Løper halvmaraton søndag: – Blir som å være på ferie

5 days ago 9



Jakob Asserson Ingebrigtsen (23) aner ikke om han har sjanse til å vinne København Halvmaraton.

1 av 2Foto: Herman Folvik, VG

  • Herman Folvik, VG

    Herman Folvik, VG

Publisert: 14.09.2024 19:45

– Jeg har ingen anelse. 1500 og 5000 meter hadde jeg vunnet, men jeg vet ikke, sier Ingebrigtsen på en pressekonferanse lørdag, mens kona Elisabeth satt bakerst i salen med datteren Filippa på fanget.

Fredag kveld vant han Diamond League-finalen på 1500 meter med 3.30,37 – Ingebrigtsens «tregeste» tid på øvelsen siden mai 2023.

Søndag morgen debuterer han til stor overraskelse på det NRK-sendte halvmaratonet i København: 21.097,5 meter.

– Jeg har aldri løpt så langt. Den lengste løpeturen jeg har hatt er på 20 kilometer. Og det er på rundt én time og 15–20 minutter og det inkluderer tissepause, sier Ingebrigtsen til VG.

Det lengste han har løpt i konkurranse i gateløp i konkurranse er 10 km (27.54 i 2019).

Det blir altså uansett «pers» i lengde for løperfenomenet fra Sandnes. Ordstyreren av pressekonferansen ble overrasket da Ingebrigtsen fortalte dette.

Ingebrigtsens overraskende deltagelse har vakt oppsikt i Danmark.

– Jeg har gåsehud over hele kroppen. Det er så sinnssykt. Det blir vilt å se ham være her og løpe her, sier Morten Dam-Sørensen, maratonkommentator i Dansk Radio.

– Det er den største løpestjernen i verden, som på kort varsel har bestemt seg for å komme hit og løpe en uvant distanse. Det er bare vilt.

– Det kommer til å bli spennende. Det er veldig stor kontrast til hva jeg pleier å gjøre åpenbart, sier Ingebrigtsen.

– Jeg føler jeg er på ferie. I morgen handle bare om å ha det gøy.

Som oftest konkurrerer han på 1500 meter og løper den under 3.30. Søndag skal han konkurrere i rundt en times tid.

– Jeg tenker det er gøy frem til jeg skal legge meg i kveld og kommer på at «dette var ikke en god idé». For det blir tøft. Men det gjelder å fokusere på de rette tingene frem til start.

– Arrangøren sier dette er en løype det er mulig å sette verdensrekord i?

– Jeg er ikke i den diskusjonen (i morgen på grunn av forberedelsene). Jeg er her for å delta og ha det gøy, sier Ingebrigtsen, som får broren Filip som hare i København.

Jakob Ingebrigtsen har verdensrekorden på 2000 meter, 3000 meter og to engelske mil (3218 meter). Han har varslet at han jakter totalt ti verdensrekorder – deriblant på halvmaraton.

– Det er definitivt en ære, sier Ingebrigtsen om forventningene og oppmerksomheten han har.

Ulike milepæler på halvmaraton:

  • Verdensrekord: 57.31 satt av Jacob Kiplimo i 2021. Han stiller også søndag. Det samme gjelder verdensmester Sebastian Sawe
  • Europarekord: 59.13 satt av Julien Wanders i 2019
  • Norgesrekord: 59.47 satt av Sondre Nordstad Moen i 2017

Starten i København går fra Jagtvei på Østerbro. Målområdet ligger ved Fælledparken. Arrangøren har endret ruten fra tidligere og påstår selv at det er potensial for verdensrekord i løypa.

Økonomisk har gateløp som halvmaraton og maraton stort potensielt for et så stort navn som Ingebrigtsen.

På grunn av at for skosponsorene er det større potensial i å selge modellene som blir brukt i slike løp enn piggskoene som brukes på bane. Samt at de ofte er utsolgte blant mosjonister. I København har 29.000 betalt for å få løpe. Ingebrigtsens skosponsor Nike er med bak konkurransen i Danmark.

PS! Awet Nftalem Kibrab og Karoline Bjerkeli Grøvdal skal også løpe søndag. Sistnevnte jakter ny rekord. NRK sender fra kl. 9.25.

Read Entire Article