LO-kongressen har pågått hele denne i uken i Folkets hus i Oslo. Torsdag vedtar LOs metigste organ et nytt handlingsprogram for de neste fire årene.
De 315 delegatene i LO-kongressen stemte for innføringen av en ny AFP-modell som skal gi flere arbeidstakere rett til avtalefestet pensjon.
Den nye ordningen legger opp til at retten til AFP skal bygges opp over tid i tariffbundne virksomheter.
LO slår fast at de vil styrke ordningen, samtidig som finansieringen sikres og utvides.
– Vi har ikke en ny AFP-ordning med det vedtaket som blir lagt frem dag. Men vi har en enighet i LO om hvor vi vil med AFP-ordningen, forklarer spesialrådgiver i Fagforbundet, Steinar Fuglevaag.
Fagforbundet har kjempet for en AFP-endring.
To av de største sakene på agendaen er endring i AFP-ordningen og Israel-boikott.
Hvorfor er LO viktig?
- Hva er LO?
LO er en forkortelse for Landsorganisasjonen. Det er en arbeidstaker-organisasjon.
Det betyr at det er et sted folk som jobber kan organisere seg sammen for å stå sterkere overfor arbeidsgivere.
- Hvor mange medlemmer har LO?
LO oppgir selv at de har over en million medlemmer.
Medlemmene er fordelt på 23 forbund, avhengig av hva de jobber med.
Det klart største forbundet er Fagforbundet. Det har medlemmer som jobber med helse og mange oppgaver innen kommunene.
- Hva gjør LO?
Det viktigste er at de forhandler om lønn på vegne av de som jobber. Enten hele LO eller de forskjellige forbundene hver for seg.
LO kjemper også for arbeideres rettigheter på en rekke områder. Blant de mest kjente områdene er sykelønn, arbeidstid og rett til fast arbeid.
- Er det bare LO som representerer arbeiderne?
Nei. Det finnes flere andre. De største er Unio, YS og Akademikerne. De har rundt 850.000 medlemmer til sammen.
Siden LO er størst er det ofte de som blir mest hørt.
Det er også LO som forhandler for det som kalles Frontfagene. Resultatet der blir oftest det som andre også får i lønnsøkning.
- Er LO viktig i politikken?
LO har gjennom over 100 år stått Arbeiderpartiet (Ap) nært.
Lederen av LO sitter alltid i Aps mektige sentralstyre. Lederen pleier også å lede valgkomiteen når Ap skal velge nye ledere.
LO gir også mange millioner kroner til Ap, særlig ved valg. I år har LO-ledelsen foreslått å gi 20 millioner kroner i støtte til Aps valgkamp.
Slik vil de endre AFP-ordningen
Mange i LO har over lengre tid ønsket å endre AFP-ordningen for å sikre at flere får tilbud om en slik pensjon. Men ikke alle har vært enig i det.
AFP er en pettertraktet pensjonsordning som få arbeidstakere har hatt tilgang på.
I forslaget som kongressen i dag tar stilling til, står det:
- Arbeidstakere som har fylt femti år skal opprettholde rettigheter som følger av dagens ordning. De vil også kunne motta AFP etter dagens ordning hvis de har minst 18 års opptjening i tariffbundet virksomhet samlet og har minimum 7 år mellom 50 og 62 år.
- LO vil videre styrke AFP ordningen gjennom at arbeidstakere i tariffbundne virksomheter opparbeider en rett til AFP, basert på antall år i virksomheten.
- LO vil også at uføre skal ha en rett til AFP, basert på opptjeningen fram til uføretidspunktet.
– Det sentrale i dag, er at noe skal skje. Vi har blitt enige innad i LO denne uken, men så er dette tredelt: Det er arbeidsgiverne og staten som betaler pensjonen – de må gå med på endringene LO vil gjennomføre.
Det sier Steinar Fuglevaag, spesialrådgiver i Fagforbundet.
– Vi har ikke en ny AFP-ordning med det vedtaket som blir lagt frem dag. Men vi har en enighet i LO om hvor vi vil med AFP-ordningen.
Vil utvide Israel-boikott
Nå har LO kommet til enighet i pensjonsstriden. I innstillingen som torsdag ble vedtatt, heter det blant annet at:
«LO vil prioritere arbeidet med å forbedre AFP-ordningene. Endringene i ordningene skal bidra til økt forutsigbarhet og at flere arbeidstakere sikres en god AFP».
Det skal også voteres over utvidet Israel-boikott. I innstillingen blir det foreslått at:
«Statens pensjonsfond utland, norske selskaper og finansinstitusjoner må avstå fra handel og investeringer i selskaper som bidrar til opprettholdelse av okkupasjonen.»
Dette er flertallets innstilling. Et mindretall i redaksjonskomiteen har ikke stilt seg bak det. Dermed er det spenning knytt til den kommende voteringen.
Statsminister Jonas Gahr Støres 1. mai-tale ble avbrutt av Palestina-demonstranter.
Foto: Heiko Junge / NTBFrykter dårligere ordning
Noe av problemet med dagens AFP-ordning er at den bare omfatter noen av landets arbeidstakere.
Det er mange i LO som vil at flere skal ta del i ordningen. Som LOs aller største forbund Fagforbundet, som ønsker å gi alle tariffbundne arbeidstakere AFP-pensjon.
Skepsisen til full AFP-reform er størst i industrien, blant medlemmene til Fellesforbundet, Nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbundet og EL & IT-forbundet i privat sektor.
Fellesforbundet, Norges største fagforening i privat sektor, frykter at ordningen blir mindre gunstig om flere får ta del i den.
Fagforeningen har mange ansatte i industrien som nyter godt av dagens AFP-ordning. De har ønsket å beholde dagens ordning, med noen justeringer.
Fellesforbundets leder, Jørn Eggum.
Foto: Javad Parsa / NTBPublisert 09.05.2025, kl. 08.32 Oppdatert 09.05.2025, kl. 12.51