen Gimre startet tirsdag morgen utspørringen av Martin Ingebrigtsen.
Foto: Ksenia Novikova / NRKMartin Ingebrigtsen ble av aktor bedt om å beskrive en episode da broren Jakob kom hjem fra skolen med en anmerkning. Jakob og Filip hevdet i retten at Gjert slo Jakob ved den anledningen.
Dette forklarte Martin at han ikke hadde sett.
– Gjert holdt Jakob fast i armene mens han snakket til ham. Ikke noe mer enn det.
Han kunne ikke huske at Filip var til stede ved denne anledningen, bare foreldrene.
– Ikke vanskelig å slutte med friidrett
Martin Ingebrigtsen sa at det var spesielt å vokse opp med flere brødre så tett på i alder, med diskusjoner og krangling, men mente at det ikke var så mye spesielt han kunne huske i negativ retning.
– Først satset vi brødre mye på ski, deretter ble det friidrett. Men i 16-17-årsalderen ønsket jeg heller å begynne med fotball.
Henrik og Kristoffer Ingebrigtsen beskrev i sine vitneavhør en helt annen virkelighet i hjemmet enn broren Martin.
Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRKHan fortalte videre at faren ønsket at han skulle fortsette å satse, men han valgte likevel å kutte ut friidretten.
Aktor Ellen Gimre viste til at Martin Ingebrigtsen i et politiavhør mente at faren var kontrollerende og manipulerende, og at han prøvde å «vri på alt» slik at sønnen skulle fortsette med friidrett.
I retten hevdet Martin Ingebrigtsen at det hadde vært nokså uproblematisk å slutte.
– Kontrollerende og manipulerende er sterke ord, det ble noen diskusjoner med foreldrene mine, men jeg opplevde det ikke som vanskelig, sa han i retten.
Svarte på brødrenes kronikk
19. oktober 2023 publiserte VG-kronikken «Dette er vår historie». Der tok Henrik, Filip og Jakob et oppgjør med faren og det volds- og fryktregimet som de hevdet å ha levd i.
Dette var foranledningen til at politiet kort tid etterpå startet etterforskning i saken.
Martin Ingebrigtsen gikk derimot ut og støttet faren i en kronikk som han fikk publisert dagen etter brødrenes innlegg.
Der betegnet han faren som kontrollerende og kverulerende, men han har avvist at det eksisterte et regime i familien som tiltalen beskriver:
«Hjemmet vårt (har) i aller høyeste grad vært preget av trygghet, glede og samhold. Frykt er heldigvis en fremmed følelse for meg», skrev han.
Diskusjon om forfatteren
Jakob Ingebrigtsen hevdet i sitt vitnemål at Martin selv ikke hadde skrevet kronikken som er publisert i hans navn. Den samme oppfatningen kom både Filip og Henrik Ingebrigtsen med da de vitnet.
Storebrødrene hevdet også at Gjert Ingebrigtsen hadde mobbet Martin mye i oppveksten hans.
Jakob Ingebrigtsen mente at faren sto bak kronikken som broren Martin skrev.
Foto: Ksenia Novikova / NRKGjennom sin advokat Stian Kristensen har Martin Ingebrigtsen slått kraftig tilbake mot påstandene om at andre skal ha skrevet kronikken i hans navn.
Og i sitt vitnemål sa Gjert Ingebrigtsen følgende:
– Han kan jo selv fortelle om hvordan livet hans med søsknene har vært. Det skal jeg ikke gå noe særlig inn på, men det å hevde at jeg har mobba Martin blir nok ganske feil, for å si det mildt.
Publisert 22.04.2025, kl. 09.57