La opp rutetabeller knapt verdens raskeste marinefartøy ville klart

1 month ago 28



Det er flere skjær i sjøen for de hybride hurtigbåtene. Kollektivtransport-selskapets rutetabell er én av dem.

NYE RUTEBÅTER? Kollektivtransportselskapet la rutetabeller ut på anbud som fysisk er umulige å rekke - med mindre man er et av verdens raskeste marinefartøy. Foto: Elias Engevik / TV 2
NYE RUTEBÅTER? Kollektivtransportselskapet la rutetabeller ut på anbud som fysisk er umulige å rekke - med mindre man er et av verdens raskeste marinefartøy. Foto: Elias Engevik / TV 2

Publisert 09.08.2024 00:04

Se for deg at du bor på en liten øy på Vestlandet, og at du hver dag blir hentet av et av Forsvarets raskeste marinefartøy til og fra jobb eller skole.

Ganske kult? Men også ganske usannsynlig.

Men dersom du skulle vært fremme i henhold til rutetabellen, er det faktisk kanskje det som skulle til.

En umulighet

De tre splitter nye hybridbåtene i Florø skulle være en viktig del av det grønne skiftet langs kysten. Men siden oppstart har problemene stått i kø.

Blant annet har nærmere ni av ti turer vært forsinket eller kansellert.

– Batteriene gjør hybridbåtene store og tunge. Det skaper forsinkelser og gjør det vanskelig å holde rutene, sier varaordfører i Kinn, Frank Willy Djuvik (Frp).

Men forsinkelsene er ikke bare båtenes feil.

 Pål S. Schaathun / TV 2
VIKTIG: – Vi kan ikke godta så mye feil og forsinkelser på viktig infrastruktur. Innbyggerne på øyene er avhengige av båtene for å komme seg på skole og jobb, sier Djuvik. Foto: Pål S. Schaathun / TV 2

Flere av rutene til kollektivtrafikkselskapet Skyss, er nemlig lagt opp til at båtene måtte hatt en fart på rundt 50 knop kun for å holde tritt med rutetabellen.

Det er dobbelt så fort som toppfarten på både de nye hybridbåtene og de gamle dieselbåtene.

– En skandale og en varslet katastrofe

Faktisk måtte farten vært så høy at ingen hurtigbåter i Norge i dag ville klart å holde flere av rutene.

Kronisk forsinket

Problemene er størst ved to av de viktigste rutene, rutene innbyggerne bruker til og fra skole og jobb.

For i rutetabellen skal båtene rekke fra Rognaldsvåg kai til Florø terminal på 30 minutter, inkludert flere stopp.

Både klokken 07.45 til 08.15 og klokken 15.00 til 15.30.

 Pål S. Schaathun / TV 2
TRØBLETE: Siden oppstart har rute 292 vært mellom 10 og 15 minutter forsinket. Årsaken er blant annet at rutene er «umulige» å nå. Foto: Pål S. Schaathun / TV 2

Strekningen er på i overkant av elleve nautiske mil, og med en fart på rundt 22 knop ville båtene akkurat klart det, men da helt uten tidstap; som stopp og passasjerer.

Trekker man fra tidstapet, på rundt 15 minutter, måtte båtene hatt en fart på 50 knop for å holde ruten.

Skulle dette la seg gjøre, måtte kollektivtransportselskapet satt inn Marinens raskeste fartøy – en av korvettene i Skjold-klassen og et av de raskeste marinefartøyene i verden – med en toppfart på 60 knop.

 Elias Engevik / TV 2
KORVETTER I RUTE: Skulle Norled klart å holde rutene Skyss har lagt opp til, måtte de hatt en fart på linje med marinens raskeste fartøy, korvettene i Skjold-klassen. Foto: Elias Engevik / TV 2

Fikk ingen signal

Det er Skyss, kollektivtrafikkselskapet til Vestland fylkeskommune, som har ansvaret for båtrutene, mens det er rederiet Norled som drifter dem.

På spørsmål om de har lagt opp umulige ruter, svarer de:

– Rutetilbudet er selve premisset i kontrakten, sier Skyss-direktør, Målfrid Vik Sønstabø.

 Pål S. Schaathun / TV 2
FORSINKET: Etter at rederiet Norled byttet dieselbåter med hybridbåter har de hatt store problemer med å levere på rutetrafikken i Florabassenget. Foto: Pål S. Schaathun / TV 2

– Og Norled har forpliktet seg til å skaffe fartøy som kan gå fort nok til å holde rutetabellene.

Sønstabø sier de ikke fikk signaler i løpet av anbudsprosessen om at rutetabellene var urealistiske.

– Vi har ikke bestilt noen konkret fart, men bestilt en rutetabell og et rutetilbud som skal holdes. Og da er det operatør sitt ansvar å sørge for at vekt og fart er dimensjonert for dette, sier hun.

Vil endre rutene

Anbudsvinner Norled innrømmer at de har behov for at rutene blir noe tilpasset miljøfartøyene.

– Det er åpning for at Skyss kan ta initiativ til og eventuelt samtykke til tilpasninger i rutene, sier kommunikasjonssjef i Norled, Cathrine Gjertsen.

– Det er også normalt at ruter blir justert årlig på grunn av endringer som skjer i samfunnet. Norled jobber intensivt og kontinuerlig med å løse utfordringene vi nå har på disse rutene og vil sammen med Skyss finne gode løsninger for de reisende.

Read Entire Article