Forsvarsminister avviser omkamp på Stortinget: – Jeg finner ikke det naturlig

4 hours ago 2



Tirsdag morgen offentliggjorde statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at regjeringen vil legger Natos tredje luftkommandosenter i Europa til Reitan utenfor Bodø.

– Dette er en stor og viktig beslutning for Norge, for vår sikkerhet og trygghet, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NRK.

Dermed ble Rygge, utenfor Moss, vraket som kandidat.

Ikke lenge etter tok lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomite, Ine Eriksen Søreide (H) til orde for at partiene på Stortinget må få behandle saken.

– Dette er en beslutning som ikke ligger inne i langtidsplanen, men som vil påvirke den. Stortinget forventer derfor å få saken til behandling snarlig, sier hun i en pressemelding.

NRK har derfor spurt de ulike partiene på Stortinget om hva de tenker om regjeringens beslutning.

  • Guri Melby

    William Jobling / NRK

    Guri Melby (V)

    – Vi vet at det var sterke argumenter for både Bodø og Rygge. Og siden dette er en beslutning av stor sikkerhetspolitisk betydning for hele landet så er det helt åpenbart at regjeringen burde ha involvert Stortinget, sier partilederen.

    – Vi har tross alt et forsvarsforlik, det hadde vært til det beste for landet om så store beslutninger ble bredt forankret politisk.

  • en mann i dress som sitter i en stol

    ISMAIL BURAK AKKAN / NRK

    Hårek Elvenes (H)

    – Det er ikke tradisjon for at Stortinget gjør om på denne type beslutning og jeg forutsetter at beslutningen er tatt på et solid militærfaglig og sikkerhetspolitisk grunnlag, sier Høyres forsvarspolitiske talsperson.

    – Selve grunnlaget for beslutningen er selvfølgelig stortinget interessert i å bli informert om. Stortinget har i henhold til Grunnloven en kontrollfunksjon overfor regjeringen.

  •  Terje Bendiksby / NTB scanpix Frp landsmøte. Gardermoen 20180427. Morten Wold på FrPs landsmøtet på Gardermoen fredag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

    Terje Bendiksby / NTB scanpix

    Morten Wold (Frp)

    – Ettersom plassering også er interessant for norsk intern sikkerhet og samfunnsutvikling, så er det naturlig at saken behandles i Stortinget, sier Wold i forsvarskomiteen på Stortinget.

    – Det er ikke mulig å velge lokasjon uten å kjenne fakta, kriterier og vurderinger som legges til grunn, så dermed har vi ikke pekt på det ene stedet fremfor det andre.

  • Siv Elisabeth Mossleth – Senterpartiet

    William Jobling / NRK

    Siv Mossleth (Sp)

    – Jeg glad for at Ap landet riktig nå, og at Bodø utpekes permanent som det nye luftoperasjonssenteret., sier stortingsrepresentanten.

    – Jeg var bekymret, for den nye Ap-regjeringa er veldig Østlandsdominert. Det gjorde at jeg var redd for at lokalpolitiske interesser veide tyngre enn nasjonale interesser-

  • Kvinne med kort, blondt hår iført fargerik genser

    Milana Knezevic / NRK

    Ingrid Fiskaa (SV)

    – Regjeringen har landet på riktig beslutning. SV støtter dem i det, i alle fall så lenge det ikke betyr en nedlegging av senteret på Sørreisa, sier Fiskaa i forsvarskomiteen på Stortinget.

    – Jeg skulle gjerne sett at Høyre for en gangs skyld viser kortene sine. Høyre snakker vanligvis om prosesser, men sier ikke hva de mener. Jeg synes Høyre skylder det norske folk å si hva de mener.

  • Dag Inge Ulstein med skjegg

    Ismail Burak Akkan / NRK

    Dag-Inge Ulstein (KrF)

    – KrF støtter valget av Reitan i Bodø for det nye luftoperasjonssenteret til Nato, sier partilederen og medlem av forsvarskomiteen på Stortinget.

    – Jeg tror det er strategisk riktig og et klokt valg at Natos luftoperasjoner i nordområdene ledes fra nord.

  • Rasmus Hansson, MDG, utanfor Stortinget 23. mai 2022.

    Ingeborg Undheim / NRK

    Rasmus Hansson (MDG)

    – Vi lytter til forsvarssjefen og mener dette virker som en god beslutning, sier partilederen.

    – Jeg mener Høyre må bite tenna sammen og akseptere at denne avgjørelsen ble tatt raskt, de har jo selv presset på for raskere beslutninger i forsvarspolitikken.

  • Bjørnar Moxnes med skjegg

    Aurora Ytreberg Meløe / NRK

    Bjørnar Moxnes (R)

    - Rødt er mot å legge et slik kommandosenter til Norge, ikke minst i lys av utviklingen i forholdet mellom USA og Europa, og med Donald Trumps tilnærming til Ukrainas forsvarskamp mot russisk aggresjonskrig, sier Moxnes i forsvarskomiteen på Stortinget.

    – Veldig mange som tidligere har trodd at USA var en sikkerhetsgarantist, ser nå at USA er en sikkerhetsutfordring for Norge.

  • Irene Ojala

    Terje Pedersen / NTB

    Irene Ojala (Pasientfokus)

    – Jeg syns det er kjempefint og riktig i den tiden vi lever i. Bodø ligger i nordområdene og har god infrastruktur når det gjelder Forsvaret.

    – Hadde man bestemt seg for Rygge kunne man like greit lagt det på andre siden av grensen.

Per nå er det flertall på Stortinget for Reitan utenfor Bodø. Men det kan endre seg etter valget – spesielt siden ingen av de borgerlige partiene vil si hvor de mener den CAOC bør ligge.

Splid i Høyre – full jubel og skuffelse

Søreide skriver hun er kritisk til prosessen, og mener det er vanskelig å ta stilling til beslutningen ettersom Stortinget ikke har sett det faglige grunnlaget regjeringen har lagt til grunn.

Men innad i Høyre er imidlertid meningene langt mer bastante.

Høyre-ordfører René Rafshol i Råde kommune er overrasket over regjeringens valg.

– Jeg syns det er helt horribelt, og ikke minst når du kunne plassert senteret på Rygge, som er billigere, og som både Nato og de nordiske landene vil ha, sier han til NRK.

en mann som står foran en vannmasse

Råde-ordfører René Rafshol (H) er kritisk til at regjeringen vraket Rygge som tilholdssted for det nye Nato-senteret.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Vi trodde og mener fortsatt at Rygge er best. Men avgjørelsen er jo ikke endelig enda, for den skal jo til Nato i flere instanser, legger han til.

Forundret over Rygge-miljøet

Lenger nord er ordførerkollega Odd Emil Ingebrigtsen (H) trygg på regjeringens beslutning, og stiller seg underlig til reaksjonen fra Østfold.

– Jeg er forundret over at miljøet i Rygge har hengt seg så voldsomt opp i denne saken her, når de har fått og kommer til å få andre oppgaver fra Forsvaret.

Han sier at han er trygg på regjeringens beslutning.

To menn som tar hverandre i hånda.

Foto: Ola Helness / NRK

– Jeg har fått med meg utspillet fra Søreide, men jeg har ikke oppfattet at Høyre har tanker om å overprøve forsvarssjefens anbefaling. Jeg blir veldig overrasket hvis Høyre skulle snu og ikke støtte forsvarssjefens faglige anbefaling.

Men skråsikker kan man aldri være, konstaterer han.

– Man skal aldri si aldri når det er politikk, og spesielt når det er valgkamp. Men jeg vil anbefale Rygge å fokusere på de mange andre oppgavene de nettopp har fått og som de kan komme til å få.

Forsvarsministeren: Uklokt med omkamp

– Dette var en helhetlig vurdering. Forsvarssjefens anbefaling veide tungt, og både Rygge og Bode kunne hatt CAOC-en, sier forsvarsminister Tore O. Sandvik til NRK.

Han peker også på at FOH ligger i Bodø gjorde at man i sum endte opp valget om Reitan utenfor Bodø.

– Jeg er ganske sikker på at det ville også Høyre ha gjort.

Tore O Sandvik

Forsvarsminister Tore O. Sandvik sier at regjeringen vil orientere Stortinget om beslutningen, og at spørsmål om finansiering vil bli et tema i årene som kommer.

Foto: Frode Fjerdingstad / NRK

– Søreide ønsker å få saken til Stortinget. Er det et ønske hun vil få oppfylt?

– Det er en stor beslutning som vil ha mange treffpunkter med Stortinget fremover, blant annet gjennom budsjettspørsmål. Så Stortinget vil bli involvert på vanlig måte og regjeringen vil redegjøre for valget av Reitan i stortingsmeldingen for oppfølging av langtidsplan som legges frem før sommeren. Så vil jeg svare på spørsmål som Stortinget måtte ha fremover.

Vaktrommet ho Forsvaret på Reitan

Forsvarsministeren sier forsvarssjefens anbefaling veide tungt, samt at Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) ligger på Reitan gjorde at regjeringen i sum endte på Bodø.

Foto: Lars-Bjørn Marthinsen

– Men det blir ikke sendt til Stortinget for avstemming?

– Nei, jeg finner ikke det naturlig. Dette er ikke en endring av en norsk kommandostruktur, men Natos kommandostruktur. Det skal derimot finansieres, så det blir en diskusjon i årene fremover. Det vil være naturlig at Stortinget orienteres om det.

– Vil det være mulig for en ny regjering til høsten å reversere denne beslutningen?

– Det er teknisk mulig, men det vil ikke bli oppfattet som spesielt klokt.

Publisert 20.05.2025, kl. 18.25

Read Entire Article