Må innføre «fiskeforbud» på fergene: – Vi har hatt våre utfordringer

2 hours ago 3



Et nytt forbudsskilt har dukket opp i salongen på en ferge på Vestlandet. – Vi hadde noe spesielle utfordringer, forklarer mannskapet.

Seks-syv slike skilt henger i og utenfor salongen på fergen. Enkelte passasjerer undrer seg over hva det prøver å fortelle. Men det finnes en forklaring. Foto: Arnfinn Mauren

Publisert: 28.09.2024 18:45

Kortversjonen

Det er ingen vennlig henstilling som møter passasjerene som kommer om bord på bilfergen M/F Giskøy, som trafikkerer mellom Hareid og Sulesund på Nordvestlandet.

Kommandoen fra skipperen er oversatt til engelsk direkte, uten høflighetsfraser: «No fish inside» – ingen fisk innendørs – ledsaget av et forbudsskilt med en sprellende fisk.

Syv-åtte slike «No Fish»-skilt møter passasjerene i alle deler av salongen. Beskjeden er illustrert på samme måte som det andre som er forbudt å ta med seg inn i salongen: Hunder og fotballsko.

Passasjerer som sitter ved vinduet og oppdager ett av skiltene like ved, kan bli tilgitt for å tro at det hele er en spøk. Men det er det ikke.

– Det er jo noen passasjerer som lurer på hvorfor de henger her. Og da sier vi det som det er. Vi har hatt noen utfordringer, forteller matros Allan Eriksen.

Mest fisk på ene siden

Utfordringen har et bakteppe: Fiskeforholdene ved en av fergekaiene.

Rundt fergekaien på Sulesund yngler det av fisk. Det skal være en svært god fiskeplass, mye bedre enn på andre siden av fjorden.

Spesielt blant utenlandske hobbyfiskere på Hareid-siden har den fått et godt rykte på seg. Og når fergen er gratis for passasjerer uten bil, er valget enkelt for dem som vil ha mest mulig fisk.

Men etter en tur over fjorden til kaien på andre siden, må jo fisken fraktes tilbake. Og det er her saken har oppstått.

– Hobbyfiskere har kommet om bord med plastposer fulle av fisk. De lekker, og så drypper det blod og fiskeslo utover, forteller han.

Fisk skal også ha blitt sløyet inne i salongen, uten at Eriksen kan gå god for den opplysningen.

Matros Allan Eriksen mener skiltet har hatt effekt. Foto: Arnfinn Mauren

Vil begrense fiskingen

Regionleder Jan Petter Jagedal Thomsen i fergerederiet Fjord1 bekrefter at dette er årsaken til skiltet.

– Vi har hatt noen ekstra utfordringer med ikke-norskspråklige som har tatt med seg fisk inn i salongen. Og så blir det søl, forteller han.

Det er ikke bare selve fiskefangsten som er blitt et tema på denne fergestrekningen. Det har også selve fiskingen fra fergekaien blitt.

– Det er en utfordring vi har hatt en stund, og i økende grad de siste årene, forteller Ole Jan Tønnesen.

Han er fylkesveisjef i Møre og Romsdal fylkeskommunen. Han forteller at fiskesnører blir dratt inn i propeller. Kroker kan også feste seg i tauverk når fergene ligger fortøyd.

– Vi må derfor begrense adgangen til kaiene, og har satt opp bommer med skilt.

Denne hobbyfiskeren ønsker å være anonym, men forteller at han respekterer skiltet om «No fish». Foto: Arnfinn Mauren

Har det hatt effekt?

Bommene og skiltene på kaien har ikke klart å stoppe fiskingen. Men en av fiskerne som Aftenposten traff på kaien hadde fått med seg «No fish»-skiltet i salongen.

– Jeg så dette skiltet og har forstått at det ikke er tilrådelig å ta med seg fisk inne på fergen. Så vi prøver å ikke gjøre det, forteller en østeuropeisk mann via et oversettelsesprogram på telefonen.

Fergemannskapet forteller også at det har hatt effekt. Ikke bare på den ene fergen, men også på de to andre fergene som trafikkerer strekningen. Det virker som det har vært nok å henge opp «No fish inside»-skilt på én av fergene.

– Vi er ikke lenger så plaget med fisk i salongen, men enn så lenge blir skiltet hengende, sier matros Eriksen.

Read Entire Article