KrFU-lederen etter krisen: – Skal lage mye bråk

1 week ago 6



Kortversjonen

  • KrF står uten leder og sliter på meningsmålingene.
  • KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland mener at KrF må være mer «bråkete».
  • Bjuland er åpen for å bli nestleder i KrF, hvis ønsket.

– Det er åpenbart at den siste tiden har vært krevende for partiet, og at vi har en stor oppgave foran oss. Men jeg ser også mange muligheter i de utfordringene, sier KrFU-lederen til VG.

Det har vært krevende for Kristerlig Folkeparti (KrF): Olaug Bollestad gikk av som partileder den 22. august, etter en uke med åpen og betent strid i partiet, og er sykemeldt.

Nestleder Ida Lindtveit Røse (31) er nå også sykmeldt fram til 15. september. Den eneste igjen i partiledelsen er Dag-Inge Ulstein, som har avvist at han er kandidat til ledervervet. Ny partileder skal velges på et ekstraordinært landsmøte som skal avholdes i januar.

I tillegg til dette sliter KrF på meningsmålingene, der de har ligget godt under sperregrensen.

Vil på Stortinget

Men det har gått bedre med KrFU, påpeker Bjuland. Han sier ungdomspartiet har økt til over 1500 medlemmer med 250 nye bare i år.

– Vi må tilbake sikkert ti i år for å finne lignende medlemstall. Det vitner jo om at det nå er mer appell for verdier og tradisjoner, og at det er et motsvar mot en del skritt som har gått for langt i samfunnet i dag.

– KrF burde egentlig se til de unge i partiet?

– Nå er jeg ungdomspartileder så jeg er litt forpliktet til å si det, men ja – jeg mener ungdomspartiet har vært tydelige og møtt debattene der de er. Der tror jeg fortsatt KrF har en vei å gå.

Han sier KrF har muligheten til å se på hva som må til for å lykkes, når de setter sammen et nytt lag for 2025.

– Partiet vårt har mange dyktige profiler og folk. Den som blir partileder skal jeg være med å backe opp så godt jeg kan

– Hvordan vi du være med å backe opp? Som nestleder?

– Det er hyggelig at folk har pekt på meg som nestleder, og så skal jeg svare valgkomiteen når tiden er inne for det. Men jeg har veldig lyst til å være med å gjøre en jobb for KrF. Jeg er først og fremst KrFU-leder i dag, så skal jeg bidra til partiet i ulike roller hvis partiet ønsker det, for jeg ser mange muligheter for KrF nå.

I det siste har han vært vikar for Bollestad på Stortinget, som han beskriver som en raus og inkluderende leder for ham. Der vil han gjerne fortsette.

– Ja, jeg har stilt meg disponibel for KrF på stortingslisten, så får vi se hvordan nominasjonsrundene går.

 Thomas Andreassen / VGKrFu-leder Hadle Rasmus Bjuland Foto: Thomas Andreassen / VG

– Må være tøffere

Og når KrF skal prøve å løfte seg på meningsmålingene, har Bjuland en klar idé om hva de bør fokusere på.

– KrF er et tradisjonsbærende parti, og et kristent, verdidrevet parti. Det gir noen muligheter i den tiden vi lever i, der mange opplever at en del ting har gått for langt.

Han mener mange unge reagerer på flere ting ved samfunnet i dag.

– Barn lærer for eksempel på skolen at de må finne frem til eget kjønn. Du ser unge som bruker mer narkotika enn før, og du ser at foreldre som ønsker å bruke mer tid med ungene og familien sin opplever et press fra politikere for å være i fulltidsjobb for å bidra til velferdsstaten, sier han, og understreker:

– Alle disse tingene er symptomer på et samfunn der ting brister litt. Før var ting veldig klart, men i dag finnes ikke den samme objektive sannheten lenger. Der tror jeg KrF kan spille en viktig rolle.

– Skjer det, egentlig, at lærere forteller barn at de kan være et annet kjønn?

– I dag er det interesseorganisasjonen fri som FRI lærer lærere opp til hvordan de skal snakke med barn om kjønn, og de har denne tanken rundt det. Jeg mener det offentlige heller bør utarbeide et faglig forsvarlig undervisningstilbud.

Han sier han mener KrF må være tøffere og tydeligere.

– Det må være klokkeklart hva KrF mener i disse spørsmålene, og vi må være stolte over verdigrunnlaget som partiet er fundert på. Mitt mål neste året er at KrF skal lage mye bråk.

Tre «vinnersaker»

Han trekker frem tre saker der han mener KrF bør spille en viktig rolle og som han mener de kan tjene på å «bråke» mer om.

Kjønn i skolen

– I dag har du interesseorganisasjoner som er inne i skolen og lærer lærerne opp i hvordan de skal snakke om kjønn. Hvis barn bryter med tradisjonelle kjønnsstereotypier for eksempel, så skal de informeres om at de kan være et annet kjønn enn de er født som, og de skal også kunne bruke andre pronomen.

– Skjer det, egentlig, at lærere forteller barn at de kan være et annet kjønn?

– I dag er det interesseorganisasjonen fri som FRI lærer lærere opp til hvordan de skal snakke med barn om kjønn, og de har denne tanken rundt det. Jeg mener det offentlige heller bør utarbeide et faglig forsvarlig undervisningstilbud.

Narkotikabruk blant unge

– Vi ser en hemningsløs liberalisering. Nesten alle ungdomspartiene vil legalisere narkotika. Her mener jeg KrF må være et parti som slår forbudslinjen klart. Her må politiet har nok virkemidler, og vi må være tøffere.

Da tror han også strengere virkemidler må til:

– Jeg er positiv til politihunder i skolegården, men også at politiet skal ha andre virkemidler med testing av ungdom tidligere så du blir fulgt opp, og ikke havner på siden av samfunnet.

Tradwife-debatten

– Veldig mange småbarnsforeldre sier de føler at å være hjemme med ungene ikke blir anerkjent som en likeverdig jobb som å jobbe fulltid. Da må KrFs utgangspunkt være at de som velger det, gjør en viktig samfunnsoppgave med å fostre opp fremtidens generasjoner.

– Handler ikke skepsisen om at den som blir hjemme mister en del økonomisk makt?

– Hver familie må gjøre individuelle vurderinger på hvordan de ønsker å organisere seg. Men jeg er opptatt av at vi må sørge for at hvis noen mødre, eller for så vidt fedre, har lyst til å være hjemme, bør det være helt greit – uten at vi skal være med på å fremstille det som at de ikke er like mye med på å bidra til velferdsstaten fordi de ikke jobber.

Kan finne sammen med Frp

Bjuland, som mange andre KrF-ere har gjort før ham, peker på Kristdemokraterna i Sverige, som klarte å vokse seg store igjen få år etter at de fleste spådde partiets sakte død.

– De klarte å eie noen saker og debatter der de var litt tydelige og ikke redde for å stå i konfliktene. Så tror jeg KD er nok hakket lenger til Høyre enn KrF i sosialprofilen, og vi er i ulike politiske landskap.

Han understreker:

– For meg er det avgjørende at dagens regjering må ut. De fører landet i revers, og har en politikk som er stikk i strid med KrFs prioriteringer.

I noen spørsmål – som i kjønnsdebatten – tror han KrF kan finne sammen med Frp. Han sier mye har endret seg i tiden etter at KrF tok sitt veivalg om å samarbeide med høyresiden i 2018.

– Jeg er veldig opptatt av at vi må få på plass en ny regjering, og jeg er åpen for alle konstellasjoner på borgerlig side, det bør KrF være. Jeg har tidligere pekt på KrF, Høyre og Frp som et alternativ, og jeg mener at det ikke er et alternativ som bør utelukkes.

Read Entire Article