Kongelig venting på T-banen

1 month ago 37



  • Dom om «sovevoldtekt» etter nylig oppvåkning blir opphevet

    En ung mann ble i lagmannsretten dømt til fengsel i to år og ti måneder for overtredelse av straffelovens bestemmelse om såkalt «sovevoldtekt». Han hadde ført fingre inn i skjeden til en kvinne som var sterkt omtåket etter å ha sovet.

    Vilkåret for å domfelle etter bestemmelsen om «sovevoldtekt» er at den krenkede var «ute av stand til å motsette seg handlingen».

    Høyesterett legger til grunn at seksuell omgang med en person som er sterkt omtåket etter å ha sovet, kan rammes av bestemmelsen om «sove

  • Nye pågripelser i drapssak i Bergen

    Mandag 20. november 2023 døde en 18 år gammel gutt av en overdose på en adresse i Bergen sentrum. Tre personer som befant seg på adressen, ble pågrepet og siktet for hensettelse i hjelpeløs tilstand.

    Vest politidistrikt har etterforsket saken bredt med bistand fra Kripos. Politiet sin hypotese om at avdøde ble drept har gjennom etterforskningen stadig blitt styrket.

    Den 17.04.2024 ble saken kodet om for en av de siktede og han ble pågrepet og sitter i varetekt for drap.

    I går ble saken kodet om for de øvrige to siktede. De er nå siktet for drap eller medvirkning til drap, skriver politiet i en pressemelding.

    De ble pågrepet i går og vil bli fremstilt for fengsling i dag. De siktede er en 17 år gammel gutt og en 23 år gammel kvinne.

  • Frykter nedleggelse av flere tollstasjoner

     Geir Olsen / NTB

    Tolletaten får 118 millioner kroner ekstra i revidert nasjonalbudsjett, men Norsk Tollerforbund mener dette ikke er nok. Foto: Geir Olsen / NTB Foto: Geir Olsen / NTB

    Tolletaten får 118 millioner kroner ekstra i revidert nasjonalbudsjett, men Tollerforbundet mener dette ikke er nok. De frykter nedleggelse av flere tollstasjoner.

    Leder i Norsk Tollerforbund Karin Tanderø Schaug er klar på at 118 millioner kroner ekstra i det reviderte budsjettet ikke er nok, skriver NRK.

    – Det redder oss ut av en krevende situasjon her og nå, men behovet er på opp mot en milliard kroner og mange flere ansatte, sier Schaug.

    I dag har Norge 32 tollsteder, men flere tollsteder, både langs kysten og mot grensen til Sverige, risikerer å bli lagt ned, ifølge Schaug. Hun understreker at ingen avgjørelser er tatt og at dette i så fall må utredes.

    Forbundslederen beskriver en hverdag der arbeidsoppgavene er så omfattende og krevende, at grensen til tider er åpen for fri ferdsel.

    Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier 118 millioner kroner er en reell styrking av tolletaten – og lover mer penger i årene som kommer.

  • 24 nye søknader om beskyttelse fra fordrevne fra Ukraina

    Tirsdag ble det registrert 24 nye søknader om kollektiv beskyttelse fra folk som er fordrevet av krigen i Ukraina. Til sammen har UDI mottatt 302 søknader om kollektiv beskyttelse den siste uken.

    Søndag og mandag ble det registrert henholdsvis 15 og 34 nye søknader.

    Siden begynnelsen av 2022 har 76.687 personer søkt om kollektiv beskyttelse i Norge. Dette tallet inkluderer personer med annet statsborgerskap enn ukrainsk, og det inkluderer ikke ordinære asylsøkere. 75.024 av søknadene er blitt innvilget.

    Nesten alle som får innvilget kollektiv beskyttelse, er ukrainske statsborgere. Ved årsskiftet hadde vel 200 personer med andre statsborgerskap fått beskyttelse. Dette er stort sett flyktninger fra andre land som hadde asyl i Ukraina før 2022.

  • Rekord for norsk oljeeksport

     Ole Berg-Rusten / NTB

    Eksportverdien av norsk råolje skjøt i været i april. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

    April endte med historisk høyt nivå for eksportverdien av norsk råolje. Det ble eksportert for 57,4 milliarder kroner.

    Dette er en økning på 22 prosent fra samme måned året før. Oppgangen skyldes et rekordstort eksportvolum og høye oljepriser, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

    Tallene for utenrikshandelen viser oppgang både for eksport- og importverdier. Eksportverdien økte med 0,7 prosent fra april i fjor. Det ble eksportert for 160,1 milliarder kroner.

    – Oppgangen drives av sterk vekst i olje- og fastlandseksporten, mens lavere inntekter fra naturgasseksporten har motsatt effekt, sier Jan Olav Rørhus, seniorrådgiver i SSB.

    Importverdien endte på 94,8 milliarder kroner april, opp 19,8 prosent fra april i fjor.

    Handelsoverskuddet utgjorde 65,3 milliarder kroner og er det største hittil i år.

  • Lavere inflasjon i Sverige

    Inflasjonen i Sverige avtok i april og lå på 3,9 prosent, ifølge nye tall fra Statistiska centralbyrån (SCB).

    Dette innebærer at konsumprisindeksen (KPI) lå 3,9 prosent høyere i april enn i samme måned i fjor. Prisveksten var lavere enn analytikere hadde ventet.

    For den svenske sentralbanken er den såkalte KPIF-inflasjonen den viktigste indikatoren. Den lå i april på 2,3 prosent.

    I forrige uke senket sentralbanken renten i Sverige for første gang på over åtte år. Styringsrenten ligger nå på 3,75 prosent.

  • Frankrike i sjokk: Omfattende jakt på rømt fange

    To fengselsbetjenter ble drept og tre ble skadet da en fange ble frigjort av væpnede menn i Frankrike tirsdag.

    To fengselsbetjenter ble drept og tre ble skadet da en fange ble frigjort av væpnede menn i Frankrike tirsdag. Foto: REUTERS

    Hundrevis av politifolk i Normandie jakter på en fange som rømte fra en politibil som tirsdag kjørte ham til fengsel.

    Væpnede menn åpnet ild mot politibilen og drepte to fengselsbetjenter. I tillegg ble tre betjenter skadet. Hendelsen har sjokkert Frankrike, skriver BBC.

    Fangen ble fraktet tilbake fra et rettsmøte i Rouen da en bil kjørte inn i fengselsbilen ved en bomstasjon.

    Den 30 år gamle fangen ble dømt for innbrudd 10. mai og hadde blitt tiltalt av påtalemyndigheten i Marseille for en kidnapping som førte til et dødsfall.

    Hans advokat, Hugues Vigier, sier til den franske nyhetskanalen BFMTV at han tror at 30-åringen ikke visste om planen om å frigjøre ham.

    – For meg stemmer ikke denne planen med det jeg vet om ham. Hvis han står bak, så klarte jeg ikke å forstå hvem han er, sier Vigier.

  • Varmeste sommer i nord på minst 2000 år

     Charlie Riedel / AP / NTB

    En kvinne kikker på solnedgangen en varm dag i august i fjor i Kansas City i USA. Foto: Charlie Riedel / AP / NTB Foto: Charlie Riedel / AP / NTB

    Snittemperaturen på den nordlige halvkule i fjor sommer var den høyeste på minst 2000 år, ifølge tyske forskere.

    Over store deler av verden var 2023 preget av ekstreme temperaturer og stadig nye varmerekorder. Sett under ett var året det varmeste som noen gang er registrert.

    I en ny studie har tyske forskere undersøkt data blant annet fra årringene på gamle trær. Konklusjonen er at sommeren på den nordlige halvkule i fjor var den varmeste i alle fall på 2000 år.

    – Når du kikker langt bakover i historien, så kan du virkelig se hvor dramatisk den globale oppvarmingen i nyere tid er, sier forsker Jan Esper ved Johannes Gutenberg-universitetet.

    Tidligere har EUs klimaovervåkingstjeneste C3S uttalt at temperaturene i 2023 på verdensbasis trolig var de høyeste på 100.000 år. Esper mener imidlertid at dataene ikke er gode nok til å slå dette fast.

    I tillegg til den menneskeskapte globale oppvarmingen bidro værfenomenet El Niño til de mange temperaturrekordene i fjor.

  • Uroen fortsetter på Ny-Caledonia – tre drept

    Tre personer er drept i voldsomme opptøyer på Ny-Caledonia, ifølge en talsperson for øygruppas president. Flere hundre er skadd.

    Opptøyene brøt ut mandag i protest mot en ny lov som skal gi flere innflyttede franskmenn stemmerett i det franske territoriet.

    Tirsdag eskalerte opptøyene, og store politistyrker ble sendt ut i gatene.

    De tre døde tilhører alle urfolksgruppen kanak, opplyser en talsperson for Ny-Caledonias president Louis Mapou. Talspersonen viser til informasjon fra politiet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

    Flere hundre personer er skadd i opptøyene, blant dem rundt 100 politifolk og medlemmer av de paramilitære politistyrkene, ifølge AFP.

    Både øygruppas president og den franske presidenten Emmanuel Macron har bedt om ro og dialog.

    Den franske innenriksministeren Gérald Darmanin opplyser onsdag at portforbudet videreføres.

    Opptøyene i det franske territoriet i Stillehavet er de verste siden 1980-tallet, og franske myndigheter sier de har sendt forsterkninger til øygruppen.

  • Folk flest mener det er for mye alkohol på 17. mai

     Ørn E. Borgen / NTB

    I en ny undersøkelse svarer 51 prosent at alkohol tar for mye plass på nasjonaldagen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Foto: Ørn E. Borgen / NTB

    Over halvparten av oss mener alkohol har for stor plass i 17. maifeiringen, ifølge en ny undersøkelse.

    – Det er et paradoks at barnas dag er blitt den dagen hvor mange drikker alkohol fra morgen til kveld. Undersøkelsen viser at mange synes dagen er blitt for alkoholmarinert, sier generalsekretær Ragnhild Kaski i Av-og-til.

    I undersøkelsen som Respons Analyse har gjennomført for alkovettorganisasjonen Av-og-til, svarer 51 prosent at alkoholen tar for mye plass på nasjonaldagen.

    Like mange synes alkohol har en for stor plass i 17. maifeiringen.

    – Vår oppfordring er at vi må ta hensyn til hverandre og unngår fyll i gatene på 17. mai, sier Kaski.

  • Rigmor Aasrud (Ap) tar ikke gjenvalg til Stortinget

     Ole Berg-Rusten / NTB

    Aasrud har representert Oppland på Stortinget siden 2009 og var statsråd i perioden 2009–2013. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

    Rigmor Aasrud, Arbeiderpartiets parlamentariske leder, tar ikke gjenvalg til Stortinget ved neste høsts valg. Det melder NRK.

    Aasrud kommer fra Jevnaker og har representert Oppland på Stortinget siden 2009 og var statsråd i Stoltenberg-regjeringen i perioden 2009–2013. Hun har vært Aps parlamentariske leder siden 2021.

    Tidligere denne uken varslet også Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad at heller ikke hun stiller til valg neste høst.

    Dermed mister regjeringspartiene to av sine fremste politikere på Stortinget i neste periode.

  • Read Entire Article