KrF-lederen om snikfilm-saken: – Det jeg bruker tiden og kapasiteten min på nå

1 week ago 11



– Det er en situasjon nå som er krevende, hvor det viktigste for meg er å håndtere den og stå i det, og sørge for at de som er berørt blir ivaretatt. Det er det jeg bruker tiden og kapasiteten min på nå, sier Dag-Inge Ulstein.

Han møter TV 2 til et intervju for å fortelle hvordan partiet håndterer en situasjon der de er rammet av to samtidige kriser:

  • Partiet står uten en fast, landsmøtevalgt leder etter at Olaug Bollestad trakk seg 22. august. Bollestad har anklaget sine to nestledere Ulstein og Ida Lindtveit Røse for å ha presset henne ut av vervet, noe de har avvist.
  • Ektemannen til nestleder Røse, John Anders Lindtveit Røse, er siktet for seksuelt krenkende atferd etter at han ble avslørt i å snikfilme en journalist i Dagens Næringsliv og to andre på et bad under et opphold i Arendal.

I helgen ble Bollestads sykmelding forlenget til 30. september.

Krevende situasjon

– Det er ingen tvil om at det er en krevende situasjon partiet er i. Først og fremst ønsker vi at de berørte skal være ivaretatt og at det er ro rundt de som er berørte i saken, sier Ulstein.

– Hvordan havnet KrF i denne situasjonen?

– Det er ikke et parti som har stilt seg i denne situasjonen. Her er det noen hendelser som er krevende å skulle forutse på forhånd. Jeg vil heller si at nå handler det mest om å håndtere det og stå i det, og sørge for at de som er berørt blir ivaretatt på best mulig måte. Det er det viktigste jeg kan gjøre som partileder, sier Ulstein.

Selv om det sentrale partiapparatet er preget av de to krisene, peker Ulstein også på lyspunkter i partiet.

– Det er det gode å se, at det er en organisasjon og et apparat ute i fylkene og i kommunene som jobber på og er til stede. De er aktive på politikken og det er flere saker som går i disse dagene, også nasjonalt, som KrF har vært tydelige på. Det skal vi gjøre alt vi kan for å fortsette med, sier han.

Ulstein sier han ble informert av Røse om siktelsen onsdag forrige uke og at de nå har informert alle sentrale tillitsvalgte i partiet om situasjonen.

– Jeg har stor forståelse for at det å ivareta familien var det viktigste. Så ble vi orientert om det, slik du viser til. Det var naturlig for henne å dele det med oss. Å si noe mer rundt det er ikke naturlig for oss å gjøre, sier Ulstein.

Varslet partiet forrige uke

Etter det TV 2 kjenner til skal Lindtveit Røse ha informert partileder Dag Inge Ulstein og generalsekretær Ingunn Ulfsten om at det var oppstått en vanskelig situasjon i familien etter Arendalsuken, men uten å gi noen detaljer om hva det dreide seg om.

Men onsdag kveld i forrige uke fortalte Lindtveit Røse om politiets siktelse mot mannen til de to andre i partiledelsen. 

Da var det gått over en uke siden politiet ransaket boligen som hun og ektemannen deler. 

– Jeg har stor forståelse for at det å ivareta familien var det viktigste. Så ble vi orientert om det, slik du viser til. Det var naturlig for henne å dele det med oss. Å si noe mer rundt det er ikke naturlig for oss å gjøre.

 Mathias Moen / TV 2
Foto: Mathias Moen / TV 2

Ulstein og Ulfsten fikk vite om siktelsen onsdag kveld, og påfølgende torsdag ble så sentralstyret i KrF informert skriftlig av generalsekretær Ulfsten om siktelsen, ifølge kilder. Fredag morgen fikk fylkeslederne i partiet den samme informasjonen.

Diskusjonen internt om hvem som skulle overta som partileder etter Bollestad hadde da preget KrF hele uken etter Olaug Bollestads avgang som KrFs partileder. 

Slår ring om Røse

Flere av fylkeslederne TV 2 har snakket med spør seg om KrF kunne ha unngått dramaet rundt Bollestad dersom Røse hadde informert om siktelsen tidligere.

– Det er vanskelig ikke å tenke tanken på om utfallet ville vært annerledes hvis sentralstyret hadde visst om denne saken da Bollestad trakk seg, sier en fylkesleder til TV 2. 

Men partileder Dag-Inge Ulstein avviser alle spørsmål om utfallet hadde blitt et annet dersom ledelsen og sentralstyret hadde kjent til at nestlederen var satt i en personlig krisesituasjon.

– Jeg tror alle forstår og har respekt for at Ida først og fremst hadde behov for å ivareta familien. Det er veldig tydelig for meg. Det blir helt umulig å gi noen kommentarer på det, fordi jeg er sikker på at alle forstår at det viktigste er å ivareta familien i den situasjonen, sier Ulstein til TV 2.

Tidslinje: Dette skjedde i KrF

6. august: Olaug Bollestad anklager på et sentralstyremøte i KrF nestlederne for å presse henne til å gå av.

14. august: En journalist i Dagens Næringsliv avslører at John Anders Lindtveit Røse bruker et spionkamera til å snikfilme ham og to andre på et bad under Arendalsuka.

14. august: Vårt Land avslører at KrF behandler et varsel mot partileder Olaug Bollestad for hennes lederstil.

20. august: Boligen til ekteparet Røse ransakes av politiet.

22. august: Sentralstyret i KrF holder et åtte timer langt sentralstyremøte som ender med at Bollestad går av.

28. august: Ida Lindtveit Røse informerer partileder Ulstein og generalsekretær Ulfsten om at mannen er siktet for seksuelt krenkende atferd.

28. august: Sentralstyret i KrF innstiller på at det skal holdes ekstraordinært landsmøte i partiet i januar 2025 for å velge ny partileder.

29. august: Generalsekretæren orienterer sentralstyret skriftlig om saken.

30. august: Generalsekretæren orienterer fylkeslederne i KrF om saken.

– Vårt fokus nå er først og fremst omtanke og støtte til Ida Lindtveit Røse, som står i en krisesituasjon. Vi avventer politiets etterforskning, skriver generalsekretær Ingunn E. Ulfsten i en tekstmelding til TV 2.

Politiet forteller til TV 2 at de jobber med å avklare om det er flere fornærmede i saken. De har beslaglagt over 1000 datafiler med videoopptak fra Røses kamera.

Den siktede er tidligere lokallagsleder og kommunestyrekandidat for Nordre Follo KrF, vararepresentant til Stortinget og ansatt i KrFs stortingsgruppe. 

 Mathias Moen / TV 2
HUSKELAPP: Dag-Inge Ulstein møtte TV 2 til intervju lagtingssalen på Stortinget. Foto: Mathias Moen / TV 2

Røse var frem til helgen daglig leder for næringsorganisasjonen Maritimt Forum. Han er siktet for seksuelt krenkende atferd etter å ha snikfilmet en journalist og to andre på et bad i Arendal.

Bollestad varslet at hun trakk seg etter et åtte timer langt sentralstyremøte på en pressekonferanse klokken 23.30 torsdag 22. august, to dager etter ransakingen av boligen til Røse.

– Ledelsen har prøvd å finne en løsning, uten at vi har lyktes, sa Bollestad på pressekonferansen.

TV 2 har tidligere avslørt hvordan Bollestad på et sentralstyremøte 6. august anklaget Ulstein og Røse for å presse henne til å gå av, og at de hadde lagt konkrete planer for hvordan avgangen skulle skje. Begrunnelsen skulle være Bollestads lederstil, som de mente var kritikkverdig.

Bollestad fortalte også at nestleder Røse allerede høsten 2023 leverte en bekymringsmelding om Bollestads lederstil til generalsekretær Ingunn E. Ulfsten.

Videre fortalte Bollestad at Røse og Ulfsten hadde kommet hjem til henne på Ålgård i Rogaland 20. juni i sommer, mens Bollestad var sykmeldt og alene, og ifølge Bollestad overtalte henne til å si ja til at de kunne legge en kommunikasjonsplan for hennes avgang som partileder.

Men på sentralstyremøtet 6. august nektet Bollestad å gå av og holdt fast på at hun ville fortsette.

Varsel og anmeldelse samme dag

Samme dag som snikfilmingen i Arendal ble avslørt av en journalist i Dagens Næringsliv, 14. august, avslørte også avisen Vårt Land at det var levert et varsel mot Bollestad fra flere ansatte i KrFs stortingsgruppe.

Torsdagen en uke senere valgte Bollestad til slutt å gå av.

Nestleder May Synnøve Rygh i Rogaland KrF er blant flere fylkesledere som ikke vil ikke kommentere om utfallet kunne ha vært annerledes dersom Røse hadde informert om siktelsen mot ektefellen før skjebnemøtet om Bollestad.

– Siktelsen av ektefellen til Røse er først og fremst en trist sak for familien og de som er rammet. Hun må selv vurdere hvilken informasjon hun til enhver tid ønsker å dele med sentralstyret, sier Rygh.

Spesiell situasjon

De to nestlederne, Ulstein og Røse, sa på pressekonferansen etter Bollestads avgang at de «respekterer Olaugs valg».

Ulstein avviste da blankt å stille som kandidat til å overta ledervervet permanent, mens Røse valgte å holde døren mer åpen.

– Vi har mange gode kandidater, sier Rygh, uten å peke på noen. 

– Det er en spesiell situasjon, og mitt fokus er at vi må samle laget. Det er mer behov for et sterkt KrF enn noen gang, sa Røse.

Ulstein vil ikke være partileder

TV 2 snakket tirsdag med en rekke fylkesledere som sier de håper Ulstein kan la seg overtale til å stille når partiet etter planen skal velge ny leder i januar neste år, selv om han har sagt nei.

– Flere fylkesledere sier de håper og tror du kan la deg overtale til å bli partileder fortsatt. Er det noen åpning for det?

 Mathias Moen / TV 2
Foto: Mathias Moen / TV 2

– Som jeg har sagt så handler det kun om å håndtere den situasjonen vi er i nå. Det er det aller viktigste. Så har jeg tatt den beslutningen, og den står. Men nå handler det om å ivareta de som er berørt og kolleger, og stå i den situasjonen vi er i.

– Er det sånn at du vil helt fullstendig utelukke at du kan stille som lederkandidat likevel?

– Min beslutning står. Akkurat nå handler det om å håndtere den saken og sørge for at en kollega er godt ivaretatt. Det er det jeg tenker på og er opptatt av.

– Den beslutningen kan ikke endres?

– Ja, den står, sier Ulstein.

Read Entire Article