– Må velge det minste ondet

5 days ago 9



Natt til onsdag møttes presidentkandidatene Donald Trump og Kamala Harris til debatt.

Da de diskuterte utfordringer knyttet til innvandring, påsto Trump at migranter i Ohio spiser kjæledyr.

Nå lover han massedeportasjoner fra Springfield, en by preget av de ubegrunnede ryktene, melder BBC.

– Store deportasjoner

Trumps løfte kommer etter nesten en uke med falske påstander om at migranter dreper kjæledyr og barn i Springfield, Ohio.

Både politisjefen, ordføreren i Springfield, samt guvernøren i Ohio, har avvist påstandene. Ifølge BBC har uttalelsene skapt sjokkbølger i lokalsamfunnet, og ført til voldelige trusler som har stengt skoler.

 Brian Snyder/Reuters
President Trumps påstander om at innvandrere i Springfield spiser kjæledyr ble avfeid av debattlederen. Foto: Brian Snyder/Reuters

Den tidligere presidenten uttalte fredag at han vil starte deportasjoner i Springfield, en by han hevder har blitt «ødelagt» av innvandring. 

På spørsmål om hvorvidt han ville besøke byen, svarer han følgende under en pressekonferanse fredag:

– Jeg kan si dette, vi vil gjennomføre store deportasjoner fra Springfield, Ohio – store deportasjoner. Vi kommer til å få disse menneskene ut. Vi sender dem tilbake til Venezuela, sa han. 

Migrantene i Springfield er hovedsakelig fra Haiti og har lovlig tillatelse til å være i USA under et føderalt program for haitiere. Det var ikke umiddelbart tydelig hvorfor Trump nevnte Venezuela.

Oppfordrer til ro

President Joe Biden oppfordret til ro fredag og kalte uttalelsene om haitiere i Springfield direkte feil.

 Evan Vucci
Biden mener påstandene strider mot amerikanske verdier. Foto: Evan Vucci

– Dette må stoppe, det han gjør. Det må stoppe, sa Biden om Trumps uttalelser.

Trump nevnte også en by i Colorado, som høyreorienterte kommentatorer feilaktig har påstått er under kontroll av en venezuelansk gjeng.

I et valgkampmøte natt til lørdag i den viktige vippestaten Pennsylvania kommenterte motkandidat Kamala Harris flere av Trumps påstander.

– Det var det samme gamle showet og den samme gamle leksa vi har hørt i årevis. Det var ingen plan for hvordan han skal møte behovene til det amerikanske folket, talte Harris.

Eier våpen

Med blikket festet på moderate velgere, sa Kamala Harris at hun vil bevare amerikanernes våpenrettigheter, men også ha «rimelige» lover om våpensikkerhet. 

Fredag ble visepresidenten intervjuet av en lokal TV-stasjon i Philadelphia. Byen er den største i delstaten Pennsylvania, som mange analytikere mener kan bli avgjørende for om valgkampen hennes lykkes.

 Brian Snyder
De to kandidatene ga hverandre et godt håndtrykk før debatten gikk i gang. Foto: Brian Snyder

– Vi skal ikke ta fra noen våpnene. Jeg støtter det andre grunnlovstillegget, og jeg støtter rimelige lover om våpensikkerhet, saden demokratiske presidentkandidaten til ABC-tilknyttede WPVI. 

I intervjuet med WPVI snakket Harris om hvordan hun kom tett på ofre for våpenvold da hun jobbet som statsadvokat.

– Jeg har selv prosedert drapssaker. jeg selv sett på obduksjoner. Jeg har selv sett hva angrepsvåpen gjør med menneskekroppen, sa hun.

– Så jeg mener ettertrykkelig at det er i tråd med grunnlovstillegget og retten til å eie våpen at vi også må forby angrepsvåpen. Det er bokstavelig talt krigsvåpen det er snakk om. 

– Må velge det minste ondet

Pave Frans har ikke latt seg overbevise av verken Trump eller Harris, og kom med et uvanlig politisk utspill hvor han oppfordrer amerikanske katolikker til å velge det «minste ondet» i presidentvalget, skriver BBC.

Under en pressekonferanse fredag, i forbindelse med avslutningen av en tolv dager lang reise i Sørøst-Asia, kritiserte paven begge kandidatene for å være «mot livet».

Uten å nevne navnene deres direkte, antydet paven at Trumps holdning til innvandring er en «alvorlig synd», mens han sammenlignet Harris' standpunkt om abort med «drap».

– Begge er mot livet, enten det er den som kaster ut migranter, eller den som dreper babyer, sa paven.

 HANDOUT
Pavens uttalelse er uvanlig politisk. Foto: HANDOUT

Pavens kommentarer kommer bare dager etter den første debatten mellom Trump og Harris, hvor Trump også hevdet at demokratene ønsker å drepe babyer etter fødselen.

Paven understreket at han ikke er amerikaner og ikke skal stemme i valget, men var tydelig på at de som kunne burde benytte seg av stemmeretten.

– Du må velge det minste ondet. Hvem er det minste ondet? Den damen eller den herren? Jeg vet ikke. Alle må tenke over dette og handle etter sin egen samvittighet.

Read Entire Article