Må ta skjebnes­vangert valg: – Kanonføde

1 month ago 21



Russere som er anklaget for kriminalitet, blir presset til å gå i krig, ifølge BBC. Til gjengjeld henlegges sakene deres.

 Novosibirsk domstolsadministrasjon
FORSØKT TVUNGET: Andrey Perlov, en tidligere russisk friidrettutdøver, er anklaget for underslag. Nå skal han ha blitt forsøkt tvunget til å gå til krig, ifølge BBC. Foto: Novosibirsk domstolsadministrasjon

Publisert 07.11.2024 18:59

Torsdag 28. mars ankom russisk politi huset til Andrey Perlov (62) i Sibir i Russland, ifølge BBC. 

Perlov, som er en tidligere russisk friidrettsutøver, er nå anklaget for underslag. 

Han skal ha stjålet rundt tre millioner russiske rubler, som tilsvarer over 300.000 norske kroner, fra en fotballklubb hvor han selv var administrerende direktør, skriver nyhetsnettstedet. 

Perlov og familien benekter anklagene.

Ifølge BBC, som siterer familien, blir han nå forsøkt presset til å krige mot Ukraina. 

Til gjengjeld vil domstolen fryse, eller potensielt henlegge, saken hans når krigen er over.

Det har lenge vært kjent at Russland sender fanger ut i krigen. 

Nye undersøkelser, gjort av BBC, viser nå at mennesker som enda ikke har blitt dømt i retten, må ta et skjebnesvangert valg. 

 – Lett å overtale

Advokat og tidligere Russland-forsker Brynjulf Risnes forteller at dette er et kjent mønster i Russland. 

– Dette har vært en mønster i Russland lenge. Det er kjent at landet rekrutterer soldater blant fanger. At de nå også rekrutterer tiltalte er overhodet ikke overraskende, sier han. 

BBC skriver at påtalemyndigheten og forsvarsadvokatene nå er juridisk forpliktet til å informere personer som er siktet for en forbrytelse, om at de har muligheten til å gå til krig, fremfor å gå rettens vei.

Risnes sier til TV 2 at det er nærliggende å tro at Russland også legger penger på bordet i slike forhandlinger. 

Han kan ikke si noe om det konkrete lovverket BBC refererer til.

– Normalt sett er det en god del penger involvert dersom man verver seg til fronten. Om tiltalte også mottar en sum dersom de går med på en slik avtale er jeg usikker på, men det er nærliggende å tro. 

 Christian Roth Christensen / TV 2
IKKE OVERRASKET: Brynjulf Risnes er ikke overrasket over at Russland nå også prøver å rekruttere mennesker som ikke er dømt til å bli soldater. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Risnes påpeker at en som blir forsøkt rekruttert til fronten, som enda ikke er dømt, mister retten til å bli frikjent. 

Frifinnelsesprosenten i Russland er imidlertid på rundt 0,5 prosent, ifølge advokaten. 

– I Russland er det å bli tiltalt nærmest det samme som å bli dømt.

– Dette vet de som blir siktet eller mistenkt. Mange vil nok ta en slik vurdering ut fra at de med høy sannsynlighet kommer til å havne i fengsel dersom de går gjennom en rettsprosess. Dermed lar de seg lett overtale, sier Risnes. 

– Mer lønnsomt 

Norges tidligere forsvarssjef, Sverre Diesen, sier til TV 2 at Russland har valgt en utmattelsesstrategi mot Ukraina, nettopp fordi de har de største personellressursene.

 Valery Sharifulin / AFP / NTB
BEVVIST VALG: Norges tidligere forsvarssjef, Sverre Diesen, mener Putin bevisst har gått for en utmattelsesstrategi mot Ukraina. Foto: Valery Sharifulin / AFP / NTB

– Da er det klart mer lønnsomt for Putin å bruke straffedømte som kanonføde enn å ha dem sittende i fengsel, så lenge ukrainerne må bruke av sin knappere ammunisjon for å ta livet av dem.

BBC skal også ha mottatt et lekket opptak av en etterforsker. I opptaket beskriver etterforskeren fordelene ved å signere en kontrakt med den russiske hæren til en kvinne, hvor mannen hennes allerede er dømt til tre års fengsel for tyveri.

 «Han kan få seks år til for å ha begått dette andre lovbruddet. Jeg tilbød ham en sjanse til å signere en avtale. Hvis forespørselen hans blir godkjent, vil han gå til krig, og vi vil avslutte saken.», gjengir BBC. 

Tre russiske advokater skal også ha bekreftet overfor nyhetsnettstedet at dette nå har blitt normen i Russland. 

Det er ikke kjent hvor mange som er anklaget for forbrytelser som har valgt å gå i krig i stedet for å stå overfor retten. 

BBC skriver at de har spurt russiske myndigheter om saken til Andrye Perlov, og om de presser mennesker som sitter i varetekt til å krige mot Ukraina. 

De skal ikke ha besvart henvendelsen. 

Read Entire Article