Militær enhet hindrer politiet i å pågripe president

2 days ago 10



Arrestordren mot Sør-Koreas suspenderte president utløper den 6. januar. Nå vil politiet gå til pågripelse, men en militær enhet står i veien.

 Kim Hong-Ji / AP / NTB
PRESIDENTBOLIG: Her tar etterforskere seg inn i president Yoons offisielle residens for å pågripe ham. En militær enhet på stedet hindret dem i å gjennomføre pågripelsen. Foto: Kim Hong-Ji / AP / NTB

Publisert 03.01.2025 01:28 Sist oppdatert 5 minutter siden

Rundt 2700 politifolk var torsdag morgen plassert rundt presidentpalasset for å hindre sammenstøt, ifølge Yonhap. Like etter klokken 8 om morgenen lokal tid – midnatt norsk tid – melder nyhetsbyrået at etterforskere gikk inn i presidentens bolig for å for forsøke å pågripe landets suspenderte president Yoon Suk-yeol.

Presidenten skal stilles for riksrett etter at han erklærte unntakstilstand og satte militæret inn mot nasjonalforsamlingen i begynnelsen av desember. 

En times tid senere kommer en oppdatering om at en militær enhet inne på området til presidentboligen hindret politifolkenes forsøk på å pågripe den suspenderte presidenten.

Saken oppdateres

– Skal etterforskere gå til kamp mot sikkerhetstjenestene?

En domstol i Sør-Korea utstedte nyttårsaften en arrestordre mot Yoon, men han forskanset seg i presidentpalasset og sa han vil kjempe. Den suspenderte presidentens forsvarere mener arrestordren er «ulovlig og ugyldig».

Tilhengere og motstandere av presidenten har tatt oppstilling utenfor palasset, der vakter har hindret politiet fra å rykke inn. 

Arrestordren er gyldig frem til 6. januar. Men det har vært uklart om den suspenderte presidenten faktisk kommer til å bli pågrepet. 

Politiet har tidligere forsøkt å ransake presidentens kontor, men presidentens sikkerhetstjeneste blokkerte forsøket. 

– Skal etterforskere gå til håndgemeng og kamp mot sikkerhetstjenestene, sier Choi Jin, direktør for Seouls institutt for presidentens lederskap, til The Guardian i en kommentar like etter at arrestordren ble utstedt av domstolen. 

Ifølge ham er problemet at sørkoreansk lov forbyr pågripelse og ransaking av personer på steder som kan være knyttet til militære hemmeligheter. Yoon befinner i presidentpalasset, og flere eksperter mener det ikke kan være lovlig å pågripe ham inne i presidentpalasset. 

– Med mindre Yoon frivillig lar seg pågripe, lar det seg ikke gjøre, sier Choi til avisa. 

Ifølge Choi, som uttalte seg om arrestordren nyttårsaften, er det like fullt sannsynlig at spesialenheten oppsøker presidentboligen. Men der vil de bli møtt av presidentens sikkerhetstjeneste. 

Og nå har de altså fått brakt på det rene at militæret ikke uten videre vil la dem pågripe presidenten inne i palasset. Spørsmålet er hva de gjør videre.

Brukte militæret mot nasjonalforsamlingen

Presidenten i Sør-Korea har vært i veldig hardt vær siden han erklærte unntakstilstand den 3. desember. Militæret ble satt inn mot landets nasjonalforsamling for å hindre dem i å stemme over den samme unntakstilstanden. De lyktes ikke med å avbryte avstemningen, og unntakstilstanden ble erklært ugyldig.

 HANDOUT / AP / NTB
YOON: Presidenten forklarte hvorfor han erklærte portforbud og satte inn militæret. Han er også anklaget for å ha beordret pågripelse av opposisjonsledere. Blant grunnene han oppga, var at opposisjonen hindret styringen av landet. Foto: HANDOUT / AP / NTB

Natt til 31. desember norsk tid kom arrestordren mot president Yoon Seok-Yeol.  Arrestordren utløper 6. januar.

Yoon er suspendert fra rollen som president mens etterforskningen pågår. Han er også ilagt utreiseforbud. Choi Sang-Mok er midlertidig innsatt i rollen som president og statsminister i landet. Han har vært landets visestatsminister og finansminister siden 2023. 

Det er en spesialenhet som etterforsker hendelsen. Blant de pågrepne er den tidligere forsvarsministeren og flere polititopper, som har forklart at de ble beordret til å pågripe opposisjonsledere.

Etterforskerne har bedt om pågripelse av Yoon for å ha misbrukt sin makt som president. Yoon nekter straffskyld, og hevder han erklærte unntakstilstand for å lede landet, og for å advare opposisjonen mot det han beskriver som maktmisbruk. I en TV-sendt tale der Yoon forklarte seg etter hendelsen, kritiserte han blant annet opposisjonen for å hindre effektiv ledelse og for å stemme imot statsbudsjettet han hadde lagt fram. 

Read Entire Article