Leie i Oslo? Nå koster ett soverom nesten 10.000 kroner.

1 month ago 25



Foto: Charlotte Førde Skomsøy / Aftenposten

Foto: Charlotte Førde Skomsøy / Aftenposten

Åsmund Skrudland Kjeldsen (23) spiser frokost når meldingen tikker inn. Han er blitt invitert på en ny visning.

– Den er ganske billig. 8100 kroner. Men den ser også ganske trist ut, sier han og viser frem annonsen.

Leieprisene øker, og over 7000 studenter står nå i kø for studentbolig i Oslo. Løsningen kan ligge øst i byen, skal vi tro Finn.no.

Publisert: 23.07.2024 20:41

Kortversjonen

De to siste årene har Åsmund Skrudland Kjeldsen (23) bodd med sine beste venner i et kollektiv på Sinsen. Han har elsket det.

Beliggenheten er perfekt, naboene er hyggelige, og prisen er god.

Men i mai fikk kollektivet beskjed om at utleieren skal selge leiligheten. Innen 31. august må de flytte ut.

Foto: Charlotte Førde Skomsøy

– Det var skikkelig trist for jeg hadde tatt utgangspunkt i at jeg skulle bo her. Jeg har aldri tenkt at det skulle endre seg, sier Kjeldsen.

30,8 prosents økning

Siden de andre i kollektivet flytter inn med kjærestene sine, er det kun Kjeldsen som må ut og jakte på et nytt kollektiv. I dag betaler han 7000 kroner for rommet.

Ved siden av studiene jobber han på avlastningsbolig, men til høsten ønsker han å jobbe mindre for å ha mer energi til å studere.

Hvis han skal ha råd til det, må han helst kapre et soverom til under 9000 kroner. Men dem er det få av i Oslo.

Like før Kjeldsen fikk vite at de måtte flytte ut, kjøpte han seg en ny seng. – Det var skikkelig «pain» å få den opp. Nå må jeg selge den, tror jeg. Foto: Charlotte Førde Skomsøy

Og studentbolig er ikke aktuelt. Pr. 15. juli sto 6964 studenter på venteliste for SiO-bolig. Dermed må Kjeldsen, og tusenvis av andre unge studenter, ty til det private leiemarkedet.

Aftenposten har samlet inn prisene på alle leieboligene i Oslo på Finn i perioden april 2019 til mai 2024 (se faktaboks).

Siden 2019 har medianprisenmedianprisenMedian er i statistikk et tall som brukes til å oppsummere hva som er en vanlig verdi i en samling av tall. Når tallene sorteres i stigende rekkefølge, er medianen det midterste tallet. på et soverom i Oslo økt fra 7333 kroner til 9588,50 kroner pr. soverom. Det er en økning på 30,8 prosent. Prisveksten generelt i samme periode har vært 20,5 prosent.

Om man regner om til 2024-kroner, ser utviklingen slik ut:

– Regnestykket går ikke opp

En student får utbetalt 10.343 kroner i studiestøtte i måneden, sett bort fra storstipendstorstipendVed semesterstart i august og januar får studenten utbetalt 27.580 kr. Også i juni får studentene litt mer å rutte med, med en utbetaling på 13.790 kr.. Dersom et soverom koster 9588,50 kroner å leie, er det dermed 754,50 kroner igjen til resterende utgifter som mat og strøm.

– Dette regnestykket går ikke opp, sier Kaja Ingdal Hovdenak, som er leder for Norsk studentorganisasjon (NSO).

Hun peker på at høye leiepriser og lav studiestøtte bidrar til økte forskjeller. Noen får økonomisk hjelp hjemmefra, andre må heller jobbe mer.

– At man er avhengig av hvilke levekår man har før man er student, synes jeg er urettferdig.

Seks bydeler under 9000 kroner

Flest vil bo i bydelene Sagene, Grünerløkka, Sentrum og St. Hanshaugen. Det viser tallene hvis man ser på antall meldinger utleierne får pr. annonse.

Leieboliger i Søndre Nordstrand og Grorud er til gjengjeld få interessert i.

Produktdirektør i Finn, Jørgen Hellestveit, sier at det hver sommer er mange ledige leieboliger øst i byen, samtidig som mediene varsler om at studentene ikke finner seg bolig.

Han mener at det er ubalansert å si at studenter blir stående uten et sted å bo.

Siden sist Kjeldsen var på jakt etter soverom, har leieprisene økt kraftig. Foto: Charlotte Førde Skomsøy

– Det er nok mange tilfeller av det også, men jeg spør meg hvor villige de er til å kjøpe seg et kollektivkort og ta T-banen noen ekstra stopp til steder hvor det ofte er ledige boliger, sier Hellestveit.

Dette er snittprisen i alle bydelene:

Seks bydeler i Oslo har medianpris under 9000 kroner pr. soverom: Østensjø, Bjerke, Alna, Grorud, Søndre Nordstrand og Stovner.

– Vi burde kanskje ikke være så bortskjemte

Kjeldsen kjenner ingen studenter som bor i disse bydelene. Han kan heller ikke se for seg å bo der selv.

– Vi burde kanskje ikke være så bortskjemte vi studenter heller, eller så kravstore på at vi skal bo i indre by.

Men for hans del er beliggenhet viktigere enn pris – i hvert fall til et visst nivå.

– Vi har ikke mulighet til å velge og vrake

NSO-leder Hovdenak mener ikke at studentene er for kresne. Hun sier det viktigste for studenter er å finne et trygt og rimelig sted å bo, med forutsigbare leieforhold.

– Vi har ikke mulighet til å velge og vrake sånn som boligmarkedet ser ut i dag.

Hovdenak mener at det må bygges langt flere studentboliger, slik at flest mulig studenter har tilgang på det, og at privatmarkedet kun skal fungere som et supplement.

Finn.no eies av Schibsted Marketsplaces. Schibsted Media, som eier Aftenposten, ble skilt ut av Schibsted Marketplaces i juni 2024. Enkelte journalister i Aftenposten har aksjer i børsnoterte Schibsted Marketplaces etter tidligere å ha vært en del av Schibsted-konsernets aksjespareprogram for ansatte.

Read Entire Article