Turistene svikter Trump:
Donald Trump har satt en kraftig støkk i europeernes reiselyst. Nordmenn er delt i sitt syn på USA-ferie.

Publisert 12.04.2025 21:46
Antallet europeiske turister til USA har falt dramatisk.
Også nordmenn er mindre USA-lystne enn før, viser nye tall fra det amerikanske direktoratet International Trade Administration.
Verste siden pandemien
Antallet besøkende fra Vest-Europa, som tilbrakte minst én natt i USA, falt nemlig med 17 prosent i mars i år sammenliknet med for ett år siden, ifølge tall fra det amerikanske direktoratet International Trade Administration (ITA) og Handelsdepartementet.
Antall nordmenn som var i USA med minst én overnatting i mars har sunket med hele 20 prosent siden mars i fjor, skriver avisa Financial Times.

Trenden er dårlig nytt for USA. Turistinntekter utgjør 2.5 prosent av landets BNP, og den nåværende utviklingen har ikke vært verre siden pandemien.
– I løpet av to måneder har Trump ødelagt USAs rykte, noe som blant annet illustreres av den synkende turismen fra Europa til USA, sier Paul English, en av grunnleggerne bak det populære reisenettstedet Kayak til FT.
– I tillegg til å være enda et stort nederlag for den amerikanske økonomien, illustrerer det også et omdømmefall som kan ta flere generasjoner å gjenopprette, lyder det fra English.
Norge er en stor vinner
TV 2 har snakket med direktør i Finn reiser, Anette Syversen. Hun bekrefter trenden.

– Vi ser denne endringen i reisemønster som en del av større atferdsendring fra de norske konsumenter i forhold til USA og produkter fra USA, sier hun.
– Hva tror du er hovedgrunnene til at færre ønsker å dra?
– Det er mye usikkerhet både i det makroøkonomiske og geopolitiske landskapet. Nordmenn søker seg dermed til destinasjoner som de opplever som mer trygge, sier Syversen.
Hun forteller at trenden på Finn reise for sommeren 2025 er at mange av de tradisjonelle destinasjonene øker i interessen.
– Deriblant seiler Norge opp som en stor vinner i år, sier Syversen.
– Kan bli en utfordring
Sigrid Rege Gårdsvold er journalist og kommentator i avisen Vårt Land og fra amerikanskpolitikk.no.
Hun peker på krona og den politiske situasjonen som sannsynlige årsaker. Hun tror mange også opplever det som utrygt å dra til USA.

– Spesielt hvis du har et litt alternativt kjønnsuttrykk, eller du ikke er hvit, så vil jeg tro det er mange som har hørt historiene om det som har skjedd med enkelte som prøver å komme seg inn i USA, og som blir sendt ut igjen – eller som blir sittende i lange samtaler med immigrasjonsmyndighetene og blir mistenkeliggjort, sier hun.
– Hadde du personlig reist til USA nå?
– Jeg tror faktisk kanskje ikke det akkurat nå. Men det kan godt være at jeg ville tenke helt annerledes om det bare er over sommeren, når ting har stabilisert seg litt mer, sier Gårdsvoll.
Dersom reisenekten fortsetter å vedvare, er det dårlig nytt for reiselivsbransjen.
Turistindustrien i USA utgjør 2,5 prosent av landets brutto nasjonalpunkt, ifølge Financial Times.
Dette trekker også Rege Gårdsvold fram.
– For deler av Florida, California, New York er turisme en ganske stor inntektskilde. Hvis vi skulle se en svikt som varer lenge, så kan det bli en utfordring for mange steder i USA fordi økonomien er ganske avhengig av turisme, sier hun.
– Ikke øverst på ønskelista
TV 2 møter flere på gata i Oslo som sier at det ikke føles riktig å reise til USA akkurat nå.

– Nei, det kunne jeg ikke. Det er jo mye problemer bare ved å komme inn i landet med mye mer kontroll. Så har jeg ikke lyst til å støtte USA akkurat nå heller, sier Trude Larsen til TV 2.
Det synes hun er leit.
– Det er et spennende land og spennende folk. Men de har satt seg selv i en situasjon som gjør at det ikke er så fristende, forklarer Larsen.
Mannen hennes, Terje Skavdal, er enig.
– Nei, jeg tror ikke det står øverst på ønskelista akkurat i dag, nei. Det virker som mottaket av turister ikke er så positivt som det har vært. Med Trump-administrasjonen så er det vel mange som har en vent-og-se-holdning, sier han.
Heller ikke Cecile Knudsen ønsker å dra.
– Jeg syns jo USA er et veldig flott ferieland, men akkurat nå så føles det ikke så riktig å dra dit. Da er det mange andre steder jeg har mye lyst til å dra.

– Hvorfor føles det litt rart å dra dit nå?
– Det er på grunn av det som skjer med politikken, sier hun.
Viktoria Randem sier derimot at hun ønsker å reise til USA på tross av den politiske situasjonen.

– Jeg syns det er greit, jeg. Jeg ønsker å se så mye som mulig av verden. Så jeg forstår jo at politiske holdninger og situasjoner på steder noen ganger får folk til å ikke ønske å dra steder, sier hun.
Randem forteller at hun og kjæresten skal til New York City i mai.
– Hva var det som gjorde at dere bestilte denne turen?
– Jeg har hatt kjempelyst til å dra dit helt siden jeg var der for 15–17 år siden. Jeg har lyst til å se Operahuset og museene og spise pizza. Det er fem dager bare for å være turist, rett og slett, sier hun.