Line (41) planlegger «dates» og hytteturer til visse dager av måneden

1 month ago 28



Mediene har kastet seg over den ene saken etter den andre om kvinners hormonsyklus. Da Line Tiller skulle skrive en bok om temaet, var hun bevisst på at den ikke skulle handle om mensen, magesmerter eller PMS. 

Saken oppsummert

  • Line Tiller har dypdykket i forskning på positive effekter kvinner kan oppleve under eggløsning, som økt energi og kreativitet.
  • Lege og forsker Anita Kåss påpeker at det er begrenset forskning på eggløsningens innvirkning på humør. Flere undersøkelser indikerer positive endringer.
  • Tiller benytter sin eggløsningsperiode til å planlegge jobboppgaver og «dates», og mener dette gir henne en fordel i hverdagen.
  • Spania har innført lovgivning som tillater betalt fri for kvinner med sterke menstruasjonsplager. Bevissthet om syklusens rolle kan gi bedre helseutfall for kvinner generelt, sier Anita Kåss.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

For visste du at noe spesielt kan inntreffe hos kvinner i dagene før de har eggløsning? Med Tillers ord dreier det seg om et «naturlig kokain» når østrogennivåene øker med mange hundre prosent.

 Simon Crinks
MER DRIV: Flere kan oppleve at de har mer mer å gi på trening under «superuka», ifølge Line Tiller. Foto: Simon Crinks

– Beste uka i måneden

– Nå har jeg jo ikke prøvd kokain, så jeg vet ikke hvordan det føles! Men det er en sånn gledesrus som kan dukke opp hver måned, sier Line Tiller.

Ekstra drivkraft. Energi. Mer kreativitet. Sexlyst. Mer gass på trening. Det er noen av effektene Tiller tilegner «superuka». 

Hun mener at det er den beste uka av måneden i mange kvinners liv.

Slet med selvmordstanker – så kom aha-øyeblikket

Ble inspirert av artikkel

I arbeidet med en DN-artikkel i 2021 kom Line Tiller på sporet av atleter som la om treningen sitt etter hvor i syklusen de var. Hun begynte å overvåke sin egen syklus. 

– Og da merket jeg ganske fort at noe veldig gøy skjer omtrent hver måned. 

«Stjernen» i syklusen er prosessen rundt eggløsning, forteller Tiller. Det skjer normalt én gang per menstruasjonssyklus, når økning i hormonproduksjonen fører til at et egg slippes fra eggstokken og fanges opp av egglederen. 

– Flere fordeler med å trene etter syklus

Går du på hormonell prevensjon som er designet for å hindre eggløsning, vil du trolig også skru av «superuka». Dog kan noen trolig oppleve en «minisuperuke» i tiden de skulle hatt eggløsning – for eksempel om de går på hormonspiral, ifølge Tiller.

Hun har intervjuet og samlet forskning fra hormoneksperter, psykologer, hjerneforskere og idrettsfysiologer i boka «Superuka!», som er blitt solgt til Sverige, Danmark, Finland og Spania.

Planlegger oppgaver etter «superuka»

I «superuka» har 41-åringen selv opplevd å tåle virus og kulde bedre. På jobb planlegges lanseringer, intervjuer og presentasjoner opp mot denne uka. Det skyldes at hun får økt selvtillit, energi, kreativitet og mindre søvnbehov. 

Men hvor mange opplever dette? Det er både individuelt i tillegg til at den enkeltes hormonsyklus kan ha variasjoner, forklarer lege Anita Kåss.

Kåss jobber med pasienter og forskning innen kvinnehelse, hormoner og hormonterapi. Hun sier at det ikke er like mye forskning på eggløsning og humørendringer som det for eksempel er på PMS.

 Kai Hansen
DELER RÅD: Lege og forsker Anita Kåss, her fra et foredrag om kvinnelige hormoner. Foto: Kai Hansen

– Kvaliteten på forskning er dessverre ikke høy nok, men det finnes en liten spansk studie med 30 deltakere der man så på positive og negative endringer hos kvinner med naturlig eggløsning og hos kvinner som gikk på hormonell prevensjon, sier Kåss.

Deltakerne med naturlig syklus skåret høyere på positive effekter i dagene rundt eggløsning versus deltakerne som som ikke hadde eggløsning, fortsetter hun.

– Noen opplever betydelige positive effekter, mens andre merker lite til ingen forskjell, sier Kåss.

Tiller mener det er et samfunnsproblem at det ikke er blitt forsket mer på effektene av eggløsning, men at mye ny forskning tross alt har kommet: deriblant en undersøkelse av data fra 3,3 millioner kvinner om hvordan syklus påvirker humøret deres.

Anita Kåss peker på at å «tracke» egen hormonsyklus har fordeler og ulemper. Økt forståelse av egen kropp og syklus kan føre til bedre helsevalg og økt velvære. Planlegger man å bli gravid, kan «tracking» indikere når man mest sannsynlig er fertil.

Seks av ti unge kvinner bruker det. Nå advarer ekspert

En ulempe er at «tracking» kan gi upålitelige resultater for kvinner med uregelmessige sykluser. Det kan øke risiko for uønsket graviditet dersom man bruker naturlige metoder fremfor hormonprevensjon.

 – Å skulle følge syklusen nøye kan også føre til økt stress og bekymring, sier Kåss videre.

Mer gøy på «date»

Også på privaten har Line Tiller tatt grep: Under «superuka» er det alltid en «superhelg» – og da er det som oftest en fest Tiller vil dra på. Motsatt vil hun helst være på hytta under PMS. 

På datingfronten prøver hun å «matche» og chatte på datingapper i PMS-perioden, for å kanskje få til et første møte i eggløsningsperioden. 

 Simon Crinks
– GJØR DET FOR DEG: Å «tracke» er ikke noe du gjør for andre enn for deg selv. Du kan regulere hvor mye du vil gå opp i det, og velge hva du vil bruke eventuell «superuke» på, sier Tiller. Foto: Simon Crinks

– Mest sannsynlig kommer jeg til å ha det morsommere da. Jeg blir ofte bedre på å fortelle historier, har mer «oomph» og er generelt mer våken og oppvakt. Evolusjonsmessig gir det jo noe mening, sier Tiller.

Hun opplever i tillegg at hun blir en bedre og mer konsentrert lytter og samtalepartner under disse møtene.

I studien fra Spania rapporterte kvinnene som hadde eggløsning om mer entusiasme, årvåkenhet, oppmerksomhet og aktivitetsnivå, forteller lege og forsker Anita Kåss.

– Dette kan være med på å tiltrekke og engasjere en potensiell partner, sier hun. 

– Viktig tema

De siste månedene har et mer syklustilpasset arbeidsliv vært diskutert. Tiller mener vi ikke skal forvente at alle arbeidsgivere til enhver tid skal legge opp til det.

– Vi må for all del ikke ødelegge årevis med steinhard kvinnekamp ved at noen skal gå rundt og tro vi ikke greier det gutta greier. Men: Det er det heller ingen som sier. Vi kan gjøre alt du gjør – blødende, sier 41-åringen.

Får mensen-fri

I 2023 innførte Spania en lov som gir rett til betalt fri dersom man med legeattest kan vise til at man har sterke mensplager. Line Tiller tror ikke dette er en helt konfliktfri tilnærming til syklustilpasning på jobb.

– Men å tenke i de baner kan være en av måtene å få et bedre og mer effektivt arbeidsliv på for mange der ute som kanskje ellers ville sykmeldt seg, sier Tiller. 

Lege Anita Kåss mener at syklusforståelse og tilpasning er et viktig tema med potensielt store implikasjoner for kvinners helse og velvære. 

– Offentlig bevissthet og utdanning om menstruasjonssyklusens rolle kan bidra til bedre helseutfall for kvinner generelt, sier Kåss.

Read Entire Article