Lotteriskandale rammer de svenske «sossarna». Presset lodd på eldre og demente.

2 hours ago 5



De svenske sosialdemokratene har tjent millioner på loddsalg. Til blant annet forvirrede pensjonister og demente, ifølge svenske medier.

Socialdemokraternas leder Magdalena Andersson sier at hun er dypt skuffet og sint over avsløringene om partiets egen lotterivirksomhet. Foto: Claudio Bresciani, TT/NTB
  • Ingeborg Moe

Publisert: 22.09.2024 11:02 | Oppdatert: 22.09.2024 11:21

Kortversjonen

Avsløringene går under navnet lotteriskandalen.

Den handler om lotteriene til inntekt for det sosialdemokratiske partiet i Sverige. Dagens borgerlige regjering, og særlig støttepartiet Sverigedemokraterna, har lenge villet skru igjen denne pengekranen.

Men sosialdemokratene har kjempet hardt for å beholde lotteriene. I 2023 ga lotteriene 9,8 millioner kroner til sosialdemokratenes partikasse og 6,3 millioner til ungdomsforbundet SSU.

Nye avsløringer setter lotteriet i svært dårlig lys:

Kombispel driver med lotteri og skrapelodd og selger blant annet Kombilotteriet. Selskapet er eid av det sosialdemokratiske partiet i Sverige.

Push, push, push

Det begynte i avisen Dagens Nyheter. De har snakket med unge telefonselgere som har solgt loddene. De har vært ansatt i et callsenter i Barcelona og har beskrevet hvordan de har rettet seg inn mot pensjonister og sårbare personer.

Sosialdemokratene driver loddsalget gjennom Kombispel, som de eier gjennom A-lotterierna. Selve salgsjobben er gått til et eksternt selskap som driver med telefonsalg.

– Det var 98 prosent gamlinger man solgte til. Det ble sett på som lettere fordi de ikke var med i gamet, sier en av selgerne anonymt til Dagens Nyheter.

De solgte ikke bare enkeltlodd, men også dyrere abonnementer. Selv eldre personer som virket forvirret, ble kunder, ifølge avisen.

– Vi fikk ikke legge på, men skulle pushe, pushe, pushe til kunden kjøper eller legger på, sier en annen tidligere ansatt.

Pårørende til både demente og andre syke og svekkede eldre har fortalt hvordan de har mottatt inkassokrav for lotteri som deres kjære har kjøpt. De er rasende.

Men kritikken dreier seg ikke bare om aggressive salgsmetoder.

Expressen skriver at en leder ved callsenteret i Barcelona var etterlyst av politiet fordi han skulle avtjene en fengselsstraff.

Ifølge Svenska Dagbladet har flere personer i telefonselskapet koblinger til gjengkriminalitet.

Skuffet og forbannet

– Jeg er dypt skuffet og ærlig talt forbannet, sa partileder Magdalena Andersson om avsløringene.

Direktøren for Kombispel måtte gå. Hele styret i selskapet er bedt om å stille sine plasser til disposisjon. Avtalen med telefonselskapet er avsluttet.

Sjefen for telefonselgerne sier til Dagens Nyheter at de ikke kjenner seg igjen i bildet som tegnes av virksomheten. Han sier at selskapet har rutiner for å sikre at kunden vet hva han eller hun går med på. Kombispel, som eies av sosialdemokratene, har uttalt at det som har kommet frem, ikke er i tråd med deres føringer eller måten man skal jobbe på.

– Men vi skal komme til bunns i dette, sier Jonas Lindholm i Kombispel til Dagens Nyheter.

Politisk problem

Opprullingen er uansett blitt et problem for Socialdemokraterna. Et spørsmål mange stiller, er hvor mye ledelsen i partiet har visst. Sosialdemokratene har ofte understreket at de som bruker underleverandører, har ansvar for det disse gjør. Nå rammer det dem selv.

Kommentatorer både på høyre- og venstresiden slår fast at saken er pinlig for sosialdemokratene.

– Dette hører ikke hjemme i arbeiderbevegelsen, skriver Kalle Sundin i Aftonbladet. Avisen beskriver seg selv som uavhengig og sosialdemokratisk.

Svenska Dagbladet, som er borgerlig, mener sosialdemokratene driver ansvarsfraskrivelse og skylder på alle andre.

Read Entire Article