Den ansatte gikk på dagen da Washington Post strupte ideen hennes. Avisen forsvarer avgjørelsen.
Den prisvinnende karikaturtegneren Ann Telnaes sa opp jobben i protest da Washington Post nektet å trykke en av tegningene hennes.
Tegneren har jobbet for avisen siden 2018, men nå er det nok, skriver hun selv på nettstedet Substack.
– Jeg har fått redaksjonelle tilbakemeldinger på karikaturer jeg har sendt inn tidligere, men jeg har aldri før fått en tegning avvist på bakgrunn av det jeg velger å rette pennen mot, skriver hun i et innlegg fredag.
Karikaturtegneren mener det som nå har skjedd er en «gamechanger» som er farlig for en fri presse.
Avisen forsvarer valget sitt. Les deres tilsvar lengre nede i saken.
Telnaes hadde laget en satirisk karikatur hvor flere store medietopper stod i fokus:
Meta-sjef Mark Zuckerberg, eieren av Los Angeles times Patrick Soon-Shiong, Disney-figuren «Mikke Mus», samt Jeff Bezos – eieren av Washington Post.
På tegningen står samtlige knelende foran USAs påtroppende president Donald Trump. I hendene har de store pengesekker. Med tryglende blikk titter de opp på den mektige republikaneren.
– For første gang har redaktøren min hindret meg i å gjøre den kritiske jobben min. Derfor har jeg bestemt meg for å forlate avisen. Jeg tviler på at avgjørelsen min vil skape mye oppsikt, og at det vil bli ignorert fordi jeg «bare er en karikaturtegner». Men jeg vil ikke slutte å bevise sannheten om makten. Som de sier: «Demokratiet dør i mørket», skriver tegneren avslutningsvis.
Tydelige stikk
Karikaturtegningen er nok et eksempel på misnøyen innad mediehus og redaksjoner i USA, skriver The Guardian.
Jeff Bezos møtte knallhard kritikk under høstens presidentvalg. Midt under valgkampen kunngjorde avisen Washington Post at de ikke lenger skulle velge en favoritt i presidentvalget.
Slutter i protest og går ut mot Jeff Bezos
Siden 1980-tallet har avisen valgt en kandidat de mener bør vinne valget.
Beslutningen satte sinne i kok hos flere ledere, journalister og kommentatorer i avisen, og flere valgte å si opp stillingene sine i protest.
Også eieren av Los Angeles Times tok samme beslutning. Denne gangen skulle de ikke gå offentlig ut og peke i en politisk retning.
Minst 200.000 lesere sa opp abonnementene sine i avisene. Kommentatorer gikk knallhardt ut og anklagde avisene for å «vise lydighet» overfor Trump – som støtt og stadig slakter medier som kritiserer ham.
Også Meta-sjef Zuckerberg har fått gjennomgå. I november spiste han middag hjemme hos Trump i Mar-a-Lago etter republikanerens valgseier.
I tillegg har Zuckerberg donert én million dollar til et fond med bindinger til Trumps kommende innsettelse som president.
Karikaturen av «Mikke Mus» skal symbolisere forliket mellom ABC News og Trump.
I desember ble det klart at mediehuset, som eies av Disney, ville gå med på å betale 15 millioner dollar til Trump. Pengene skal gå til en stiftelse og et museum i Trumps navn.
Mediehus må punge ut for Donald Trump
ABC News inngikk forliket med Trump som følge av et søksmål fra sistnevnte. I søksmålet ble ett av mediehusets nyhetsankere anklaget for å ha kommet med usanne påstander om den påtroppende presidenten.
Avisa svarer
David Shipley er redaktør for meningsinnhold i avisen Washington Post. Han forsvarer strupingen av avistegnerens karikatur, og er uenig i Telnaes kritikk.
– Ikke hver redaksjonelle avgjørelse er en refleksjon av ondskap, sier redaktøren innledningsvis i en uttalelse til New York Times.
Avisen hadde allerede publisert og planlagt flere spalter med samme tema som tegnerens karikaturer, og Telnaes arbeid ble derfor valgt bort, mener redaktøren.
Shipley sier han har forsøkt å få karikaturtegneren til å ombestemme seg i valget om å forlate avisen.