En enkel ordning har ført til bedre julegaver og mindre sløseri for familien. Eksperter anbefaler å tenke annerledes denne julen.
Publisert 13.12.2024 10:43
Jul, mat og gaver er en kilde til glede for mange nordmenn, men også et kostnadssluk.
En fersk undersøkelse viser at nordmenn føler seg forpliktet til å kjøpe gaver til slekt og venner.
Heldigvis finnes det mange gode råd for å gjøre julefeiringen litt mer rimelig.
Løser gavene sammen
Hjemme hos familien Breistein og Danielsen har de lenge forsøkt å dempe det voldsomme pengepresset på julen.
Blant annet startet de for flere år siden med en klar fordeling av julegavene.
– Vi velger en i familien som administrerer det hele, som sier hvem som kjøper hva til hvem, for en relativt konkret pris, forteller far Eyvind Danielsen.
De har gått bort ifra at gulvet under juletreet skal være fult til randen av smågaver. Istedenfor får hver person én gave.
– Man kan sette en en omtrentlig pris, og alle får en skikkelig gave man faktisk ønsker seg. Likevel blir det en mindre totalsum enn man ellers ville endt opp med.
Fast sum til hver
Bortsett fra for de aller minste barna, som gjerne har behov for litt ekstra nye klær og diverse, er alle i familien med på dette.
På tross av gavepresset mange barn kan kjenne på første skoledag etter jul, forteller Danielsen at hans to barn er fornøyde med ordningen.
– De merker jo at andre barn får 15 gaver, men vi har alltid hatt fokus på at overforbruket har baksider. Jo flere ting du har, jo mindre bryr du deg om det.
Alle barna får gaver til cirka 1000 kroner, og Danielsen anslår at han og konen bruker totalt 1800 kroner på gaver til julaften, der de skal være 15 personer.
I tillegg bruker familien på fire rundt 2000 kroner stort sett på spiselige gaver og kulturopplevelser til resten av familien.
– Dette har vi holdt å med i rundt syv år nå, og det er ingen som vil tilbake til det gamle styret.
Den vanskelige praten
Prognoser fra Virke viser at hver nordmann i snitt skal bruke rundt 24 900 kroner på julegaver, mat og drikke i november og desember.
Noe av det viktigste man kan gjøre er å planlegge alle juleutgifter, ikke bare julegaver, sier økonomirådgiver Lene Drange.
– Prøv å konkretisere. Hva trenger vi, og hva har vi faktisk anledning til å bruke på ting?
I familien Danielsens ånd, oppfordrer hun til å ta den kanskje vanskelige praten om julegaver og pris.
– Skal du kutte i én ting, er det forventninger til gavene. Mange tenker at de skal kjøpe noe til 500 kroner, og at om det er på tilbud, må man kjøpe én ting til. Finner man en ting rabattert, holder det.
Klar advarsel
Luksusfellen-programlederen ber folk også vurdere å kutte i dyrere juletradisjoner, og advarer mot å bruke penger man ikke har.
– Det blir en tøff start på året. Mange tenker halv skatt og god stemning i desember, som kanskje gir mellom fem og ti tusen ekstra. Det kommer godt med, men det dekker ikke all verden.
Også Forbrukerrådet advarer mot å ta julehandelen på kreditt.
– Planlegg måltidene
Naturvernforbundet vil også oppfordre til å tenke seg om to ganger før man handler inn til julemiddagen.
– Hvor mye trenger vi, og hvordan bruker vi opp restene av ribben? Planlegg restemåltidene etter hvor mye man tror det blir, sier fagrådgiver Janne Gillgren.
Hun slår også et slag for å ikke bake alle av de syv slagene, om man vet de ikke skulle bli spist opp.
– Vi er vant til å ha stort økonomikk handlingsrom og retten til å velge alt, men kanskje vi kan bli vant til å ikke gjøre det. Det er ikke galt å la være å kjøpe ting vi ikke spiser. Det er godt for både kloden og lommeboken.