Lyste med denne på Forsvarets helikopter – må i fengsel

1 week ago 12



En mann i 30-årene er dømt til 90 dagers ubetinget fengsel etter at han blendet Forsvarets helikopterpiloter med en laserpenn.

 Politiet / Elias Engevik / TV 2
FORSTYRRET ØVELSE: Mannen i 30-årene valgte å ignorere «Danger»-symbolet på laserpennen sin da han forstyrret forsvarets Bell-helikopter under en øvelse i mars. Foto: Politiet / Elias Engevik / TV 2

Publisert 13.12.2024 20:41

Den tiltalte mannen i 30-årene møtte aldri opp i rettssaken mot ham i Fredrikstad tingrett denne uken. 

Det gjorde derimot laserpenn-eksperten fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA). 

Det sakkyndige vitnet kunne fortelle retten at de sjeldent ser laserpenner med så stor styrke som det tiltalte var i besittelse av. 

 Politiet
INNDRATT: Den nå domfelte mannen i 30-årene har mistet laserpekeren sin til fordel for staten. Foto: Politiet

Ifølge DSA var pennen så sterk at den kunne distrahert pilotene på hele 31 kilometers avstand. Laseren vil derimot ikke føre til direkte blending på mer enn 698 meters avstand.

Lyste i 15 minutter

Retten finner det hevet over enhver rimelig tvil at mannen en tirsdag i mars sto på tomta si og pekte den grønne laserpennen inn i et av Forsvarets Bell-helikoptre, som var på treningstur.

Helikopteret øvde på natteinnflygning til Rygge Hovedflystasjon da de ble forstyrret av det grønne lyset. 

Fordi mannen ikke ga seg, bestemte de to pilotene seg for å lokalisere kilden. 

De dro på seg nattsynsbriller og satte kursen mot lyset. Etter omtrent fem minutter befant helikopteret seg over et rekkehus i et helt vanlig nabolag. 

På en terrasse så de en mannsperson som lyste mot dem. 

Adressen ble meldt inn til politiet, som rykket ut til rekkehuset.

Det var to menn i huset da politiet ankom. Tiltalte tok imot politiet på utsiden, og forklarte i samtale med dem at han hadde lyst på helikopteret med det han kalte en lommelykt. 

Pyntet på sannheten

Deretter forsvant han inn i stuen sin og hentet den aktuelle laserpennen, som han overleverte til politibetjentene. 

Fordi mannen ikke møtte i rettssaken, måtte tingretten forholde seg til avhøret mannen ga på stedet. 

Rett etter at han ble tatt på fersk gjerning, forklarte han til politiet at han ved to anledninger hadde lyst rett på helikopteret, og at han hadde lyst i nærheten av det én gang. 

Det hadde derimot bare skjedd i «ca. ett sekund hver gang», forklarte mannen. 

En grov underdrivelse, mener retten.  

Dommen slår fast at helikopteret ble plaget av laserpennen i omkring 15 minutter. Deretter konkluderer retten med at lysingen ikke bare var plagsom, men at den utgjorde en reell fare.

«Laserlyset fra laserpekeren kunne følgelig – brukt tilstrekkelig nært helikopteret – påført pilotene øyeskader, og det er videre klart at laserpekeren reduserte flysikkerheten. Redusert flysikkerhet kan i verste fall føre til at helikopteret styrter – med de alvorlige konsekvenser det kan få for pilotene. En helikopterstyrt i et tett befolket området som Nedre Glommaregionen, vil også innebære en risiko for skader på mennesker, tap av menneskeliv og materielle skader», heter det i dommen.

Tiltalte sluttet ikke å lyse før helikopteret var omtrent hundre meter unna huset. 

Ekspertvitnet fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet forklarte i retten at de sjeldent måler lasere med en styrke på mer enn 100 milliwatt (mW). Ifølge DSA hadde tiltaltes penn en styrke på 114 mW.

Merket med «danger»

Mannens forsvarer, advokat Hans Thomas Revhaug, sier til TV 2 at han ikke har snakket med klienten sin etter at dommen falt. 

– Han nektet straffskyld, og det var uenighet om hvor lenge han hadde lyst mot helikopteret, sier Revhaug i en kommentar til TV 2.

Aktor la ned påstand om 120 dagers fengsel, mens forsvareren mente at 30 dager ville vært en passende straff. 

Tingretten la seg til slutt i midten, og idømte mannen 90 dagers fengsel. 

 Frode Sunde / TV 2
TINGHUSET: Retten behandlet saken uten tiltalte til stede. Foto: Frode Sunde / TV 2

Retten mener mannen handlet forsettlig og mener det ikke foreligger noen formildende omstendigheter i saken. Det vises blant annet til at laserpekeren var merket med ordene «danger», «avoid exposure laser» og  «banned direct eyes».

«Det er i dag ikke vanskelig å få tak i ikke-godkjente laserpekere på nettet, og bruk av disse mot eksempelvis flytrafikken kan føre til alvorlige ulykker. Til dette kommer at oppdagelsesrisikoen er lav – det er vanskelig å finne og straffeforfølge personer som bruker laserpekere på en straffbar måte. I så måte er denne saken illustrerende», står det videre. 

Mannen må også tåle inndragning av laserpennen, i tillegg til at han dømmes for å betale sakskostnader på 3000 kroner. 

Read Entire Article