Trønderhockeyens retur til eliteserien skal skje i en snart 50 år gammel hall.
Christian Skare Stendal
Publisert: 04.04.2025 19:20
Nidaros Hockey fikk plass til like i overkant av 2000 tilskuere i Leangen ishall i opprykksfinalen mot Ringerike.
Hockeyens «storstue» i Trondheim ble innviet helt tilbake i 1977, og sporten har skreket etter en kraftig oppgradering i lang tid allerede.
Når Nidaros debuterer i Norges øverste liga til høsten, blir det i en hall klubben ifølge styreleder Frode Storesund må ha dispensjon på en rekke områder for å få lov til å bruke.
Det har ikke manglet på visjoner om en ny byarena for ishockey i Trondheim.
Storstilte planer på Sorgenfri og potensiell byarena på Tiller er av de ferskeste hockeydrømmene.
Kommunen åpner
Nå ser imidlertid idretten til et annet - og mer velkjent for hockeysporten - område for å få dekket behovene i Trondheim.
– Tanken vår er at det er mye plass og areal på Leangen-tomten. Det er et av de mest attraktive områdene i Trondheim nå, med tanke på utbygging, og vi tror det kan være interessant for næringsliv når kommunen er positive til en sånn løsning, sier styreleder i Nidaros Hockey, Frode Storesund, til Adresseavisen.
– Vi har sagt oss åpen for et privat initiativ for å utvikle en byarena på Leangen. Det er det beste og eneste realistiske alternativet for å få en byarena. Det er andre store prosjekter for å utvide hallkapasiteten i Trondheim, sier byråd for kultur, idrett og friluftsliv i Trondheim kommune, Trond Åm (V).
– Ekstremt positivt
Nidaros har alliert seg med Stavanger Oilers-gründer Tore ChristiansenTore ChristiansenHovedaksjonær og styreleder i Stavanger Oilers. Forretningsmannen er også investor i Oilers' hjemmearena, Dnb Arena.. Han står bak ishockeysuksessen i Stavanger, og har ved flere anledninger snakket om behovet for å spre norsk topphockey geografisk.
Christiansen har blant annet deltatt på et digitalt møte med Trondheim kommune.
– Han har fremhevet potensialet som ligger i Trondheim, og mener det burde være mulig å finne interessenter som kan stille kapital. Fra min side er det veldig positivt, og noe jeg gjerne bidrar til, sier byråd Åm.
Tore Christiansen selv sier til Adresseavisen at hans rolle er en kombinasjon av rådgiver, pådriver og sannhetsvitne.
– Jeg fortalte om vår reise og hvordan vi har finansiert, tenkt og organisert.
Christiansen snakker om «Stavanger-modellen». Dnb Arena i Stavanger ble bygget av private aktører, mens kommunen bidrar økonomisk ved å kjøpe istid til breddeidretten.
– Hvordan opplevde du møtet med kommunen?
– Ekstremt positivt, det vil jeg si. Og det var ikke på initiativ fra meg eller hockeyen, poengterer han om møtet som fant sted for noen måneder tilbake.
– Nå er ikke kommuneøkonomien den sprekeste, og da er det klart at et alternativ som i Stavanger er noe man bør se på, mener Christiansen.
Drømmer om 100 000 hvert år
Fem av ti eliteserielag denne sesongen har hatt over 2000 tilskuere i snitt. Nidaros hadde like under 1000 i seriespillet. I opprykksspillet økte tallet til like under 1500.
Nidaros’ mål er en arena som rommer vesentlig flere.
– Visjonen vår er enkel. Når en arena står klar, er målet å ha 100 000 tilskuere hver sesong. Det har de hatt i Stavanger de siste ti årene, og det skal vi klare i Trondheim også. Vi er publikumsby nummer én, og best i landet hver gang det er fest, sier Storesund.
– Hvor stor kapasitet må en arena ha for å nå det målet?
– Det betyr minst 3500–4000 tilskuere i kapasitet.
To alternativ
Akkurat nå er det to alternativer på bordet. Enten rive alt og bygge nytt samme sted, eller løfte taket på Leangen og fylle på med tilskuerplasser i høyden.
Det første alternativet er det klart mest kostbare, og Storesund anslår at det vil koste 500–700 millioner kroner.
Det andre ser han for seg vil koste 200–300 millioner kroner. Storesund presiserer at dette er svært tidlige anslag, inkludert moms.
– Ståa nå er at vi sjekker i næringslivet om det er noen som har lyst til å være med på prosjektet, sier styrelederen.
Tore Christiansen er klar i sin tale:
– Det må finnes noen «galne forretningsfolk» i Trondheim også, som tør og vil være med på et sånt eventyr, sier han.
– Er det aktuelt for deg å gå inn i et sånt prosjekt?
– Jeg må svare ja på det, å vurdere å være med på en liten del. Siden jeg ikke har bart eller den rette dialekten, er det riktigere at det lokale næringslivet gå frem, men jeg kan være med på en andel for at det skal være troverdig og for erfaringsoverføringen.
Noen har allerede sagt nei, forteller Storesund. Men Nidaros har ikke kommet til bunnen av listen på aktører det er aktuelt å samarbeide med.
– Vi håper Trondheim skal være en ordentlig hockeyby i 2030.
– Hvor realistisk er det?
– Vi er ikke superoptimistisk på at det skal løse seg på 1–2–3. Det må mer vilje til fra ledende folk. Vi ser at viljen har vært der historisk, og at man har kastet seg rundt i forbindelse med Trondheim Spektrum og Granåsen. Man har klart å løfte stein før. Jeg håper politikere og næringsliv ser det som skjer, at det er stor etterspørsel etter topphockey i regionen. Byen er moden nå.