NHO Mat og Drikke er bekymret for folkehelsa fordi kostholdsdebatten stort sett handler om ultraprosessert mat.
Nå ber de helsemyndighetene om å vurdere å føre tilsyn med påstander om kosthold fra kommersielle aktører i sosiale medier.
Forslaget ble torsdag diskutert i et møte med helseministeren og aktører fra matbransjen om hvordan folkehelsa kan bli bedre.
– Det er reist som en problemstilling fordi det fremsettes veldig mange påstander, også fra aktører med kommersielle interesser, som strider eller er annerledes enn kostrådene.
Det sier administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke til TV 2. Han mener folk må forholde seg til for mange råd, innfallsvinkler og perspektiver.
– Vi er opptatt av å reise en diskusjon om hva influensere, og andre med kommersielle interesser, kan si og ikke kan si, så lenge det er et kommersielt øyemed.
– Er ikke et begrep
I forkant av møtet har det sirkulert et notat fra NHO Mat og Drikke i sosiale medier.
Der uttrykker de bekymring for at flere nordmenn legger om til et kosthold med mindre ultraprosessert mat og at tilliten til myndighetene er svekket.
Derfor mener Brubakk at det er et behov for å kontrollere påstander om kosthold i sosiale medier.
– Alle har ytringsfrihet i Norge om alt, men det er også slik at hvis du fremsetter påstander om helse og kosthold som en kommersiell aktør, må du holde deg innenfor et regelverk.
– Vi har tatt opp en diskusjon om andre kommersielle aktører også bør omfattes av den type oppfølging som industrien og dagligvarehandelen blir fulgt opp av.
Brubakk understreker at de forholder seg til kostrådene fra myndighetene om å spise mindre bearbeidet mat, med høyt innslag av mettet fett, salt og sukker.
– Ultraprosessert mat er ikke noe begrep som finnes i kostrådene. Det er heller ikke egnet som grunnlag for å si noe om helseutfall.
Refser forslaget
Flere ernæringseksperter og influensere raser mot forslaget i sosiale medier.
En av dem er Maja Skogstad, også kjent som «Ernæringsmamma» på Instagram.
– Det er rart om de skulle ført tilsyn kun mot de stemmene som er kritiske til ultraprosessert mat, sier hun til TV 2.
– Det er jo veldig store konfliktinteresser inne i bildet, og det kan jo nesten virke som at de er redde for å tape penger på salget av ultraprosessert mat.
Hun mener det er ekstremt positivt for folkehelsa at stadig flere nordmenn etterspør mindre prosessert mat.
– NHO Mat og Drikke burde svart med å produsere flere renvarer til forbrukerne, for det er det de vil ha, i stedet for å skulle føre tilsyn med de som snakker negativt om ultraprosessert mat.
Ønsker annen tilnærming
For Skogstad virker det ikke som at NHO Mat og Drikke ønsker en mer opplyst debatt om kosthold, men at forbrukerne kun skal få tilgang på en viss informasjon.
– Det gjør at de kan fortsette å selge den ultraprosesserte maten, og at vi ikke skal få kunne ta et informert valg når det gjelder mat, sier hun.
Videre stiller hun spørsmål ved om det er så lurt at myndighetene skal kontrollere slik informasjon.
– Vi burde heller lære forbrukere å være mer kildekritisk, og å se hvem som kommer med faglige argumenter i debatter, og hvem som driver med hersketeknikker og tankefeller, sier Skogstad.
Hun mener det er på tide å se på hele matvaren og hva prosesseringsgraden har å si for folkehelsa.
– Vi bør bort fra å tviholde på synet om at det er de enkelte næringsstoffene som skal bety noe.
Avviser sensurpåstand
Brubakk i NHO Mat og Drikke benekter at forslaget fremmes for å forsvare organisasjonens kommersielle interesser.
– Dette er et forsvar for kostrådene. Det er kjernen i folkehelsesamarbeidet mellom myndighetene og næringslivet, og det alle bedriftene forholder seg til.
Han understreker at det er bra med debatt, men ikke når det stilles spørsmålstegn ved kostrådene og næringslivets motiver.
– Kostrådene er kjernen i hele folkehelsesamarbeidet. De er ikke et debattinnlegg, men offisielle norske kostrådene basert på best faglig kunnskap, sier Brubakk.
NHO-toppen avviser samtidig at forslaget kan ende opp i en sensurmyndighet som straffer folk for å komme med ytringer om kostråd.
– Dette er en diskusjon om hvordan vi kan sikre at de samme spillereglene gjelder for alle som fremsetter påstander om helse og kosthold i kommersiell sammenheng.
Ifølge Brubakk er helseministeren og mataktørene enige om å fortsette å diskutere temaet neste gang de møtes.
– Jeg oppfattet at vi fikk en god diskusjon, der det var enighet om at vi må jobbe videre med dette. For det er viktig at kostrådene ligger i bunnen for alt vi gjør på folkehelsesamarbeidet.
TV 2 har forsøkt å få en kommentar fra Helse- og omsorgsdepartementet, men de har foreløpig ikke besvart vår henvendelse.