Lagmannsretten sier nei til bistandsadvokat til ofrene i låneskandalen

1 month ago 33



Det skriver Dagens Næringsliv torsdag.

– Dette framstår som den største advokatskandalen i norsk historie, både i beløp, omfang og handlinger.

Det uttalte kreditorenes advokat, Bård Koppang i Selmer, da saken sprakk i juni. Den nå avdøde Sandnes-advokaten har etter alt å dømme formidlet lån i gråmarkedet fra lokale utlånere til fiktive mottakere i minst 15 år. Utlånerne var blitt lovet skyhøye renteinntekter – og det har de også fått.

Problemet er at disse renteinntektene rett og slett var penger som andre långivere hadde skutt inn, i et slags pyramidespill.

Legal Officer - Internal Market Affairs - Environment

Skyld og skam ikke nok

Da alt raknet i vår, ble det klart at kreditorene mest sannsynlig har tapt alle sine innskutte beløp, til sammen mer enn 700 millioner kroner.

En gruppe av kreditorene har begjært oppnevnt bistandsadvokat til å håndtere prosessen. I følge DN har de blant annet vist til at det i forbindelse med økonomisk kriminalitet tidligere har vært oppnevnt bistandsadvokat til en sårbar gruppe eldre mennesker. Dette gjør seg imidlertid ikke gjeldende i denne saken, mener Gulating.

«Slik saken er opplyst for lagmannsretten, har det ikke fremkommet noe som tilsier at de fornærmede i nærværende sak er særlig sårbare. Følelse av skyld og skam i en sak om mulig bedrageri i forbindelse med omfattende privat utlånsvirksomhet, som det er vist til i begjæringen til tingretten, kan etter lagmannsrettens syn klart ikke grunngi advokathjelp på det offentliges bekostning», heter det i lagmannsrettens kjennelse, ifølge DN.

Tok sitt eget liv

Den avdøde advokaten jobbet i Bull Årstad frem til nyttår, og benyttet firmaet til å gi fiktive garantier for lånene. Familien har valgt å være åpne om at han tok sitt eget liv etter at saken kom for en dag før sommeren.

– Saken er enormt belastende for familien. Gjennom dette intervjuet ber vi om ro til den videre sorgprosessen, sa mannens datter i et lengre intervju med Stavanger Aftenblad i juni.

Read Entire Article