Lyspunkter til støtte for krigsbarn

1 month ago 40



Foto: Ketil Blom Haugstulen / Ellen Eriksen

Publisert: 30.07.2024 23:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I Aftenposten 22. juli kunne vi lese et trist innlegg av Emil Røegh-Schieldrop, som omtaler seg som NS-barn. Han anskueliggjør på en heroisk måte hvordan barn er krigens uskyldige ofre. Fiendens barn er ofre på flere måter. På grunn av foreldrenes uheldige valg i krigen kan barna senere oppleve stigmatisering og utstøting. Ja, til og med mishandling. Det gjelder også de såkalte tyskerbarna.

Det finnes mye litteratur om dette sensitive temaet. Kanskje mest kjent er boken «Gutten fra Gimle» fra 1993 av Eystein Eggen.

Men det finnes også lyspunkter i Norge til støtte for krigsbarn. I år 2000 var Bjørnsonfestivalen dedisert krigsbarna. Hovedfokus var i stor grad å gi oppreisning til NS-barn.

Store personligheter var til stede på festivalen: Islands statsminister David Oddson, eventyreren Thor Heyerdahl og forfatter Mehmed Uzun, som akkurat hadde fått sin store kurdiske roman beslaglagt og brent på bål i Tyrkia. Hovedpersonen på Bjørnsonfestivalen var selveste Vladimir Tolstoy, barnebarn av forfatter Leo Tolstoy.

Marion Berntzen Koksvik,

Oslo

Read Entire Article