Kritiserte Vesten i innsettelsestalen

1 week ago 14



– Dere har bekreftet at landet er på riktig vei, sa Vladimir Putin til det russiske folk da han ble tatt i ed som landets president for en femte periode.

 Alexey Maishev / AFP / NTB
TATT I ED: Putin ble i dag innsatt for sin femte periode som president i Russland. Foto: Alexey Maishev / AFP / NTB

Publisert 07.05.2024 12:00 Sist oppdatert nå

Seremonien, som offisielt setter i gang Vladimir Putins seks nye år ved makten i Russland, ble holdt i den overdådige gullsalen i Det store Kremlpalasset tirsdag.

Presidenten startet med å takke soldatene som er sendt til krigen i Ukraina.

- Jeg bøyer meg for heltene, deltakerne i den spesielle militæroperasjonen, alle som kjemper for fedrelandet. 

Til de mange fremmøtte, sa Putin videre at den russiske befolkningen gjennom valget har bekreftet at han styrer landet på rett kurs.

– Dere har bekreftet at landet er på riktig vei, og dette er av stor betydning nå, når vi står overfor alvorlige utfordringer. 

Putin sa at Russlands interesser og sikkerhet alltid vil være hans viktigste prioritet, og at Russland selv skal bestemme sin skjebne.

– Urokkelig vil vi forsvare våre valg, verdier, friheter og nasjonale interesser. Vi er sikre på at vi vil gå gjennom disse milepælene med verdighet og bli enda sterkere, sa Putin. 

- Valget er deres

Han fortsatte med å hevde at Russlands fremferd handler om å «redde mennesker», og trakk frem familieverdier – som han som så ofte påstår er truet i Vesten. 

– Jeg er overbevist om at støtten til flere hundre år gamle familieverdier og tradisjoner vil fortsette å forene offentlige og religiøse foreninger og politiske partier, og øke trivselen og livskvaliteten til russiske familier. 

 Grigory Sysoyev / AP / NTB
SEREMONI: Salen var fullsatt under innsettelsesseremonien, men mange vestlige land takket nei til invitasjonen. Foto: Grigory Sysoyev / AP / NTB

I talen hevdet Putin også at Russland ikke nekter dialog med Vesten, og sa at de har vært og vil være åpne for å styrke gode relasjoner med alle land som ser på Russland som en pålitelig og ærlig partner.

– Valget er deres: om de har til hensikt å fortsette å prøve å begrense utviklingen av Russland, fortsette aggresjonspolitikken, kontinuerlig press, eller se etter en vei til samarbeid og fred. 

Ifølge Putin er han villig til å ha samtaler om sikkerhet og strategisk stabilitet, men at Russland da ikke må møtes gjennom makt aller med arroganse.

Norge var til stede

På grunn av Russlands krigføring i Ukraina ble innsettelsesseremonien boikottet av flere vestlige land, inkludert USA og EU. 

Norge valgte imidlertid å sende ambassadør Robert Kvile. UD sier til VG at bakgrunnen for det er at det er i Norges interesse å opprettholde diplomatiske kanaler til Russland. 

Den norske tilstedeværelsen har vakt reaksjoner. 

– Dette vil dessverre kunne være med å legitimere et valg som overhodet ikke er legitimt, fritt eller rettferdig. Det vi i alle fall vet, er at Russlands propagandaapparat vil bruke dette for alt det er verdt, sier nestleder og utenrikspolitisk talsperson for KrF, Dag-Inge Ulstein til NTB. 

Vladimir Putin vant med 87 prosent av stemmene i valget i mars – der ingen reelle motkandidater fikk lov til å stille. 

Putin har dominert russisk politikk siden 2000. Perioden han nå tar fatt på, varer til 2030.

I tillegg har Putin fått endret grunnloven, slik at han kan stille på nytt ved valget om seks år.

Read Entire Article