Listhaugs skolereform: Problemelever skal fjernes med tvang

5 days ago 8



– Elever som over tid har ødelagt klassemiljøet for andre, må det være anledning til å tvangsflytte, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til NRK.

En undersøkelse fra i fjor viser at 7 av 10 lærere i grunnskolen er blitt utsatt for trakassering, trusler eller vold det siste året, som NRK omtalte tirsdag.

– Vi kan ikke ha det sånn at rettighetene til disse bråkmakerne går foran rettighetene til de mange som er der for å lære, sier Listhaug.

Dagens regelverk gir anledning til å pålegge elever skolebytte, men vilkårene er strenge. Utdanningsdirektoratet sier at det bare skal skje helt unntaksvis.

Krever mer

Men Listhaug mener tvunget skolebytte bør skje i større grad enn i dag.

Fra bobilen på valgkampturné lover hun å opprette flere spesialskoler i en ny borgerlig regjering regjering.

– Så må vi sørge for at disse elevene får et godt tilbud som kan gjøre at de får utvikle seg og komme på rett spor, sier hun.

Men også Venstre vil ha kunnskapsministeren dersom de borgerlige vinner valget. Partileder Guri Melby vil ikke tvinge elever over på spesialskoler.

 Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

KRITISK: Guri Melby er kritisk til Frps forslag. Her fra et besøk ved Ellingsrudåsen skole som kunnskapsminister i 2020.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

– Jeg er veldig bekymret for at Frp vil ta oss i en retning der elever pålegges å ta imot spesifikke tilbud. Da går vi bort fra et viktig prinsipp i norsk grunnopplæring, nemlig at alle skal ha rett til undervisning på nærskolen, sier Melby til NRK.

– Stempel i panna

Frp vil også ha en hovedregel om at alle elever skal nivådeles etter ferdigheter i basisfag som norsk, engelsk og matte.

– Vi greier ikke å løfte de som sliter i norsk skole. Vi greier ikke å løfte de som er veldig flinke, sier Listhaug.

– Men det er jo store muligheter for nivådeling i skolen i dag, så hva er nytt med det dere foreslår?

– Det blir jo i liten grad brukt. Vi ønsker at alle skal få muligheten til nivådeling i de grunnleggende fagene.

En mann med blå jakke

NIVÅDELING: Sylvi Listhaug vil ha obligatorisk nivådeling av elevene i matte, engelsk og norsk.

Foto: Frode Fjerdingstad / NRK

Melby i Venstre mener dagens regelverk er godt nok. Hun frykter at nivådelingen vil bli mer permanent med Frp ved rattet.

– Det vi ikke vil ha, er en slags 50-tallsskole der elevene får et stempel i panna fra den dagen de starter på skolen. At de ikke får det samme opplæringstilbudet som andre elever får.

Listhaug svarer kontant:

– For en holdning overfor norske elever! Fremskrittspartiet ser ikke på noen som dumme. Vi mener alle har noe å bidra med. Vår oppgave er å finne dem og sørge for at alle blir den beste versjonen av seg selv, sier Frp-lederen.

– Åpne dører

Oslos skolebyråd Julie Remen Midtgarden fra Høyre mener Frp slår inn åpne dører med kravet om tvunget skolebytte for utagerende elever.

Hun viser til at det finnes slike hjemler i dag.

I Oslo har vi etablert skoletilbud for utagerende elever som sliter med rus og kriminalitet i videregående, og etablerer et lignende skoletilbud for ungdomsskoleelever fra høsten av, sier hun.

Julie Remen Midtgarden (H), utdanningsbyråd i Oslo.

ÅPNE DØRER: Oslos skolebyråd Julie Remen Midtgarden mener Frp slår inn åpne dører.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

Samtidig etterlyser hun flere virkemidler enn bortvisning og skolebytte i tilfeller der elever og foreldre ikke samtykker.

– Noen ganger kan det beste for eleven i kortere perioder være en alternativ opplæringsarena eller undervisning med lærer hjemme i regi av nærskolen, sier hun.

Midtgarden la fram dette budskapet i et møte med kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) denne uka. Og statsråden sier hun er åpen for å se på regelverket.

– Men det krever utredninger og vurderinger, understreker Nordtun.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun og lærer Annette Steinmo i et klasserom med elever på Hana skole i Sandnes.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun og lærer Annette Steinmo i et klasserom med elever på Hana skole i Sandnes.

Foto: Lise Marit Kalstad / NRK

Kritisk Nordtun

For oss er det viktigste at fellesskolen er så god at den klarer å fange alle. Men noen ganger er ikke det mulig. Og da er det viktig at det finnes alternative opplæringstilbud, fortsetter kunnskapsministeren.

Hun er kritisk til Fremskrittspartiets krav om flere spesialskoler.

Det finnes allerede flere «spesialskoler» slik Frp beskriver dem, rundt i landet, som fungerer godt. Det er viktig at vi har slike tilbud. Men jeg er ikke enig med Fremskrittspartiet i at det skal bli veldig mye mer av det. Vi må i stedet bruke de største ressursene på å styrke fellesskolen.

På spørsmål fra NRK om antallet nye spesialskoler og hvor de skal etableres, svarer Listhaug at de skal opprettes «der det er behov».

– Vil ikke nye spesialskoler kunne føre til at det blir færre lærere i den offentlige fellesskolen?

Vi er villige til å bruke mer ressurser hvis det er det som skal til.

– Hva med problemelever som bor i små kommuner, skal de flyttes til store byer for å få det tilbudet du mener de har krav på?

Det må man tilrettelegge på den måten som man kan. Enten i samarbeid med nabokommunen eller på en bedrift eller på annet vis. Dette må tilpasses den enkelte.

– Fremskrittspartiet vil ha kunnskapsministeren i en ny regjering. Er det denne statsrådsposten som du ønsker deg?

Nei, jeg ønsker at Fremskrittspartiet, hvis vi kommer i regjering, skal ha kontroll på kunnskapspolitikken. For nå er det mange partier som har prøvd seg. Vi har mange gode kandidater til å sette inn.

Publisert 26.06.2025, kl. 05.30

Read Entire Article