Arbeiderpartiet foreslår en strafferamme på inntil seks års fengsel i sitt forslag til ny samtykkelov.

Publisert 04.04.2025 09:30 Sist oppdatert 2 minutter siden
Oppdateres.
– Vi har ikke lykkes med å forebygge og bekjempe voldtekt i Norge, sier justisministeren i talen sin til landsmøte.
Derfor vil regjeringen legge fram forslag til ny samtykkelov 10. april.
– Passivitet kan ikke uten videre tolkes som et samtykke. Du må forsikre deg om at den andre faktisk ønsker å ha sex med deg. Det betyr: Har en ikke et ja, i ord eller handling, er det voldtekt, sier Aas-Hansen.
Strafferammen vil være fengsel inntil seks år. I tillegg ønsker Ap større adgang til å bruke skjønn og gjøre individuelle vurderinger i straffeutmålingen i domstolene.

Hver femte kvinne
– Hver femte kvinne rapporterer å ha blitt voldtatt minst en gang i løpet av livet, sier justisministeren, som tidligere har jobbet som dommer og advokat.
– Jeg har sett hva det kan føre med seg av konsekvenser for livskvalitet og psykisk og fysisk helse. Hvordan voldtekt gjør det vanskeligere å stole på andre – og seg sjøl, sier hun.
Forslaget bygger på modeller fra våre nordiske naboland, hvor det allerede er innført samtykkelover. Totalt er det 18 land i EØS med tilsvarende lovgivning.
Sol Stenslie i Samtykkealliansen, som består av 46 organisasjoner, sier at Norge har fått kritikk fra internasjonale menneskerettighetsorganer for å mangle en samtykkebasert voldtektslov.
– Med dette forslaget tar vi endelig ansvar og bringer norsk lov i tråd med våre forpliktelser, samt viser at vi tar kjønnsbasert vold på alvor, sier hun.
– Endelig
Alliansen feirer det de kaller et etterlengtet gjennombrudd.
– Dette er et historisk vendepunkt, sier Åsne Solberg, jurist og fagrådgiver i JURK på vegne av Samtykkealliansen.
– Med dette lovforslaget kan vi endelig få et lovverk som speiler folks rettsoppfatning: at seksuell omgang uten samtykke er voldtekt. Det gir utsatte for voldtekt bedre rettsvern, tydeliggjør ansvaret til alle parter i seksuelle situasjoner – og bygger tillit til rettssystemet.
Norske kvinners sanitetsforening mener nyheten er et viktig skritt for å bedre kvinners rettssikkerhet i Norge.
– Voldtekt er et folkehelseproblem. 1 av 5 norske kvinner har blitt voldtatt og voldtektstallene øker. Det kan vi ikke leve med. Derfor er vi glade for at vi nå kan få en lov som krystallklart slår fast at skal du ha sex må du også være sikker på at den andre vil det, sier politisk rådgiver Maren Njøs Kurdøl.