Kritiserte Clinton for e-poster – kan selv ha brutt loven

4 days ago 8



You have got to be kidding me.

Det skrev Hillary Clinton på X, etter at nyheten ble kjent om at Trump-administrasjonen delte topphemmelige angrepsplaner med The Atlantic-redaktør Jeffrey Goldberg – med uhell.

Goldberg trodde først noen prøvde å lure ham da han ble lagt til i en gruppechat på meldingstjenesten Signal.

Det viste seg imidlertid at både personene – og diskusjonene om et planlagt angrep mot Jemen – var ekte.

Det er USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Waltz som står ansvarlig for «Signalgate».

– Jeg tar på meg hele ansvaret. Jeg lagde gruppen, jobben min er å sørge for at alt er koordinert. Det er pinlig, sier han til Fox News i sitt første intervju etter skandalen.

Brukte privat e-postadresse

Clinton, som er gift med tidligere president Bill Clinton, var utenriksminister under Obama fra 2009 til 2013. Hun var også Demokratenes presidentkandidat i 2016, hvor hun tapte mot Donald Trump.

Hillary Clinton snakker inn i en mikrofon

Clinton under den siste valgkampen, hvor Trump vant mot Kamala Harris.

Foto: Octavio Jones / Reuters / NTB

Under valgkampen sa Trump gjentatte ganger at Clinton burde bli fengslet. Årsaken var at hun som utenriksminister sendte jobbrelaterte e-poster fra en privat e-postadresse.

  • Hva er greia med Clintons e-poster?

    Da Clinton var utenriksminister i Obamas regjering fra 2009-2013, brukte hun en personlig e-postadresse for å sende både private og jobbrelaterte e-poster.

    Trump og flere andre har kritisert Clinton for sikkerhetsmessige brudd ved å bruke en personlig e-postadresse som utenriksminister. Selv har hun forklart at hun mente det var enklere enn å bruke to ulike smarttelefoner og e-postkontoer.

  • Hvorfor ble det kritisert?

    Hemmelige opplysninger blant offentlige tjenestepersoner skal sendes gjennom sikre kanaler, og flere mente at bruken av en privat e-postadresse brøt føderale lover om håndtering av hemmelig informasjon.

    Da Clinton ble utenriksminister, sa en forskrift også at tjenestepersoner med personlige e-postkontoer må sørge for at all offisiell korrespondanse blir journalført. Flere har anklaget Clinton for å ville ha kontroll over hva slags korrespondanse som ble lagret av myndighetene.

    Clinton har argumentert for at de fleste e-postene hun sendte automatisk ble arkivert fordi de ble sendt til kolleger med statlige e-postadresser. I 2014 overleverte hun også alle andre e-poster.

  • Hva slags konsekvenser fikk det for Clinton?

    Clinton har beklaget for e-postene, og ble etterforsket av FBI to ganger. De konkluderte med at hun ikke skulle siktes for noe kriminelt, men sa at Clinton var ekstremt uforsiktig i håndteringen av sensitive opplysninger.

    Under valgkampen mot Clinton brukte Trump ofte slagordet «lock her up», og sa at dersom han vant valget, ville han fengsle henne. Senere gikk Trump-administrasjonen bort fra dette, og sa at de ikke kom til å ta noen rettslige skritt mot Clinton.

Saken ble etterforsket av FBI, som konkluderte med at Clinton ikke brøt noen lover. De la riktignok til at Clinton og hennes kolleger var svært uforsiktige med hvordan de håndterte sensitive og graderte opplysninger.

Både forsvarsminister Pete Hegseth, utenriksminister Marco Rubio, CIA-direktør John Ratcliffe og sikkerhetsrådgiver Tim Waltz har også flere ganger kritisert Clinton og andre demokrater for håndtering av hemmeligstemplet informasjon.

Nå har de alle viklet seg inn i sin egen sikkerhetsskandale.

  • Hva er Signal-skandalen?

    Sjefsredaktør Jeffrey Goldberg fra The Atlantic ble lagt til i en meldingsgruppe kalt på appen Signal, hvor flere høytstående medlemmer av Trump-administrasjonen planla og diskuterte et angrep på houthiene i Jemen.

    Journalisten fikk altså vite om angrepet før det faktisk skjedde.

    Det Hvite hus har bekreftet at det ble delt hemmelig informasjon med Goldberg ved en feil.

  • Hvorfor er det egentlig en skandale?

    Signal er en meldingstjeneste som ofte blir brukt i samtaler med sensitiv informasjon. Den er imidlertid ikke godkjent av amerikanske myndigheter for å dele hemmelige opplysninger.

    Samtidig reagerer flere på at det ikke ble lagt merke til at en journalist var med i gruppen, og at at det ble brukt mobiltelefoner til å dele gradert informasjon.

  • Hvem var med i samtalen?

    Ifølge the Atlantic var det 18 medlemmer i gruppen, blant annet:

    1. Forsvarsminister Pete Hegseth
    2. Visepresident J.D. Vance
    3. USAs nasjonal sikkerhetsrådgiver, Mike Waltz
    4. Etterretningssjef Tulsi Gabbard
    5. Utenriksminister Marco Rubio
    6. CIA-sjef John Ratcliffe
    7. USAs spesialutsending til Midtøsten, Steve Witkoff
    8. Ukraina-forhandler Susie Wiles
    9. Stephen Miller, Chief of Staff i Det Hvite hus
  • Hva ble egentlig sagt?

    The Atlantic har gjengitt flere detaljer fra samtalene, blant annet:

    1. Forsvarsminister Pete Hegseth sendte detaljert informasjon om både våpen, mål og tidspunkt for angrepet.

    2. Visepresident J.D. Vance uttrykte bekymring for tidspunktet for angrepet. Han mente at det ville gagne Europe mer enn USA å angripe Jemen nå, i stedet for senere, og at oljeprisene kunne stige.

    3. Under diskusjonen sa Vance at han var villig til å holde bekymringene sine for seg selv, men at han «hatet å måtte redde Europa igjen». Hegseth svarte at han var enig, og kalte det patetisk.

    4. Da selve angrepet i Jemen skjedde ble resultatet, blant annet antall døde, diskutert. Flere ga uttrykk for at de var fornøyde, og gratulerte de involverte med arbeidet.

    5. Det ble også navngitt en etterretningsoffiser i aktiv tjeneste. The Atlantic har ikke gjengitt vedkommedes identititet.

Flere potensielle lovbrudd

Totalt var det 18 medlemmer i Signal-chatten, blant dem flere høytstående personer fra av Trumps administrasjon.

Det skriver redaktør Jeffrey Goldberg i den avslørende artikkelen som har vakt enorm oppsikt knyttet til Trump-administrasjonen.

  • Pete Hegseth snakker inn i en mikrofon

    Forsvarsminister Pete Hegseth.

    Foto: AP
  • JD Vance i dress og slips

    Visepresident J.D. Vance

    Foto: Reuters
  • Michael Waltz i dress

    Michael Waltz, USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver.

    Foto: AFP
  • Tulsi Gabbard med mikrofon

    Tulsi Gabbard, nasjonal etterretningssjef.

    Foto: SAJJAD HUSSAIN / AFP / NTB
  • USAs utanriksminister Marco Rubio deltek i eit intervju etter å ha møtt russiske tenestemenn, ved Diriyah-palasset i Riyadh, Saudi-Arabia, den 18. februar 2025.

    Utenriksminister Marco Rubio.

    Foto: AFP
  • Representant John Ratcliffe med hånden på ansiktet

    CIA-Sjef John Ratcliffe.

    Foto: JEMAL COUNTESS / AFP / NTB

Spesielt er Mike Waltz i hardt vær. Han kan ha brutt flere paragrafer i den amerikanske spionasjeloven, ved å koordinere angrepet mot Houthiene over Signal.

Appen Signal er nemlig ikke godkjent å dele gradert informasjon i USA. Vanligvis brukes et spesialdesignet rom med eget utstyr. Samtidig kan alle i gruppechatten ha brutt loven fordi de brukte mobiltelefoner til å sende meldingene.

Goldberg understreker også at hans egen deltagelse i gruppechatten reiser både sikkerhetsmessige og juridiske spørsmål, ettersom deltakerne delte informasjon til noen som ikke skulle motta den.

Blant annet ble en etterretningsoffiser i aktiv tjeneste navngitt i samtalen.

– Det er den klassiske definisjonen av en lekkasje, selv om det var et uhell, og selv om mottakeren ikke faktisk trodde det var en lekkasje før Jemen ble angrepet, skriver han.

Skjermbilder fra Signal-meldingstråd med blant annet J.D. Vance, Pete Hegseth og Mike Walts hvor de diskuterer angrep mot Jemen.

Skjermbilder fra gruppechatten, som viser meldinger sendt etter at angrepet mot Jemen var i gang.

Foto: Skjermbilde / The Atlantic / NRK

Waltz brukte også innstillinger i samtalen som fikk meldinger til å bli slettet etter en bestemt tidsperiode. Det kan ha brutt en annen lov om at tekstmeldinger om offisielle handlinger skal bevares.

Grillet i Senatet

Flere senatorer, spesielt demokratiske, men også republikanske er sterkt kritiske til det som har skjedd. Tirsdag ble flere etterretningstopper stilt til veggs i Senatet.

– Dette er enda et eksempel på slurvete, uforsiktig, inkompetent oppførsel, sa Mark Warner, lederen av etterretningskomiteen.

Nå diskuteres det om Mike Waltz bør gå av som sikkerhetsrådgiver, ifølge Politico.

Warner og Tom Cotton poserer for et bilde

Demokraten Mike Warner og Tom Cotton i Senatet tirsdag.

Foto: ANDREW HARNIK / AFP / NTB

Demokraten Michael Bennet gikk hardt ut mot CIA-direktør John Ratcliffe.

– Dette er en skam. Du må gjøre det bedre.

Ratcliffe bekrefter at han var med i samtalen, men mener bruken er innenfor loven. Han sier det ikke kan huske at det ble nevnt spesifikke mål, våpen eller tidspunkt for angrepet.

Ratcliffe sa også at han hadde inntrykk av at Signal var godkjent for bruk.

Etterretningssjef Tulsi Gabbard sier hun var utenlands da samtalen fant sted – men nektet å opplyse om hun brukte en privat mobiltelefon.

– Han er en god mann

Det hvite hus har bekreftet at det ble delt sensitiv informasjon med Goldberg. De avviser imidlertid kritikken om at det er snakk om et sikkerhetsbrudd.

Presidenten selv kaller det hele en glipp som han er «veldig komfortabel» med, og sier han har tillit til Waltz og resten av administrasjonen.

Donald Trump med hvitt hår

Ifølge Politico diskuteres det internt om Waltz bør gå av. Trump har uttrykt støtte til Waltz, og sier at han har lært en lekse.

Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / NTB

– Mike Waltz har lært en lekse, og han er en god mann, sa han i et intervju med NBC tirsdag.

Trump sier de skal granske bruken av Signal-appen, skriver Reuters.

– Waltz trenger ikke beklage. Jeg tror han gjorde det beste han kunne.

Han bruker også harde ord mot Goldberg, og sier «ingen bryr seg» om artikkelen i The Atlantic.

Publisert 26.03.2025, kl. 07.07 Oppdatert 26.03.2025, kl. 07.15

Read Entire Article