Marte Eidsand Kjørven ved UiO får Rettssikkerhetsprisen 2024

1 week ago 9



2024-09-10T08:04:16.249069Z

Oppdatert: 2024-09-10T08:12:12.765642Z

Rettssikkerhetsprisen har vært delt ut årlig siden 2006, deles ut på Rettssikkerhetskonferansen den 26. september. Juryen kunngjorde tirsdag at årets pris går til professor Marte Eidsand Kjørven juridisk fakultet i Oslo. Hun har fagartikler og i offentlige debatt gjennom mange år argumentert for at finansinstitusjonene må bære mer av risikoen for svindel.

Kjørven har skrevet flere artikler i Rett24 om temaet:

Les: Kan og bør ofre for kjærlighetssvindel straffes for uaktsom hvitvasking?

Les: BankID-misbruk og erstatningsrett – hvordan ble det så galt?

Vi ønsker flere advokater til vårt sterke fagmiljø

Påvirket Høyesterett

I begrunnelsen skriver juryen at Kjørvens arbeid med å løfte problemet spilte en avgjørende rolle da Høyesterett behandlet temaet i 2020: 

«Juryen fremhever at prisvinnerens engasjement for å styrke individets rettssikkerhet i et digitalt samfunn, går langt utover det som er vanlig og som kan forventes av rettsforskere. Prisvinneren er et akademisk forbilde i måten hun kombinerer solid vitenskapelig arbeid på, både nasjonalt og internasjonalt, med målrettet praktisk arbeid for å endre regelverket og hjelpe enkeltmennesker som har blitt ofre for ID-tyveri eller diskriminering.

Prisvinneren har utvist sjelden kreativitet som leder av SODI-prosjektet ved å ta initiativ til opprettelsen av en egen rettshjelpsklinikk. ID-juristen har frem til 2024 gitt gratis rettshjelp og veiledning til personer som ikke får tilgang til elektronisk identifikasjon, eller som er utsatt for ID-tyveri og svindel. ID-juristen har tatt kampen for flere i Finansklagenemnda, og bidratt til å styrke forbrukernes rettssikkerhet.»

Stipend

Prisen er et stipend på 100.000 kroner. Etter statuttene tildeles prisen til den som har utmerket seg i sitt virke ved å:

  • Styrke rettssikkerhet og likhet for loven innenfor sitt virkeområde.
  • Arbeide for rettsstatlige prinsipper, ytringsfrihet, likeverd, menneskerettigheter og trygghet for
  • personlige krenkelser.
  • Bidra til økt forståelse for og innsikt i lov- og regelverket.
  • Bidra til mer effektiv saksbehandling og sikrere beslutninger gjennom utnyttelse av juridisk kompetanse.

Juryen har bestått av Eirik Holmøyvik (leder), Eirin Eikefjord, Katrine Holter, Torbjørn Røe Isaksen, og Monica Mæland.

Read Entire Article