Kristne verdier er ikke de eneste verdiene

1 week ago 13



Kristendommen har ikke enerett på formingen av samfunnets og enkeltmenneskets verdier.

Roy Pedersen unnlater å nevne alt det ubehagelige som kristendommen har påført mennesker opp gjennom historien. Her er det nok å ta av. Hva slags verdier påfører vi våre barn når vi hevder at de er født syndige? Det er tull og skaper bare problemer for dem senere i livet, skriver forfatteren i sitt svar på kronikken Når røttene råtner – kristne verdier i oppløsning. Foto: Illustrasjonsfoto Gorm Kallestad / NTB

Ifølge kronikken som sto på Fvn den 18. juni hevder Roy Pedersen at det er de kristne verdiene som nå holder på å visne, og med det et påfølgende forfall av samfunnet.

Jeg ser ganske annerledes på det. Det som visner, gir forresten grunnlag for nytt liv. Kanskje tiden nettopp er moden for noe nytt å tre frem?

Henning Jon Grini

Forfatteren unnlater dessuten å nevne alt det ubehagelige som kristendommen har påført mennesker opp gjennom historien. Her er det nok å ta av, det er bare å nevne synd og skam. Vi har også skeive som har fått gjennomgå og kvinner som ikke har fått tale i forsamlinger osv..

Er dette verdier kristendommen synes er ok? Hva slags verdier påfører vi våre barn når vi hevder at de er født syndige? Det er tull og skaper bare problemer for dem senere i livet.

Det fantes faktisk mennesker i Norge før kristendommen kom også. Hvis vi ser på vikingene, så hadde kvinnene der en sterkere posisjon i samfunnet enn det kristendommen kan vise til. Dessuten, var det ikke så at jakten på «hekser» (som ofte var de kloke kvinnene) var noe de kristne også var innblandet i? I tillegg hadde man inkvisisjonen, som ikke akkurat var en koselig gjeng korgutter.

Å plassere verdienes opphav i én enkelt religion risikerer å ekskludere store deler av samfunnet som ikke identifiserer seg med kristendommen.

Hva med de som ikke er religiøse, hva med ateister, humanister og mennesker fra andre religioner? Jeg kjenner mange som ikke bekjenner seg til noen religion, og de har verdier som er basert på høy etikk og som er kjærlige og varme personer.

Allikevel kan jeg kjenne meg igjen i det Roy Pedersen skriver og være til dels enig. Samfunnet av i dag har blitt sjelløst, noe jeg selv har tatt opp i kronikken Vi har blitt et sjelløst samfunn.

At det har blitt slik, må faktisk religioner og kristendommen delvis ta på sin kappe. Det har vært mange myter, dogmer og regler der som tilhører en annen tid og som mennesker av i dag ikke lenger vil se på som akseptable eller som troverdig, som troen på at det finnes en djevel og et helvete. Det er vi mennesker selv som roter det til, noe vi ser tragiske eksempler på i Midtøsten i disse dager.

Vitenskapen har avkreftet mange myter og overtro, som at jorden ble til for noen få tusen år siden. Mennesket har blitt mer opplyst, og det er en viktig grunn til at kristendommen har mistet sin innflytelse. Men at det er noe mer er jeg selv overbevist om, noe alle de som har opplevd en nær-døden opplevelse kan bekrefte, men man trenger ikke å bekjenne seg til en religion av den grunn.

Kristendommen har heller ikke monopol på viktige etiske ord. Jeg er ganske sikker på at tilgivelse var noe som eksisterte før kristendommen kom inn i bildet. Det må kunne gå an å diskutere etikk uten en teologisk ramme, og som inkluderer alle uavhengig av bakgrunn.

Jeg er ganske sikker på at tilgivelse var noe som eksisterte før kristendommen kom inn i bildet.

Kristne verdier på sitt beste har spilt en viktig rolle i Norges historie. Men i dag har vi et behov for en bredere forankring hvor de samme idealene som barmhjertighet, nestekjærlighet og tilgivelse uttrykkes av alle, på tvers av tros- og livssyn.

Vi kan ikke ha det slik at en bestemt religion skal bestemme og definere våre verdier, det kan fort bli litt diktatorisk.

Sekularisering betyr at alle, uansett tro, kan møtes på likere grunnlag. Det er mye bedre med en blomstereng full av unike blomster enn av en eng som bare består av en type. Variasjon og mangfold er viktig og et gode.

Jeg er helt overbevist om at vi lever videre etterpå og at vi får nye liv, men jeg følger ingen religion eller retning. Jeg regner meg heller som spirituell. Samtidig har jeg sans for vitenskapen som stadig gjør nye oppdagelser og som fornyer seg hvis gamle teorier ikke holder mål. Her nærmer også vitenskapen seg det åndelige med sin kvantefysikk og kvantemekanikk. Kanskje dette er det nye som trer frem?

Verdier er det som former samfunnet vårt. Verdiene våre er også det som former politikken. Derfor er de så viktige. Ja, så viktig er de at jeg nettopp har utgitt to gratis bøker under navnet Verdirevolusjonen (for voksne og ungdom), som tar for seg dette store temaet.

Men igjen er det viktig å gjenta at verdier ikke er noe som en enkelt religion har monopol på. Verdiene har vi mennesker innebygd i oss selv. Vi har også alle en intuisjon som hjelper oss å navigere i livet. Vi får også ny innsikt og forståelse via dette livet (og i andre liv slik jeg ser det), noe som ofte endrer våre verdier og får oss til å vokse som menneske og sjel.

Sakte, men sikkert endres også menneskeheten til det bedre, selv om man noen ganger tar et skritt tilbake, slik jeg føler vi har gjort nå.

Vi får håpe at vi lærer av våre feil og får oppgradert våre verdier slik at vi snart tar to skritt frem igjen.

Read Entire Article