«La det ikke være noe tvil – vi som leder Agder politidistrikt tar vår del av ansvaret»

3 days ago 19



I torsdagens lederartikkel i Fædrelandsvennen etterlyses det at dagens ledelse i Agder politidistrikt sier noe om hvordan Baneheia-saken har utviklet seg.

Vi vil lære av denne saken. Når granskningen forhåpentligvis gir oss svar på hva som gikk galt, skal vi møte kritikk og læring med ydmykhet og åpenhet, skriver visepolitimester Morten E. Sjustøl i et svar på torsdagens lederartikkel. Foto: Politiet

Baneheia-saken er en dypt tragisk sak. Politimester Kjerstin Askholt har i lokale og nasjonale medier vært åpen og klar på at vi ikke nådde målet vårt for etterforskningen om å gi de pårørende et endelig svar i den grufulle saken med deres to små jenter som offer, og at Viggo Kristiansen urettmessig har sittet svært mange år i fengsel. Videre har hun vært klar på at det er viktig at vi tar utviklingen i Baneheia-saken inn over oss, og at vi må bære vår del av ansvaret. Derfor har det vært viktig, på vegne av Agder politidistrikt, å beklage sterkt til Viggo Kristiansen og hans familie, til Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsens pårørende, og til alle som ellers er berørt av saken.

Stille som mus

Etter tirsdagens dom mot Jan Helge Andersen kritiserte Fædrelandsvennen Agder politidistrikt for taushet. Vi tar til oss denne tilbakemeldingen, for vi ønsker tvert imot å være åpne, også i denne saken. I dette konkrete tilfellet mener vi de rette til å kommentere dommen fra politiet og påtalemyndighetens side er Oslo statsadvokatembeter og Oslo politidistrikt, som har ført denne saken for retten. Agder politidistrikt har ikke hatt befatning med saken etter at den i 2021 ble overført til Oslo og har ikke vært involvert i rettsbehandlingen av saken mot Jan-Helge Andersen. I tillegg kan dommen ankes og er foreløpig ikke rettskraftig. Likevel må det ikke være tvil om at også vi mener at alt som bringer flere svar til de berørte i saken er svært viktig. Det kunne vi kommunisert tydeligere.

Også vi mener at alt som bringer flere svar til de berørte i saken er svært viktig. Det kunne vi kommunisert tydeligere.

Også vi er utålmodige etter å få svar på hva som gikk galt i Baneheia-saken. Vi bidrar nå aktivt inn i den pågående granskningen fra det regjeringsoppnevnte utvalget med et oppriktig ønske om å finne svar, og å lære av denne saken. Formålet med den omfattende granskningen er blant annet å finne årsakene til at Viggo Kristiansen ble uriktig dømt, og omfatter håndteringen av saken hos alle aktører som har vært involvert. Utvalget skal levere sin utredning innen utgangen av 2024. Den ser vi i likhet med Fædrelandsvennen frem til.

Ingen har fått munnkurv, slik Fædrelandsvennen helt riktig bemerker. Vi mener likevel det er riktig at ledelsen i Agder politidistrikt venter med å kommentere de enkelte sidene ved saken til vi får granskningsutvalgets vurderinger og konklusjoner. Vi ønsker ikke å blande oss inn i granskningsutvalgets arbeid, og vi ønsker ikke å forskuttere konklusjoner. Det vi ønsker er at vår oppfølging av denne saken skal bli så presis som mulig.

Vi ønsker ikke å blande oss inn i granskningsutvalgets arbeid, og vi ønsker ikke å forskuttere konklusjoner.

La det ikke være noe tvil – vi som leder Agder politidistrikt tar vår del av ansvaret for den urett som ble begått mot Viggo Kristiansen i årene frem mot frifinnelsen, og overfor de pårørende som ikke fikk et endelig svar med vår etterforskning. Vi vil lære av denne saken. Når granskningen forhåpentligvis gir oss svar på hva som gikk galt, skal vi møte kritikk og læring med ydmykhet og åpenhet.

Sammen må vi gjøre alt vi kan for å hindre at dette skjer igjen. Det skylder vi både de involverte i Baneheia-saken og befolkningen i Agder.

Read Entire Article