Løy om henrettede babyer og innvandrere som spiser folks kjæledyr

2 weeks ago 11



Donald Trump skal ha løyet 30 ganger i nattens presidentdebatt.

onsdag 11. september kl. 19:38

Men, Kamala Harris ble også tatt i å servere usannheter om sin motstander i den 90 minutter lange debatten som foregikk i Philadelphia i den viktige vippestaten Pennsylvania klokken 03 natt til tirsdag norsk tid.

Innvandrere spiser folks kjæledyr, demokrater tillater abort på nyfødte og «jeg hadde ingen inflasjon» var noen av de drøyeste påstandene som kom under debatten hvor Harris gruset Trump, ifølge VGs kommentator.

Se løgn-listen litt lenger ned i saken

Allerede den første dagen Trump ble innsatt som president i januar 2017, ble han tatt for å lyve om størrelsen på folkemengden som hadde møtt opp for å hylle innsettelsen hans. «Det høyeste antall som noensinne har vært vitne til en innvielse».

 REUTERS2009 og 2017: Disse bildene er tatt på samme tidspunkt på dagen under innsettelsene til Barack Obama (til venstre) og Donald Trump (Til høyre). Foto: REUTERS

Da han ble konfrontert med foto og videobevis på at han faktisk hadde betraktelig færre tilskuere enn den forrige presidenten, Barack Obama, ba han en regjeringsfotograf om å manipulere bildet.

Faktisk ble Trump og hans pressetalsperson tatt for fem løgner det første døgnet i sin presidentperiode

Etter denne episoden satte de store mediene i USA for alvor i gang med å registrere og telle antall løgner som Trump kom med utover i sin presidentperiode. Opptellingen etter fire år som president viste 30.573 løgner, ifølge Washington Post.

For en snau måned siden skal Trump ha kommet med 162 usannheter på én time i et av folkemøtene sine.

Rett før, hadde Trump postet falske Taylor Swift-bilder på sitt eget sosiale medium, Truth Social. «I accept!» er Trumps tittel over bildene av unge kvinner med T-skjorter med «swifties for Trump». Problemet var bare at popstjernen ikke hadde gått ut med støtte til Trump. Etter nattens debatt, derimot, gikk Taylor Swift endelig ut med støtte – til Kamala Harris.

Nattens løgner

I nattens presidentdebatt på ABC News leverte Trump igjen en svimlende mengde av falske påstander, hvorav noen var grove løgner om, i særdeleshet om abort, immigrasjon og økonomi.

Her er noen av de viktigste falske påstandene fra Trump som ble registrert av de store mediene:

«Jeg hadde ingenting å gjøre med 6. januar»

  • FAKTA: En falsk påstand. Trump og hans allierte spredte løgner i flere måneder om at valget i 2020 var stjålet fra ham. Hans støttespillere organiserte et stort møte nær Det hvite hus designet for å presse kongressen til å omgjøre valgresultatet. Trump oppfordret til å marsjere til Capitol, hvor demonstrasjonen ble til et voldelig opprør som skadet rundt 150 politifolk. Han er tiltalt for ulovlig å ha forsøkt å omstøte presidentvalget i 2020 i delstaten Georgia, ifølge The New York Times.

«Jeg hadde ingen inflasjon, praktisk talt ingen inflasjon»

  • FAKTA: Dette er usant. Kumulativ inflasjon i løpet av Trumps presidentperiode var omtrent 7,8 prosent. Riktignok var inflasjonen lav, 1,4 prosent, på slutten av perioden etter å ha stupt under covid, ifølge CNN.

«Han (visepresidentkandidat Walz) sier at henrettelse etter fødsel – det er henrettelse, ikke lenger abort, fordi babyen er født – er OK»

  • FAKTA: Trumps påstand om barnemord er falsk. Ingen amerikanske delstater tillater henrettelse av en baby etter at den er født. Det er ulovlig i alle delstater, ifølge CNN.

«Vi har millioner av mennesker som strømmer inn i landet vårt fra fengsler, fra mentalinstitusjoner og sinnssykehus»

  • FAKTA: Det er ingen bevis for Trumps påstand. Representanter for to anti-immigrasjonsorganisasjoner sa til CNN i fjor at de ikke kunne bekrefte historien. Nettstedet FactCheck.org fant heller ingenting, ifølge CNN.

«I Springfield spiser de hundene. Folkene som kom inn, de spiser kattene. De spiser – de spiser kjæledyrene til menneskene som bor der.»

  • FAKTA: Usant. En talsperson for Springfield, Ohio, sa denne uken at til tross for gjentatte sosiale medier-poster fra Trump og hans støttespillere, har det ikke vært noen rapporter om at kjæledyr har blitt skadet eller misbrukt av enkeltpersoner innenfor innvandrermiljøet. En tjenestemann i Clark County, sa at de "absolutt ikke har noen bevis for at dette skjer», ifølge The New York Times.

«Vi ville ikke ha lagt igjen splitter nytt, vakkert militærutstyr i Afghanistan verdt 85 milliarder dollar»

  • FAKTA: Dette er usant. Taliban tok mye amerikansk militærutstyr da de tok makten tilbake i 2021, men tallet på 85 milliarder dollar er grovt overdrevet. Det er en avrunding av rundt 83 milliarder dollar i total bistand som USA bevilget til det afghanske militæret og politiet i løpet av to tiår, inkludert trening, utstyr og boliger, ifølge NBC News.

«Vi kommer til å ende opp i en tredje verdenskrig, og det vil bli en krig uten like. (...) Jeg bygde opp hele militæret vårt. Hun ga mye av det bort til Taliban»

  • FAKTA: Trumps påstand om å ha gjenoppbygd militæret er falsk. Det amerikanske militæret har svært mye utstyr, og mesteparten av det ble anskaffet før Trump-administrasjonen, ifølge CNN som siterer en forsvarsekspert ved American Enterprise Institute, en konservativ tenketank.

«Kriminaliteten har skutt i været»

  • FAKTA: Påstanden er feil. Det var en økning i kriminalitet under pandemien, men ulike studier viser at voldskriminaliteten i USA nå har sunket til det laveste nivået på flere tiår. Kriminaliteten falt betydelig i 2023 og i første kvartal 2024. Voldskriminaliteten var høyere i 2020 da Trump var president enn under president Biden så langt, ifølge The New York Times.

«Hun vil konfiskere våpnene dine»

  • FAKTA: Dette er usant. Harris har tatt til orde for strengere våpenlover, bakgrunnssjekker og at ulovlige våpenforhandlere skal straffes. Harris svarte slik i debatten: «Tim Walz og jeg er begge våpeneiere. Vi tar ikke bort noens våpen», ifølge NBC News.

Harris løgner

Også Kamala Harris tok seg faktuelle friheter i debatten. Her er to feilaktige påstander som faktasjekkerne har identifisert:

«Trump forlot embetet med den verste arbeidsledigheten siden den store depresjonen»

  • FAKTA: Harris' påstand er falsk. I januar 2021, da Trump forlot vervet, var den arbeidsledigheten i USA 6,4 prosent. Ledigheten skjøt i været til 14,8 prosent i april 2020, da covid-19-pandemien stengte globale økonomier, inkludert den i USA. Det var den høyeste frekvensen siden 1939, ifølge offisiell statistikk. I 2020 raste den globale økonomien på grunn av pandemien, men da Trump forlot embetet, hadde arbeidsledigheten gått ned, ifølge CNN.

«Trump har sagt at det vil bli et blodbad i dette valget hvis utfallet av dette valget ikke faller i smak."

  • FAKTA: Dette trenger kontekst. Trump advarte om et «blodbad» hvis han ikke vant valget i 2024, men Trump har hevdet at han snakket om et økonomisk blodbad og var fokusert på konkurranse fra kinesiske elektriske kjøretøy. Her er hele sitatet av hva Trump sa på møtet i mars, ifølge The New York Times.
Publisert: 11.09.24 kl. 19:38

Relaterte emner

Read Entire Article