Billettene til oppgjøret ble revet bort på en liten time da de ble lagt ut for salg 20. mars.
– Etterspørselen har vært veldig stor. Det er ikke ofte det har blitt utsolgt så fort, sa medieansvarlig i Bodø/Glimt, Simen Pedersen til NRK.
Siden den gang har man lagt ut flere billetter for salg, som også ble revet bort på kort tid, blant annet på bortefeltet.
Lazios supportere er nemlig utestengt fra oppgjøret etter rasistisk eller diskriminerende oppførsel fra tribunen under den kampen mot Viktoria Plzen i åttendedelsfinalen.
Interessen rundt kampen er med andre ord høy.
Det har gjort at noen ønsker å tjene gode penger på å videreselge billetter til oppgjøret på svartebørsen.
På det tyske nettstedet Ticombo, som markedsfører seg som «Verdens ledende billettmarked» var det lagt ut billetter til kampen til svimlende summer.
Dette er en nettside som fungerer som et bruktmarked for billetter, hvor brukere kan selge og kjøpe billetter fra privatpersoner.
Billettene på den ene langsiden ble solgt for 350 kroner gjennom Glimts nettsider.
På svartebørs-nettsiden har de billigste billettene de siste dagene ligget til salg for drøye 30.000 kroner.
På nettstedet Ticombo kunne NRK finne billetter til oppgjøret mellom Bodø/Glimt og Lazio torsdag til svimlende summer.
Foto: Skjermdump TicomboDet hører med at det var ikke mulig å kjøpe billettene gjennom en norsk IP-adresse.
Da kommer følgende beskjed opp: «Denne billetten er ikke tilgjengelig i ditt land grunnet juridiske begrensninger».
Men ved å bruke VPN og en tysk IP-adresse, fikk NRK muligheten til å legge to stykker i handlekurven.
Summen?
60.720 kroner.
Drøyt 60.000 kroner kostet det på svartebørsen for to billetter på langsiden – uten tak over hodet.
Foto: Skjermdump TicomboMen da NRK sjekket samme nettsted dagen før kampen, var billettene til de svimlende summene borte. Det er ikke kjent for NRK om noen billetter ble solgt for de høye summene.
Glimt: Fraråder kjøp på svartebørs
– Vi oppfordrer ingen til å kjøpe via slike kanaler, da det ikke er lov til å selge billetter dyrere enn hva de opprinnelig kostet, sier medieansvarlig Pedersen i Glimt.
Simen Pedersen er medieansvarlig i Bodø/Glimt.
Foto: Vegard Stien / Vegard StienHan sier de har oversikt over alle som har kjøpt billetter, og det er ingen e-postadresser som har kjøpt oppsiktsvekkende mange billetter til Lazio-kampen.
– Vi har dog ikke inntrykk av at dette er et stort problem på Aspmyra. Om noen har kjøpt billetter av andre, som de er usikre på, kan de ta kontakt med oss.
Forbrukerrådet: Ikke lov
I Norge er det ikke lov å selge billetter til høyere enn pålydende pris.
Altså, har du kjøpt en billett til et arrangement for 500 kroner, kan du ikke videreselge billetten for 550 kroner.
NRK har stilt spørsmål til Forbrukerrådet om lovligheten av å selge billetter til norske arrangementer for høyere enn pålydende pris i utlandet.
Forbrukerjurist Nora Wennberg Gløersen svarer at det i utgangspunktet ikke er ulovlig å videreselge billetter, men:
– Den såkalte svartebørsloven forbyr organisert salg av billetter til høyere pris enn det arrangøren selv solgte billettene for.
Forbrukerjurist Nora Wennberg Gløersen i Forbrukerrådet.
Foto: Forbrukerrådet– Det er den som selger billetten til en høyere pris, som gjør noe ulovlig. De samme reglene gjelder uansett om billettene blir videreformidlet gjennom norske aktører (som for eksempel Finn.no) eller internasjonale aktører (som for eksempel Ticombo).
Gløersen sier forbudet rammer videresalg av billetter til kultur- og idrettsarrangement i Norge.
– Selger man billetter til en fotballkamp i Bodø, må man følge reglene.
NRK har sendt en rekke spørsmål til nettstedet Ticombo rundt lovligheten av videresalget, foreløpig uten å få svar.
Dette har du rett på ved kjøp på svartebørs
Og har du kjøpt en billett til over utsalgspris, har du i utgangspunktet rett på å kreve tilbake det du har betalt for mye.
– Men, det er som kjent forskjell på det å ha rett, og det å få rett. Som norsk forbruker kan det være vanskelig å kjempe mot et utenlandsk selskap som setter seg på bakbeina. Det er i tillegg en risiko for å bli svindlet når man handler på svartebørs.
Forbrukerrådet har derfor følgende råd til forbrukere på billettjakt:
- Skal du kjøpe billetter via en nettside er det viktig å sjekke at du handler hos en seriøs aktør. Det tryggeste er å handle hos arrangøren selv, eventuelt hos en anerkjent billettformidler.
- Hvis du finner fotballkampbilletter på en nettside du ikke kjenner fra før, kan det være lurt å sjekke andres erfaringer på for eksempel Trustpilot.
- Det kan også være smart å betale billettene med kredittkort eller et debetkort fra Visa eller Mastercard. Da kan du kreve pengene tilbake fra banken hvis du blir svindlet.
- Det er sjelden en god idé å kjøpe kostbare billetter av fremmede du kommer i kontakt med via Facebook eller andre sosiale medier. I dag er de fleste billetter digitale, og en QR-kode er alt som trengs. Personer med uærlige hensikter kan forfalske billetter, eller selge samme billett flere ganger. Kjøper du av en privatperson, bør det være noen du kjenner til og stoler på.
- Har du blitt utsatt for svindel er det viktig at du anmelder forholdet til politiet så fort som mulig. På internett forsvinner spor fort.
Publisert 09.04.2025, kl. 11.42