Konklusjon klar: Tromsø kommune var ikke moden for å ta i bruk KI

1 day ago 4



Det er ikke holdepunkter for at KI-skandalen i Tromsø kommune hadde betydning for forslaget om å legge ned og slå sammen skoler og barnehager i kommunen.

Det kommer frem i en rapport fra PwC, som har gransket hva som skjedde da Tromsø kommune brukte falske kilder, generert av KI, i rapporten som la grunnlaget for beslutningen om å endre skolestruktur.

– Feilene i kildehenvisninger kan likevel påvirke tilliten til Tromsø kommune og arbeidet med skole- og barnehagestruktursaken, skriver advokatfirmaet.

Klokken 11 presenterer PwC granskingen i formannskapsmøtet:

Ifølge Nordlys bruker Tromsø kommune 1,2 millioner kroner på den eksterne granskingen.

Kildene i dokument fantes ikke

I mars publiserte Tromsø kommune et dokument på 120 sider som vurderer konsekvensene av å slå sammen flere skoler og barnehager.

Kort tid senere ble det oppdaget at flere av kildene i dokumentet ikke finnes.

Årsaken var at KI-verktøy hadde vært brukt i arbeidet, og at disse hadde diktet opp kilder.

en mann med briller

Kommunedirektør i Tromsø kommune, Stig Tore Johnsen, har tidligere beklaget at det ble henvist til forskning som ikke finnes.

Foto: Simen Wingstad / NRK

– Jeg vil på vegne av meg selv og hele kommuneorganisasjonen rette en unnskyldning til alle som er berørt av feilen vi har gjort. Det var ikke meningen det skulle gå sånn.

Det sa kommunedirektør Stig Tore Johnsen på et pressetreff den 28. mars.

I slutten av april valgte Kari Henriksen å forlate sin stilling som avdelingsdirektør for oppvekst, utdanning og kultur i Tromsø kommune som en konsekvens av KI-saken.

Slik kunne feilen skje

Flere forhold førte til at det oppsto feil i kunnskapsgrunnlaget da Tromsø kommune foreslo å slå sammen skoler tidligere i år.

– Det var mangler i prosjektstyringen, i form av manglende retningslinjer og etterlevelse av de eksisterende retningslinjene. I tillegg var kunstig intelligens tatt i bruk i Tromsø kommune uten at organisasjonen var moden for å ta i bruk teknologien, skriver PwC i hovedkonklusjonen.

et skilt på en bygning

Dette skal ha gjort at kvalitetssikringen ikke var tilstrekkelig. Kildene generert av kunstig intelligens ble ikke fanget opp.

Tromsø kommune hadde ikke etablert en strategi for hvilke arbeidsoppgaver som kunne utføres med kunstig intelligens, står det i rapporten.

De hadde derimot retningslinjer for bruk av KI, men disse gav ikke føringer for hvilke KI-systemer som kunne brukes i Tromsø kommune.

Foreslår tiltak

PwC foreslår en rekke tiltak for å unngå liknende feil i fremtiden – både for bedre prosjektstyring og kvalitetssikring, og for ansvarlig bruk av KI. Blant forslagene er å utarbeide en KI-strategi, og gi opplæring i kunstig intelligens og gjeldende rutiner og retningslinjer.

De anbefaler også at kommunen bruker kunstig intelligens for å øke kvalitet, effektivitet og innovasjon.

– PwC ønsker å peke på generativ kunstig intelligens som et verktøy Tromsø kommune kan ta i bruk.

Lunheim skole i Tromsø

Lunheim skole i Tromsø ble foreslått lagt ned tidligere i år.

Foto: Sofie Dege Dimmen

Innsynsnekt møtte kritikk

Tromsø kommune har nektet pressen innsyn i hvilke spørsmål de har stilt til kunstig intelligens-verktøyene i skolestruktursaken.

Kommunen begrunner avslaget med at det kan føre til at ansatte blir tilbakeholdne med å ta i bruk nye verktøy.

– Begrunnelsen vår er at det ikke er tvil om at dette er et organinternt dokument, sa kommunedirektør Stig Tore Johnsen til NRK i mai.

Organinterne dokumenter, som er utarbeidet for egen, intern saksforberedelse, er som regel unntatt offentligheten.

Opposisjonspolitikere i kommunen har vært kritiske til innsynsnekten.

Publisert 02.07.2025, kl. 09.59 Oppdatert 02.07.2025, kl. 10.56

Read Entire Article