Legger frem massiv tolløkning: – Jeg kunne ikke brydd meg mindre. Jeg håper de øker prisene.

23 hours ago 3



Snart forteller Donald Trump hele verden hvordan USAs nye tollsatser er utformet. Her er alt du trenger å vite i forkant av kunngjøringen.

 Onsdag kveld norsk tid skal Trump legge frem USAs nye tollsatser her i rosehagen utenfor Det hvite hus i Washington D.C. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Kortversjonen

– Det er frigjøringsdagfrigjøringsdagI Norge er frigjøringsdagen 8. mai. En dag som markerer slutten på fem års tysk okkupasjon under andre verdenskrig. Trumps frigjøring handler om andre ting enn okkupasjon. Det handler om toll. «Et fantastisk ord», som han sier selv. i Amerika! skriver Trump på Truth Social.

Klokken 22 i kveld norsk tid legger han frem det som kan være «den mest massive tolløkningen verden har sett på mange tiår», ifølge finansminister Jens Stoltenberg.

Tollsatser fungerer som avgifter amerikanske selskaper må betale til staten når de importerer varer.

Flere store selskaper som Target, Best Buy og Hyundai har varslet at de vil sende deler av de økte kostnadene videre til kundene.

Trump avfeier bekymringene om prisøkninger:

– Jeg kunne ikke brydd meg mindre. Jeg håper de øker prisene, for da vil folk kjøpe amerikanske biler. Vi har nok av dem, sa han om utenlandske bilprodusenter.

Les på E24+

Slik kan du posisjonere deg inn mot Trumps tolldag

Dette er ventet

Toll er et viktig våpen for Trump. Forrige gang han var president i USA innledet han en handelskrig. Allerede før han ble valgt i fjor høst varslet han noe lignende.

Så langt i denne presidentperioden er det allerede innført toll på aluminium, stål og noen varer fra Canada og Mexico, samt økte tollsatser på alle kinesiske varer.

Les på E24+

Biltollene kan bli varige

Hva kommer i dag?

  • Det er ventet at Trump innfører 25 prosent toll på biler.
  • Det er varslet toll på legemidler og databrikker.
  • Han har også varslet «gjensidige tollsatser».

Det kan innebære at han vil speile tollsatsenespeile tollsatseneIfølge UBS-økonomer, ledet av Jonathan Pingle, ville 2,5 millioner tollsatser vært nødvendig i en vare-for-vare, land-for-land gjensidig tollplan. Økonomene peker på at det er usannsynlig at Trump-administrasjonen kunne fått på plass noe slik på så kort tid. andre land har mot USA.

Det er verdt å merke seg at Trump tidligere har regnet moms som toll. I Norge har vi moms på 25 prosentmoms på 25 prosent25 prosent er hovedregelen. Vi har også 15 prosent på næringsmidler (mat og drikke), 12 prosent på museer, overnatting, transport og lignende, samt 11,11 prosent for råfisk på de fleste varer og tjenester. Flere økonomer har tatt til ordet for at moms ikke er et proteksjonistisk tiltakproteksjonistisk tiltakEn økonomisk politikk som søker å beskytte et lands egen industri ved å begrense import fra andre land, ofte gjennom tollsatser..

Trump-administrasjonen har senere moderert Trumps utspill om moms. Trump har også sagt at tollsatsene vil være mer «ettergivende enn gjensidig».

Ifølge Washington Posts kilder har byråkratene i Det hvite hus utarbeidet et forslag om å innføre toll på omtrent 20 prosent på det meste av import til USA.

Ifølge Bloombergs kilder jobber de fortsatt med å utforme omfanget og størrelsen på tollsatsene.

Trump selv har sagt at han har landet på en plan.

Les på E24+

Hva skjer med Trump og dollaren?

Hvem rammes?

  • Trump har sagt at tollsatsene skal gjelde alle land.
  • Det sa han etter at finansminister Scott Bessent trakk frem «de skitne 15» prosent av verdens land som gir USA de dårligste betingelsene for handel.

Når innføres tollene?

  • Tollsatsene skal innføres med umiddelbar virkning. Det sa talskvinne for Det hvite hus, Karoline Leavitt, til pressen natt til onsdag.
  • Tollsatsene for biler trer i kraft på torsdag.

Slik blir det begrunnet

Trump har kalt dagen «frigjøringsdagen».

Her er tre argumenter Trump har brukt for å forsvare økt toll:

1. Beskytte arbeidere, gjøre USA selvforsynt og gjøre landet rikt

Han mener utenlandske selskaper, spesielt kinesiske, har undergravd amerikansk industri. Med tollsatser skal han «rebalansere det globale handelssystemet», som han sa i starten av valgkampen.

Gjennom å innføre tollsatser, vil utenlandske selskaper starte produksjon i USA, mener Trump. Eksperter mener dette ikke stemmer og peker på at de aller fleste jobber i dag er såpass automatisert at det ikke nødvendigvis blir flere jobber i USA av at produksjonen flyttes dit.

Les på E24+

2. april kan bli børsenes D-dag

2. Straffe andre land og bruke tollsatser som et politisk pressmiddel

Trump har begrunnet tollsatsene mot nabolandene Canada og Mexico med at det kommer fentanylfentanylEt sterkt smertestillende legemiddel som ofte er involvert i overdoser og misbruk. og ulovlige innvandrere fra de to landene. Dette til tross for at knapt noe fentanyl kommer over grensen i nord.

Flere land har allerede svart, eller varslet at de vil svare på amerikanske tollsatser. Denne formen for handelskrighandelskrigEn situasjon der land innfører tollsatser eller andre handelsbarrierer mot hverandre for å beskytte sin egen økonomi. kan også bli skadelig for økonomien på sikt, ifølge Ola Honningdal Grytten, professor i samfunnsøkonomi ved NHH i Bergen.

Ola Honningdal Grytten, professor ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Norges handelshøyskole, NHH. Foto: Marit Hommedal / NTB

– Da er det typisk at prisnivået stiger i forhold til hva det ellers ville vært, man får lavere omstillingsevne, lavere innovasjon, lavere produktivitetsvekst, lavere økonomisk vekst, og lavere velferd, i hvert fall på sikt, advarer Grytten.

3. Skaffe inntekter til den føderale staten

Under valgkampen sa Trump inntektene fra toll kunne erstatte føderal inntektsskatt. I senere tid har en av presidentens rådgivere, Peter Navarro, moderert dette og sagt at tollsatser kan bringe inn 6.000 milliarder dollar til statskassen i løpet av de neste ti årene. Han har riktignok ikke sagt hvordan han har kommet frem til det tallet, ifølge Washington Post.

Eksperter avisen har snakket med sier inntektene som blir generert av økte tollsatser, blir spist opp av mot-tollsatser innført av andre land.

For eksempel: Etter at Kina innførte en gjengjeldelsestoll på amerikansk landbrukseksport under Trumps første periode, sank landbrukseksporten med nesten 26 milliarder dollar gjennom 2019, ifølge det amerikanske landbruksdepartementet.

Trumps administrasjon måtte i samme periode bruke 20 milliarder dollar på å hjelpe amerikanske bønder.

Hva skjer etterpå?

EU har allerede gjort det klart at de vil svare på hva enn USA kommer med.

– La meg være klar: Europa startet ikke denne konfrontasjonen. Vi mener den er feil. Men vi har alt vi trenger for å beskytte våre folk og vår velstand, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen til EU-parlamentet tirsdag.

EU ligger høyt på det amerikanske handelsdepartementets liste over land som har et handelsunderskuddhandelsunderskuddHandelsunderskudd oppstår når et land importerer mer enn det eksporterer, noe som betyr at det kjøper mer fra utlandet enn det selger til utlandet. med USA. Det liker Trump dårlig.

Den amerikanske finansministeren Scott Bessent har tidligere sagt at han tror USA kommer til å få fremforhandlet avtaler i forkant av at tollsatsene blir innført.

Dette kan også påvirke aksjemarkedene i lang tid fremover. Sat Duhra, porteføljeforvalter hos Janus Henderson Investors i Singapore, har sagt til Bloomberg at det kan bli en lengre periode med forhandlinger mellom USA og store handelspartnere etter at tiltakene er kunngjort.

– Det kan forlenge markedsuroen, sier han.

Slik har markedene reagert

Aksjemarkedene har vært svært urolige de seneste ukene og månedene i påvente av tollsatsene.

Mandag var den siste handelsdagen i et turbulent kvartal. S&P 500-indeksen har falt 4,6 prosent på tre måneder, mens Nasdaq er ned 10,4 prosent i perioden.

Financial Times skriver at fallet på S&P 500 i kvartalet var det største siden tredje kvartal 2022.

– Presidenten ønsker å sikre at amerikanerne klarer seg godt, spesielt «Main Street» - det er fokuset for disse tollsatsene. «Wall Street» vil klare seg helt fint, sa talskvinne for Det hvite hus, Karoline Leavitt tirsdag.

Den toneangivende investeringsbanken Goldman Sachs har allerede vært ute med nedjusterte anslag for amerikansk økonomi, og oppjusterte anslag for tollnivå og inflasjon.

Ifølge Reuters venter nå Goldman Sachs at amerikansk økonomi vil vokse med 1,5 prosent i 2025, ned fra det tidligere anslaget på 2 prosent.

Banken legger også til grunn en sannsynlighet for resesjon, altså økonomisk tilbakeslag i USA, på 35 prosent mot tidligere 20 prosent.

Storbanken venter også at Europas økonomi vil bremse kraftig opp, med «liten» vekst i resten av 2025. Banken venter tre rentekutt fra både den amerikanske og europeiske sentralbanken, mot tidligere to kutt.

I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at Peter Navarro har sagt at tollsatser kan bringe inn 6 milliarder dollar. Det riktige er 6.000 milliarder. Saken ble oppdatert 02.04 klokken 15.26.

Read Entire Article